Ytre Oslofjord ved god helse? Det er jeg ikke så sikker på

LITE: Fortsatt finnes det makrell i fjorden, men mindre enn før

LITE: Fortsatt finnes det makrell i fjorden, men mindre enn før Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det har vært trist og deprimerende å bivåne en stadig mere livløs Oslofjord.

DEL

LeserbrevOnsdag  7. desember har Petter E. Talleraas, styreleder i Fagråd for Ytre Oslofjord et innlegg om ovennevnte tema. I den anledning synes jeg det er riktig å gi noen kommentarer.

Ikke bare torskebestanden som er redusert

Talleraas nevner reduksjon i torskebestanden, men utelater en lang rekke andre bestander som også er kraftig redusert. Her kan nevnes: lyr, sei, hvitting, ål, berggylte, kolje og uer. Det er fortsatt noe makrell i fjorden, men også her er det en kraftig reduksjon i forhold til tidligere år.

LES OGSÅ: Vi må få lokale fredningssoner for torsk i Vestfold

I ungdommen, som nå er lenge siden, var det ikke uvanlig å få både seks og sju hummere i hver teine, nå er man fornøyd med en halv hummer pr. teine.

Aldri opplevd så liteørret som nå

Det påstås at bestanden av sjø-ørret har hatt en sterk økning. Hva slags tallmateriale ligger til grunn for denne påstanden?  Jeg har fisket sjø-ørret i ytre Oslofjorden i over 60 år, og har aldri opplevd så lite ørret som nå. Man kan fiske en hel dag og er glad hvis man får én ørret, ofte ingenting. Det er en dramatisk nedgang fra tidligere da det ikke var uvanlig å få 20 stk. iløpet av dagen.

Årsaken til den negative utviklingen er menneskelig aktivitet, overfiske og forurensning. Jeg vil tro at fjorden forurenses av langt flere stoffer en det som er nevnt av Fagrådet for Ytre Oslofjord.

Det har vært trist og deprimerende å bivåne en stadig mere livløs Oslofjord. Jeg kan ikke helt slutte meg til Fagrådets vurdering av at Ytre Oslofjord er ved god helse. Jeg håper noe kan gjøres, men er dessverre ikke videre optimistisk.

Peter JoukoffSkriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags