Modernisering på Mostranda

GAMLE DAGER: Opplevelsen av naturen rundt Mostranda kan selvfølgelig formørkes av ergrelsen over at tiden ikke har stått stille, skriver Einar Husabø i dette svaret til Margrete B. Friis. Bildet viser campingplassen slik den fortonte seg tidlig på 1950-tallet, da små telt dominerte.

GAMLE DAGER: Opplevelsen av naturen rundt Mostranda kan selvfølgelig formørkes av ergrelsen over at tiden ikke har stått stille, skriver Einar Husabø i dette svaret til Margrete B. Friis. Bildet viser campingplassen slik den fortonte seg tidlig på 1950-tallet, da små telt dominerte. Foto:

Av

Etter å ha lest Margrete B. Friis' innlegg i Tønsbergs Blad/tb.no, føler jeg et sterkt behov for at det også kommer en stemme mot hysteriet som gjelder moderniseringen på Mostranda.

DEL

MeningerMostranda er en liten campingplass med ca. 50 faste plasser fordelt over 17 dekar (1 dekar=1000m²) inklusive bygninger. Campingplassen ligger ved nordenden av Moutmarka naturreservat, som omfatter et område på 734 dekar, derav 130 dekar sjøareal.

LES OGSÅ: Mostranda bør nullstilles

Moutmarka naturreservat er altså 43 ganger større enn Mostranda Camping. Det finnes flere parkeringsplasser og mange veier og stier inn i friområdet. Campingplassen er stengt med bom, som den alltid har vært. Den var tidligere åpen på sommerdager, men da med syklende vakt som sørget for at regler ble fulgt, og at gjestene betalte sine 25 kroner for dagsparkering. Vi kan vel være enige om at den tiden er forbi?

LES OGSÅ: – Vi har fem plasser som egner seg til telt

Nå må gjester parkere på utsiden av porten og betale for dette på automat. Tiden da familier reiste på tur med bil og telt er vel i stor grad forbi? Nå er det bobilturistene som besøker Tjøme. Campingplassen ligger fantastisk til med sjøen på to sider. Mot vest er strandsonen lite tilgjengelig for båter og strandliv, men like åpen for ferdsel som den alltid har gjort. Fortelt og vindskjerming i tøy er erstattet av såkalte spikertelt og levegger som tåler vinden bedre. Mostranda camping har fått tillatelse til dette fra Tjøme kommune før nye eiere overtok Mostranda Camping. Det er også vanlig på de fleste campingplasser langs Vestfoldkysten.

LES OGSÅ: Bekymringsmelding fra Færder

Feil om ferdigplen

Mot nord ligger en stor offentlig badeplass som består av flere sandstrender. Båtforeningen har en liten båthavn og Røde Kors har en hytte som de disponerer. I tillegg er det et stort friområde med mange svaberg som brukes av badegjester og hobbyfiskere. Området tilknyttet stranden er blitt oppgradert med et tilsådd område, slik at besøkende som ikke er like glad i sand kan benytte dette. Påstanden om at det er lagt ferdigplen er ikke korrekt. Dette området er tilsådd grasmark. Vår og høst er området grønt og fint. På sommeren er det som regel brunsvidd slik som annen vegetasjon her ute, uten vanning og med et jordsmonn som stort sett består av sand.

LES OGSÅ: Mostranda-eiere vil snakke med kommunen, men rasler samtidig med sablene

Familien vår har vært på Mostranda i mer enn 30 år. Her ute kan solen skinne selv om det regner i Tønsberg. I mange år reiste vi på dagsbesøk, men senere ble vi faste leietakere med campingvogn. Campingvogn, fortelt og levegger i impregnert stoff måtte fjernes hver høst. En situasjon som heldigvis er over når vi nå har fått faste fortelt foran campingvognene. En tildelt plass i første rekke ut mot Tønsbergfjorden krever nå mer enn 20 års sammenhengende camping på Mostranda, om noen av plassene skulle bli ledige.

LES OGSÅ: Mostranda-planen skal oppheves: Nå har eierne to muligheter

For oss som har vært her ute på Mostranda camping i mange år, har oppgraderingen av Mostranda vært kjærkommen. Estetikk kan selvfølgelig diskuteres, men de bygningene som stod på Mostranda før oppgraderingen var uhygieniske og lite innbydende. Badegjester, besøkende og naboer har nå tilgang til moderne toalett i sommerhalvåret, og som er langt mer innbydende enn de bygningene som stod her tidligere.

LES OGSÅ: Eierne av den omstridte campingen: – Vi har ikke tenkt å lage en ny plan

Deler gjerne

På samme måte som andre steder i samfunnet, både offentlig og privat, er området oppgradert med fast dekke, blomsterbed og grøntareal. Det er til og med satt opp fotdusj som kan brukes når badegjester forlater stranden. Noen vil påstå at også dette er et stengsel, men det er god plass på begge sider til å passere med store kjøretøy om det skulle være nødvendig.

LES OGSÅ: Fylkesmannen har tatt avgjørelsen i Mostranda-saken

Når Margrete B. Friis skriver i mandagens Tønsbergs Blad at «Mostranda som offentlig strand, frilufts- og rekreasjonsområde er både «stjålet» og ødelagt», og at «tiltakene sperrer for allmenhetens opplevelse av, og tilgangen til sjøen og naturen», mener jeg det er på tide å ta til motmæle mot den type argumentasjon, som ensidig retter seg mot utviklingen på Mostranda. Det er så mye flott natur som ligger tilgjengelig i dette området av Tjøme, uten at det betyr at denne lille perlen, som så mange andre gleder seg over, skal fjernes. Vi som er faste campinggjester, deler gjerne på områdene i og rundt Mostranda.

LES OGSÅ: Unni Hanson (Frp): – Allemannsretten er ren sosialisme og burde avskaffes

Nå får vi håpe politikere og ansatte i kommuneadministrasjonen legger til rette for at bygninger og planer tilpasses og godkjennes, tuftet på sunt vett. Naturen på Mostranda ligger som den alltid har gjort. Om bygningene er stygge eller ikke, kan diskuteres, men det ødelegger ikke naturen rundt! Opplevelsen av den kan selvfølgelig formørkes av ergrelsen over at tiden ikke har stått stille. Se gjerne på bildet fra Mostranda camping på begynnelsen av 1950-tallet. Bildet taler vel for seg selv.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags