Legg om forsvaret!

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Norsk forsvarspolitikk har endret seg mye siden vi ble med i NATO. Fra en innretning der hovedmålet var å forsvare eget territorium har vi nå fått et forsvar som er skreddersydd for å imøtekomme NATOs ønsker. Vi har brukt 268 milliarder på jagerflykjøp, mens forsvarskapasiteten nedbygges.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Norge har idag kun én kampflybase. Å ha alle kampfly samlet på ett sted er ekstremt sårbart om målet er å forsvare Norge, men det fungerer fint om målet er å bruke flyene til utenlandske oppdrag.

Hæren består av ca 3000 ansatte og 4000 vernepliktige. General-løytnant Robert Mood uttalte i 2008 at dette var nok til å forsvare en bydel i Oslo. Også Heimevernet er kraftig underfinansiert. De siste kuttene fra regjeringa førte til vardebrenning i protest over hele landet.

Norge har deltatt i en rekke kriger på andre lands territorium, noen av dem i strid med folkeretten. Jagerflykjøpet vil i følge forsvarsministeren forplikte oss til enda flere utenlandsoperasjoner. Er det god bruk av skattepenger å bombe andre land? Skal våre internasjonale bidrag også innebefatte økte lidelser for sivilbefolkningen?

Vi sier nei! Vi ønsker en omdisponering av forsvarsmidlene: Jagerflykjøpet må stanses, mer må gå til heimevernet og andre tiltak for å øke nasjonal beredskap og ingenting skal gå til krigføring i andre land. For å klare dette må Norge ut av NATO. Som et alternativ vil vi satse på en nordisk forsvarsallianse.

Maren Njøs Kurdøl og Ole Marcus Mærøe

1. og 3. kandidater for Rødt Vestfold

Tønsberg

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags