Gå til sidens hovedinnhold

Hvor mange flyktninger skal vi ta imot?

Artikkelen er over 4 år gammel

Da saken om bosetting av flyktninger neste år var oppe i bystyret 7. desember, var rådmannens forslag å bosette 80 flyktninger i 2017, hvorav 10 enslige mindreårige. Familiegjenforening kommer i tillegg. Det ble vedtatt mot Frps fem stemmer. Frp ønsket å redusere antallet til 40 bosatte i 2017, hvorav 10 enslige mindreårige, inkludert familiegjenforening. Onsdag 14. desember skal budsjettet for neste år vedtas, hvordan blir veien videre?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi ser i dag konturene av en økende arbeidsledighet og en stadig større gruppe som står permanent utenfor arbeidslivet. Å bli gående uten arbeid er negativt for den enkelte. Arbeidsledighet fører lett til resignasjon, oppgitthet, passivitet, mismot og kan gi grobunn til det som verre er. Alt tyder på tiden med store oljeinntekter er over, noe venstresiden i politikken ivrer for, noe som ikke akkurat vil hjelpe på arbeidsledighetsstatistikken.

Færre jobbmuligheter

Hovedtall om arbeidsmarkedet i Vestfold. November 2016 viser at Tønsberg har 750 arbeidsledige, en økning i arbeidsledigheten fra året før på 167 personer, en økning på 29 prosent. Mørketallene er nok atskillig høyere, alle som har drevet enkeltmannsforetak og enten gått konkurs eller lagt ned virksomheten fordi den er ulønnsom, kommer i tillegg til disse tallene. Det samme gjør de som på egen hånd har gitt opp å søke arbeid etter utallige forsøk uten en gang å få svar på søknadene sine.

LES OGSÅ: Derfor legger UDI ned i Tønsberg

Det virkelig urovekkende er at den negative trenden er økende.

Få får jobb

Når det gjelder innvandrere som har gått på introduksjonskurset, viser tall for 2014 at kun 14 prosent kom videre ut i enten jobb eller skole. Tall fra 2015 viser en stigning til 47 prosent. Men glem ikke her at denne statistiske sekkeposten ikke forteller oss hele sannheten. Hvis en person får tilbud om et ekstra skoleår i stedet for å gå ut i arbeidsledighet, påvirker dette statistikken, men ikke virkeligheten.

LES OGSÅ: Det er Frp mot røkla i Tønsberg kommunes flyktningpolitikk

Hvor lenge kan vi betale oss ut av problemstillingen ved å støtte arbeidsplasser som tar imot innvandrere, betalt av Nav? Dette går selvsagt på bekostning av dem som søker jobb på vanlig måte, først og fremst ungdom som er ferdig med utdannelsen sin og står på farten til å gå ut i voksenlivet. Konsekvensen av dette igjen er at unge mennesker ikke får råd til å gifte seg, kjøpe bolig og føde barn.

LES OGSÅ: Syriske Mohamed (19) flyktet fra krigen, nå blir han avvist av utleiere i Norge

Norsk arbeidskraft presses ut

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, uttalte i Dagbladet 8. oktober 2014 at utenlandsk arbeidskraft presser ut unge norske menn fra jobbene sine. Siden finanskrisen i 2008 har hele sysselsettingsveksten i Norge tilfalt utenlandsk arbeidskraft, sier Reegård. Også tidligere høyrestatsråd Victor Norman, som tidligere syntes det var greit å ta inn 100.000 syrere, har nå gått tilbake på forslaget sitt etter at Finansavisen 21. september 2015 regnet litt på konsekvensene og at kostnadene ville bli minst 430 milliarder kroner med en sysselsettingsgrad på 43 prosent.

Frp mener i likhet med Reegård at vi ikke kan løse problemet med å bosette så mange flyktninger som rådmannen anbefaler, gjennom ukritisk å ta inn i kommunene et stort antall uten at vi engang vet hvor mange de blir etter at familiegjenforeningene er gjennomført. Hva vi derimot vet, er at i et livsløpsperspektiv vil hver enkelt av dem koste samfunnet fra fire til ni millioner (Finansavisen, 13/4 2013).

Etter at jeg holdt et innlegg om dette på det siste møtet i bystyret i Tønsberg, kom en arbeiderpartirepresentant uformelt bort til meg etter møtet og sa at han ikke likte innlegget mitt. Det likte derimot jeg godt å høre, for da forsto jeg at jeg var på rett spor når det gjelder å vurdere hvilke konsekvenser det får også for byen vår. Neste uke skal vi vedta budsjettet for 2017, og da kommer vi til å måtte skjære inn til beinet når det gjelder en lang rekke forhold som berører våre egne svake grupper.

Inger Lexow

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.