Kjære sjefredaktør i TB, opplys dine arme lesere om mirakelet du venter på

EGEN UTSIKT: Det viktige er ikke min utsikt, men at Tønsberg har politikere som bringer striden om fastlandsforbindelsen til en ende, skriver pensjonist Marit Haukom.

EGEN UTSIKT: Det viktige er ikke min utsikt, men at Tønsberg har politikere som bringer striden om fastlandsforbindelsen til en ende, skriver pensjonist Marit Haukom. Foto:

Av
DEL

Leserbrev«Petter ligger an til å bli en av tidenes Tønsberg-ordførere. Men nå er det i ferd med å gå galt.» Det er konstituert sjefredaktør i Tønsbergs Blad, Erik Wold Aunemo, som kommer med denne advarselen i en kronikk i dag på tb.no.

Aunemos fremste oppgave er nettopp å kikke makten, som her ordføreren, i kortene. Stille de kritiske spørsmålene, få frem alternativene og motforestillingene. Og åpne for debatt.

Alt dette gjør Tønsbergs Blad, også i denne saken som har ridd Tønsberg-regionen som en mare i over 30 år. Mitt anliggende er om sjefredaktøren bør anstrenge seg litt mer i forhold til hva som vil skje etter bystyrets behandling, spesielt hvis flertallet skulle følge hans oppfordring om å stå fast ved tunnel-alternativet. For samtidig som det er pressens rett å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold, er det også pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.

At Tønsbergs Blad og sjefredaktøren mener at tunnelløsningen er den beste for vårt utmattede lokalsamfunn hva gjelder ny fastlandsforbindelse, er ingen hemmelighet og helt legitimt. Det gjør for så vidt også et massivt flertall i Tønsberg bystyre. Men, fordi det ulykkeligvis er tre parter involvert i denne saken som handler om fylkesvei gjennom to kommuner, vedtok bystyret før jul å gi forhandlingsutvalget sitt mandat til å forsøke å forhandle frem en kompromissløsning. Hvor det viktigste ikke var å få rett, altså tunnel, men en gang for alle å få løst denne saken. Og det betydde i virkeligheten å fremforhandle så gode avbøtende tiltak som mulig. 

Hvorvidt disse er gode nok, får vi svar på når bystyret vårt møtes om noen få uker. De ulike partiene jobber nå på spreng for å finne sine svar innenfor rammen av at Tønsberg blir stående alene om de skulle si nei til intensjonsavtalen. Sammen har nemlig Færder og fylkestinget flertall.

Hva hvis du blir tatt på alvor?

Timingen for sjefredaktørens meningsytring er god. Det er nå før bystyrets møte at debatten må skje. Etterpå er det i manges øyne for sent. Eller er det det? Dette er det springende punkt, sjefredaktør Aunemo. At du ikke vil ha bro, er som sagt legitimt. Men hva skjer etterpå hvis bystyret skulle ta deg på alvor?

Hva blir konsekvensene? Hva blir konsekvensene av et nei? Stopper da alt opp? Blir det ingen avtale? Eller kjører Færder og fylkestinget på? Med Tønsberg avkoplet fra togsettet? Hva skjer da med hundrevis av millioner som nå ligger i potten for å kompensere for at vi ikke får tunnel. Hvordan og når skal fastlandsforbindelsen tas opp igjen? Hvem skal ta initiativet? Hva har da endret seg fra dagens situasjon? Vil den nye kommune- og fylkesstrukturen løse alt? Hvorfor skal telemarkingene ha større forståelse for oss tønsbergensere enn dagens fylkesting? 

Kjære sjefredaktør- opplys oss arme lesere ved å bringe svar på dette og alle de andre tingene jeg og mange med meg lurer på. For etter å ha lest din meningsytring i dag, runger salige Ibsens ord i hodet mitt. «Jeg spør helst, mitt kall er ei å svare».

Eller skulle det være slik at sjefredaktøren satser alt på at miraklenes tid ikke er over. At bare Tønsberg bystyre sier nei, så løser alt seg til vårt felles beste. Da får vi tunnelen de fleste av oss mener at innfrir flest av kravene.

Mens jeg venter på sjefredaktørens svar på mine spørsmål, rusler jeg nå rundt her i vannkanten i Rakkevik. Kikker bort dit broa kanskje vil komme. Men det er ikke min utsikt eller mangel på som er det sentrale. For meg er et nei i bystyret, ensbetydende med å kaste kortene. Et nei i bystyret vil være en protesthandling. Og det har ikke Tønsberg-regionen råd til. Selv om vi ikke får den beste løsningen. Det Tønsberg trenger er politikere som tenker langsiktig, biter tennene sammen, legger nederlaget bak seg og sørger for en løsning. Alt dette forutsatt at ikke sjefredaktøren sitter på opplysninger som kan få også meg til å tro på mirakler.

Jeg venter i spenning!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags