Hurraaa for NRK og Minutt for minutt med Lars Monsen. De har vist oss en fantastisk Norges-reklame, og ikke bare for turistene fra andre land (regner med at serien vil bli  sendt til flere land). Men en storslått reklame for landets egen befolkning, som med dette programmet får et aldri så lite spark i baken til å komme seg opp av stolen, pakke sekken og komme dere ut i Norges fantastiske natur: Hardangervidda, Jotunheimen med Fannaråki, fjellheimen, Vettisfossen og Utladalen, Vesterålen med mer. 

At vi har et  land med et av verdens flotteste landskap er det vel ingen tvil  om. Det kunne være  opptil 60 personer eller flere i Monsens følge. Det være seg familier med barn i seksårsalderen, bestemor og bestefar opptil 80 år.  Samtlige av dem det ble pratet med skrøt av turen. Enkelte hadde fått gnagsår, men det ble det ordnet med.

Dagsturene kunne være opp til 5 – 7 timer om dagen med innlagte raster. Dette gikk veldig bra for samtlige fordi Monsen gikk foran og bestemte farten. En av hovedreglene når du går lengre turer er at du finner ett rolig tempo som du synes er behagerlig, kanskje litt kjedelig. Men du får anledning til å se deg om i terrenget, du har glede av turen og du kommer fram til mål med et smil om munnen. Ikke som et nedslitt vrak. En gyllen regel: Går dere flere ifølge, så la den svakeste gå foran og bestemme farten.

Man behøver ikke dra langt for å finne fine løyper for en formiddagstur eller en dagstur. Distriktet vårt har mange merkede stier. Flere av våre kommuner har kart med mange muligheter. Tønsberg og Omegn Turistforening med adresse Brygga, har turistkart over hele Norge. Som avslutning håper jeg alle skolene i Norge får anledning til å se disse fantastiske filmene. Atter en gang vil jeg takke NRK og deres ansatte for et fantastisk oppdrag man ikke trodde var mulig.

Tips til turaktiviteter med barna i sommer

Nå er sommerferien godt i gang og hele ferien skal fylles med givende aktiviteter for store og små, og tilpasses logistikk og lommebøker.

Her gir Larvik og Omegns Turistforening deg ti enkle tips for en lekende og aktiv utesommer!

1. Trolltur i skogen: Ta med kamera og se hvordan stubber, trær og tuer kan ligne troll, og påvirkes av lys og skygge. Finn masse mose og plasser på hodet. Pynt med pinner og blader, og lag trollunger, trollpappaer og -mammaer. Post bilder på Facebook/Instagram, #mittlekeland og #lotdnt. Likerklikk-garanti!

2. BarkebåtBoogie: Gå til en bekk, strand eller en stor vanndam, og lag barkebåter. Finn furubark, bor et hull, ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Gi båtene navn og ha seilas. Lag historier om båtene. Hvor kommer de fra og hvor skal de på eventyr? Lag bølger for båtboogie.

3. Fisketur: Enten du er ved en elv, innsjø eller ved kysten kan det være gode fiskemuligheter. Bruk fiskestang eller en god grein med snøre, krok og egnet agn, som meitemark, reker eller blåskjell. Undersøk med kjentfolk hvor fisken biter best, fra båt eller fra land. Ingen ting smaker vel bedre en aldeles fersk og nystekt sommerfisk til middag? Skitt fiske!

4. Bærtur: Matsanking er spennende, og bærtur er ekstra velsmakende og sunt, for bærene er proppfulle av gode næringsstoffer. Plukk i en kopp og spis det opp. Eller ta med noe tilbake, så flere kan få smake, og spis som dessert eller i en kake? Nå er det tid for bringebær, markjordbær og blåbær. Til høsten er det sesong for multer, tyttebær og bjørnebær. Nam!

5. Krabbetur: Er du ved sjøen og kan fiske strandkrabber med barna er sommeren i boks. Med blåskjell som agn, er du garantert en liten krabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte/balje med sjøvann, litt sand, steiner, tang og annet så krabbene føler seg hjemme. Husk å helle på med friskt vann og å sende fangsten uti igjen, så de kan bli kveldens eller morgendagens krabber.

6. Besøk en ubetjent hytte: Velg din hytte på www.ut.no. Søk opp de DNT-hyttene som ligger nærmest deg, eller som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil. Gjevilvasshytta, Ivarsbu, Sæteren Gård, Åkersætra, Olalia m.fl. er spesielt godt egnet for barn. La barna bestemme turmiddagen. 

7. DNT-tur: DNT arrangerer familiecamper, hverdagsturer, helgeturer, kurs og mye av dette er enkelt, gratis og åpent for alle. Se www.dnt.no/aktiviteter/ Sjekk også ut TOTs eget turprogram på hjemmesiden.

8. Turbingo: Lag et ark med bilder av ting dere kan se på turen (ulike trær og blomster, bekk, vann, hytte, turskilt, barn, voksne, ekorn, fugler osv.). Barna krysser av når de finner/ser en av tingene.

9. Vennetur: Inviter venner, familie, barnebarn, naboer m.fl. på en nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet, for eksempel på ut.no. Ta med mat og drikke – og lek med ball sammen.

10. Gjør-noe-nytt-tur: Legg badeturen til et nytt sted, og kombiner med en å sykle eller gå til og fra. TOT leier ut kanoer og kajakker til sine medlemmer. Stas for store og små. Klatre? Klatreparker og klatrevegger for ulike nivåer finnes mange steder, eller ta noen timer og klatre inne.

11. Stolpejakt: Kart lastes ned og skrives ut fra www.stolpejakten.no, eller man kan jakte stolper med mobiltelefonen ved å laste ned den gratis appen Stolpejakten (Apple og Android). Stolpejakten er gratis for alle deltagere.