Gå til sidens hovedinnhold

Vi vil ha økt selfangst

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er tragisk å lese i Tønsbergs Blad mandag 19. november om hvor store problemer fiskeren Kjetil Andersen fra Holmestrand har med sel som tar store deler av fangsten hans.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Selen står ikke høyt i kurs her. Det er spesielt kjedelig nå som det ikke er så mye fisk her. Hadde det ikke vært for selen, hadde jeg hatt to kasser med til sammen 30 kilo, nå sitter jeg igjen med noen få fisker», ble han sitert på. Dette er han ikke alene om.

Senterpartiet vil ha hardere beskatning av sel. Senterpartiet jobber aktivt for en næringspolitikk med norsk verdiskaping på norske ressurser.

LES OGSÅ (+): Her forbarmer fisker Kjetil seg over en haltende og tiggende måkeunge. Men et annet dyr skulle han gjerne skutt mange av: – Vanvittig

Viktig del av fiskeripolitikken

Det fisket som skjer fra de små fartøyene er etter Senterpartiets mening en viktig del av norsk fiskeripolitikk. Disse fartøyene fisker råvarer av svært høy kvalitet og lander dem langs hele kysten, slik Kjetil Andersen er en viktig arbeidsplass i Holmestrand. Både store og små arbeidsplasser basert på norske ressurser er verdifulle.

I Norge har vi i alltid høstet av havets ressurser, Senterpartiet vil øke vårt uttak fra havområdene. Det handler det om flere ting, blant annet forsvarlig og langsiktig forvaltning av fiskeriressursene våre.

Havet står for utrolige 50 % av den globale produksjonen av biomasse (fisk sjøpattedyr, alger, plankton mm), mens vi kun får 2 % av det vi spiser derifra. Mulighetene er dermed store for at havet kan spille en langt større rolle i å fø jordas befolkning i fremtiden. Ikke minst vil dette være viktig for å nå FNs bærekraftmål. Skal de nås, må ressursgrunnlaget utnyttes, og det må utnyttes bærekraftig.

Sjømat er sunt

I tillegg har dette en ernæringsmessig side – sjømat er sunt. Gjeldende helseråd er samstemte i anbefalingen om å spise mer fisk. Det sies at hvert fiskemåltid du spiser forlenger livet ditt. Da må vi ikke la selen få spise opp fisken!

Da må vi beskatte sjøpattedyrene mer enn i dag. De representerer både en viktig ressurs i seg selv, og de utgjør en betydelig konkurrent i det samme matfatet som vi ønsker en større del av. Samlet sett beiter sjøpattedyr (sel, tannhval og bardehval) rundt 4 millioner tonn per år i Grønlandshavet/Norskehavet og rundt 5 millioner tonn i Barentshavet. I de senere år har fiskeriene høstet rundt 1,5 og 1 millioner tonn per år i de samme områdene.

Norge jeger- og fiskeforbund uttaler at de allerede i januar ha tatt ut de 15 selene de kan ta ut i Vestfold. Dette tyder på at kvotene må økes, noe som Kjetil Andersen bekrefter. NJFF mener de i alle fall må dobles. Årlig kvote settes av Fiskeridirektoratet, etter anbefaling av Havforskningsinstituttet, og jakta administreres av fylkeskommunen.

Senterpartiet vil høste fornuftig og bærekraftig av ressursene våre, det dreier seg blant annet om økt seljakt!

Kommentarer til denne saken