Kjære mennesker av Norge.

MINORITET: En halv million nordmenn lever under fattigdomsgrensen, men for de fleste nordmenn er materielle bekymringer egentlig luksusproblemer, mener Mina Våden.

MINORITET: En halv million nordmenn lever under fattigdomsgrensen, men for de fleste nordmenn er materielle bekymringer egentlig luksusproblemer, mener Mina Våden. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kjære mennesker av Norge: Er dere ikke lei av å klage?

DEL

LeserbrevKlage over småting i forhold til majoriteten av verden? Klage over at biffmenyen til seks hundre kroner ikke var helt som du hadde sett for deg, klage over at genseren koster tre hundre kroner? Klage over at prisene er for høye? Klage over at det "lille" huset deres på tre hundre kvadratmeter ikke er stort nok? 

Er dere ikke lei? Lei av å tro dere har det veldig ille fordi iPhonen deres til mange tusen kroner ikke har mer lagringsplass til bilder av dere selv? 

Jeg skjønner ikke helt, men jeg klager jo selv. Jeg kan ikke si noe annet. 

Privilegerte

Når jeg sitter her og skriver dette, tenker jeg ikke på de fem hundre tusen menneskene i Norge som lever under fattigdomsgrensa. Jeg snakker ikke om de som ikke har råd til det de trenger. Jeg snakker om majoriteten. Majoriteten av befolkningen, som har råd til det som passer dem. Jeg snakker om menneksene som har råd til klær, mat, drikke og et tak over hodet. Mennesker som lever med privilegier ikke alle er så heldige å ha.

Jeg er så utrolig takknemlig, og føler meg så ufattelig heldig som bor i Norge, som har råd til det jeg trenger, og som vet nesten helt sikkert at hvis jeg hører skudd ute, er det fyrverkeri. Hvis det skjer noe fryktelig med meg, familien min eller vennene mine, kan vi få hjelpen vi trenger, opphold vi har bruk for og støtte fra staten. Vi er kjempeheldige, og det er skikkelig trist at så mange tar det for gitt.

Neste gang dere vil klage over ting som egentlig bare er reale luksusproblemer, tenk. Tenk over at 836 MILLIONER mennesker lever i absolutt fattigdom. Som ikke har råd, velferd eller får dekket på noe mulig måte grunnleggende fysiske behov som mat, hus og klær.

15 kroner dagen

Nå ligger grensa for absolutt fattigdom på 1,90 dollar dagen. Noe som tilsvarer rundt 15 norske kroner. Prøv å gå en dag ved å leve på 15 kroner. Det går ikke.

Så se for dere dem som ikke engang har de 15 kronene. De som ikke har noe som helst.

Mesteparten av Afrika lever under fattigdomsgrensa, på kartet og i undersøkelser er Norge øverst. Så vi har det relativt godt for å si det sånn. 

Men dessverre, selv om vi er verdens lykkeligste og rikeste land lever fortsatt 11 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensa.

Så tenk litt før du skal klage over alt her i livet. For hvis du har muligheten til å lese dette, har du det nok ganske bra.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags