Om arbeidere, fattigfolk og rikinger

Jack Wang

Jack Wang Foto:

Av
DEL

LeserbrevEn gang på åttitallet hørte jeg Finn Gustavsen snakke om utdanning på et hotell i Hokksund. Det var så få arbeidere i SV, det var stort sett bare adjunkter og lærere og ingeniører og andre høyt på strå som slapp til. Hvor var arbeidsfolka? Gutta på gølvet?

Finn var ikke enig. I en engasjert tale fremholdt han hvordan arbeiderbevegelsen i alle år hadde kjempet for retten til utdanning. Selv tilhørte han en årgang som ikke hadde fått denne muligheten; de fleste fra arbeiderklassen i hans generasjon hadde simpelthen ikke råd. De måtte ut i arbeid, de måtte skaffe til salt i grøten, de måtte bidra til et brød som den gang ikke var en selvfølge.

Derfor hadde det vært viktig å kjempe for et samfunn der retten til utdanning skulle gjelde for alle. Også arbeidsfolks unger måtte få gå på universiteter og høyskoler. Det har vi klart, sa Gustavsen. Retten til skolegang er nå lik. Nå utdanner de seg, ungene våre, de blir lærere og adjunkter, arkitekter og ingeniører, advokater, journalister, sykepleiere og leger. Og ikke nok med det, de slutter seg til oss! Mange har foretatt de reneste klassereiser, og sitter høyt på strå. Men de engasjerer seg for det. De bidrar til vår sak for det. Er det et problem? Skal vi beklage det?

Jeg kom til å tenke på dette da jeg leste Finansavisens oppslag om Jonas Gahr Støre. Han er visst en riking, skriver de, god for et titalls millioner ... Eller er det et hundretalls?

Jeg vet ikke. Men jeg tenker at jeg ikke bryr meg. For hvor indignert bør jeg bli over at en riking har sluttet seg til arbeiderbevegelsen? Som privatperson ville han jo hatt langt mer å tjene på å gå med motstanderne ...

Derfor; burde vi ikke berømme Støre, i stede for å skjelle ham ut? Han tilhører jo eliten, han hører naturlig til i klikken av kakser. Likevel har han sluttet seg til et parti som vil at kakser skal betale mer. Og selv om han hører til hos eliten, har han helt frivillig sluttet seg til dem som vil elitetenkningen til livs.

Burde vi ikke juble for dette, slik Finn Gustavsen jublet for at den ungdommen som var så heldige at de fikk utdanning, sluttet seg til en bevegelse som kjempet for at alle skulle få utdanning, ikke bare de som var født med arvet hell.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags