Feriekatten - bruk og kast

Av

Som med alt annet er kjendis-blogg, diskusjonsforum og uspesifisert internettside komplett meningsløse kilder til nyttig informasjon.

DEL

LeserbrevHvert år kommer den artikkelen på slutten av sommeren om kattene som er forlatt av familiene som syns det var så koselig å ha en «ferie-katt». I de grelleste tilfellene dreper folk katten selv. I fjor ble en levende katt pælma ut av bilvinduet i høy fart. Andre forteller kanskje seg selv at de er barmhjertige, og leverer katten til avliving hos dyrlegen. Hvert år strømmer folk til dyrlegen med «plutselig allergi» mot katt etter ferien.

Jeg har inntrykk av at de aller fleste skjønner at det å skaffe seg en hund, innebærer et stort ansvar og utgift man må ha råd til. Katten derimot er noe man skaffer seg med like mye ansvarsfølelse som den man har for en potteplante. Om det plutselig ikke passer å ta vare på den, eller at det skal kostes på vaksiner, årlige besøk hos dyrlege, tilpasset fôr, pelsstell og en plan for ferien – det er ikke så nøye når det kommer til katt.

Hvorfor i all verden skiller vi på denne måten mellom hund og katt? Det er helt sikkert også mange som mishandler hunder, men det virker som det er allment akseptert å bryte dyrevelferdsloven i forbindelse med kattehold. Jeg skjønner ikke hvorfor holdningene til ulike dyrearter er så forskjellige, men her skal jeg i alle fall prøve å oppklare noen av mytene om pus.

1. Det koster penger å eie en katt. Den skal vaksineres, du skal stelle pels, fjerne floker og følge med på vekt og foring. Selv om noen gav bort katten i en byttegruppe på facebook, må du ikke ta dette som et bilde på kattens verdi. Dette er faktisk beskrevet i loven! Dyr har egenverdi og dyreholderen har plikter overfor dyret. Du står ikke fritt til å behandle katten som du vil!

2. Det er en myte at katter er selvstendige dyr og at de klarer seg selv i perioder. Hvis du skal reise fra katten din plikter du å sørge for at katten har kompetent menneskelig selskap minst to timer per dag. Det er ikke tilstrekkelig at en nabo åpner døra og bytter vann i skåla. Kattepasseren skal sjekke at katten er frisk, har den maten den skal ha og at den er trygg. Dette kan ikke pågå i mer enn to uker. Skal du ikke være med katten din i mer enn to uker må du sørge for at noen bor hos katten din. Du kan ta med katten din på ferie, men begrens reising for katt, og les deg opp på hvordan du kan flytte på en katt uten å stresse den for mye.3. Det er en myte at katter trenger å få et kull med kattunger, og det er en myte at det er dyremishandling å kastrere hannkatter. Kastrering er et viktig tiltak mot det problemet det er at katter er alt for tilgjengelig for folk som tar lett på å skaffe seg en.

Hvordan det er mulig å være så selvsentrert og utelukkende orientert mot sitt eget behag og forlystelse i kombinasjon med viljen til å ignorere konsekvensene, er nesten fascinerende. Bare folk får beholde sine egne privilegier, sin egen komfort og velte seg i luksus så kan de klare å se bort fra helt åpenbare svært uheldige konsekvenser for både dyr, natur og andre mennesker. At fenomenet med kattene er så vanlig at det har et navn («dumpesesong»!) er et betegnende symbol på hvor utbredt egoismen har blitt.

Som med alt annet er kjendis-blogg, diskusjonsforum og uspesifisert internettside komplett meningsløse kilder til nyttig informasjon. At en eller annen gammel dame du kjenner har 50 år gammel erfaring med katter er faktisk heller ikke mer relevant enn loven eller forskninga som loven er basert på.

Hvis du skal skaffe deg en katt, eller allerede eier en så syns jeg du skal lese mattilsynets tilsynsveileder for katt. Det tar fem minutter. Du skal vite at du har råd til katt, du skal ha tid til katt og du skal ha en plan for hva som skjer med katten når du reiser bort. Og du skal tenke gjennom om du er villig til å prioritere kattens behov de neste 10-20 årene. Hvis du bestemmer deg for å skaffe deg en katt med alt det ansvaret som følger med, vær voksen og ta godt vare på pus.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags