I Tønsberg vokser 691 barn opp i familier med dårlig råd - jeg har noen råd til Tønsberg kommune

MÅ INKLUDERES: Barn og unge som er nye i Norge og som blir bosatt i Tønsberg, får ikke alltid informasjon på et språk de eller foreldrene forstår. De får ikke vite om mulighetene til å delta, skriver Synøve Linnea Halstensgård.

MÅ INKLUDERES: Barn og unge som er nye i Norge og som blir bosatt i Tønsberg, får ikke alltid informasjon på et språk de eller foreldrene forstår. De får ikke vite om mulighetene til å delta, skriver Synøve Linnea Halstensgård. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I Norge deltar de aller fleste barn og unge på fritidsaktiviteter. Men hva med de barna som holdes utenfor og ikke får sjansen til å være med? 

DEL

MeningerBarrierene som gjør at mange barn ikke deltar på fritidsaktiviteter er blant annet penger, fordommer, mangel på informasjon og tilrettelegging. Og det er ikke tilfeldig hvilke barn som møter på disse hindringene.

I Tønsberg vokser 691 barn opp i familier med dårlig råd, det er ni prosent av alle barna i kommunen. Disse barna vet hvordan det er å ikke få være en del av fellesskapet. Barna vi har snakket med andre steder i landet forteller at «det å være fattig i rike Norge er flaut og vanskelig». Andre barn har fortalt oss at de har mistet venner fordi de ikke har mulighet til å gjøre de samme tingene som de andre barna. Noen sier at de later som de ikke har lyst til å spille fotball eller gå i en bursdag fordi de vet at foreldrene ikke har penger til å betale for det.

Nye i Norge får ikke alltid info på et språk de forstår

I Tønsberg kommune bor det også barn med funksjonsnedsettelser. Disse barna møter ulike hindringer for å kunne delta på lik linje med andre barn.

Barn og unge som er nye i Norge og som blir bosatt i Tønsberg, får ikke alltid informasjon på et språk de eller foreldrene forstår. De får ikke vite om mulighetene til å delta.

Barnekonvensjonen sier at alle barn har rett til lek og fritid, uansett hvem de er og hvor de kommer fra. Fritidserklæringen som regjeringen har initiert slår fast at alle barn og ungdom i Norge skal ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter.

Tønsberg kommune skal oppfylle Fritidserklæringen, og sørge for at alle barn får delta. På fritidsarenaen treffer barn venner, bygger nettverk, finner ut av interesser og utvikler evner. Barn deltar på fotball, dans, korps, speider, turn eller ishockey. De er aktive på fritidsklubben, og de opplever mestring og har det gøy. Dette er positivt for barnas helse og bra for oss som samfunn. Derfor er det så viktig at alle barn får være med.  

Gratis møteplasser til barn og ungdom

Kjære Tønsberg kommune, vi i Redd Barna har noen råd til deg. Barrierene som står i veien for at alle barn får delta kan dere gjøre noe med.  Noen av de generelle råda vi gir norske kommuner er å sørge for at det finnes gratis møteplasser for barn og ungdom, få på plass økonomiske støtteordninger til barn som trenger det mest, gi informasjon om fritidsaktiviteter på flere språk og å oppfordre de ulike fritidsaktørene til å lage inkluderende retningslinjer. Til sist, og ikke minst, snakk med barna og ungdommene i kommunen om hva slags utfordringer og løsninger de møter på, og bli inspirert.

Vi har stor tro på at Tønsberg kommune vil ta tak i utfordringene som finnes, og skape inkluderende fritidsarenaer som inkluderer alle barn, uavhengig av sosial og økonomisk status og handicap. Sammen skaper vi et samfunn som er på lag med alle barn!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags