Gjentagelse av løgn skaper ikke sannhet

Gardermoen  20150503.
Frp holder sitt landsmøte 1.-3. mai på Gardermoen.
Mazyar Keshvari, innvandrerpolitiske talsmann i Frp på landsmøte søndag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Gardermoen 20150503. Frp holder sitt landsmøte 1.-3. mai på Gardermoen. Mazyar Keshvari, innvandrerpolitiske talsmann i Frp på landsmøte søndag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tønsbergs Blad tviholder på beviselige faktafeil og går attpåtil går til personangrep på den som tar til motmæle.

DEL

MeningerDet er dessverre ganske typisk for en del medier som tas i faktafeil. Sigmund Kydland er gjennomgående uetterrettelig når han påstår at den tidligere redaktøren i TB snakket sant til Aftenposten med påstander om at Anundsen brant aviser i protest og at han lastet opp et bilde av dette i rent raseri.

For det første er det usant når Kydland i sitt innlegg hevder at Anundsen var justisminister da dette skjedde. Det var han ikke. Det er lett dokumenterbart.

Åpenbar løgn

Hvordan er det mulig for Kydland å lyve rett ut om dette og dernest forvente at noen skal ta ham og Tønsbergs Blad på alvor? Når de tviholder og gjentar en så åpenbar løgn, som alle kan etterprøve veldig enkelt, med største selvfølge, er det rart mediene mister troverdighet?

Jeg ber i anstendighetens navn at et troverdig medium en gang for alle legger denne påstanden død, ved å gjøre den enkle oppgaven å bringe på det rene at Anundsen ikke var justisminister slik TB hevder på dette tidspunktet.

For det andre kan alle se av bildet, øvrige kommentarer og sammenhengen på Facebook at påstanden: «Bålbildet på facebookveggen hans handler om at han brenner Tønsbergs Blad. Det er åpenbart lastet opp i raseri» er usann.

Hygge og hyttekos, ikke raseri

Bålbildet er et bakgrunnsbilde som ble lastet opp av Anundsen mens han satt i hytteveggen og koste seg etter en lang valgkamp, og igjen; før han ble statsråd. Så konteksten og sammenhengen for kommentarer og ytringer var utvilsomt hygge og hyttekos, ikke raseri som TB iherdig forsøker å gi inntrykk av.

Den humoristiske kommentaren om brenning av TB har et stort smilefjes bak og det er åpenbart for alle at den var humoristisk ment. Den kom i en lengre diskusjon som gikk på FB-veggen hans, hvor flere kommenterte at det så hyggelig ut og at det må være godt å få slappet av etter valgkampen.

Mange delte også sterkt sin frustrasjon over den svake valgdekningen og politiske kommentaren fra TB på selve valgdagen. Mange var også forbannet fordi TB hadde solgt FrP en annonse på trykk i avisen på valgdagen, som de ikke trykket likevel.

Løgnaktig omtale

Anundsen oppfordret riktignok folk til å bruke markedsmakt og forbrukermakten mot TB, og si opp abonnementet. Det må være greit og legitimt når man er misfornøyd med produktet avisen leverer. Hvilke intervjuer en stortingsrepresentant tar, må vel også være opp til vedkommende stortingsrepresentant.

En kan jo med interesse søke etter hvor mange intervjuer Tønsbergs Blad hadde med Anundsen eller andre toppkandidater for FrP i valgkampen 2013, eller etter han ble statsråd for den saks skyld.

Det å skrive en festlig kommentar med smilefjes i en lang tråd på Facebook kvalifiserer ikke til den løgnaktige omtale TB ga Anundsen. Det vet avisen godt, men velger som de fleste andre medier som blir tatt i faktafeil, å tviholde på feilen og heller angripe den som påpeker den.

Absurd

Når de på toppen av det hele klarer å lire av seg: «Som en blek Trump-kopi forsøker Keshvari å bruke moteriktige uttrykk som falske nyheter i sin kamp mot frie medier, mens han selv sprer usannheter.» Så blir det absurde åpenbart for alle med mindre de er lønnet av TB. Det er ikke kamp mot frie medier å kjempe mot usannheter og falske nyheter slik TB presenterte og fortsetter å presentere.

Det er faktisk det motsatte, og jeg skal holde meg for god og ikke synke på Kydlands nivå og komme med den type personkarakteristikker han bruker mot meg. Jeg har ikke behov for det, for fakta underbygger det jeg har skrevet.

Ikke dekning

Tønsbergs Blad har kjørt fram slike angrep flere ganger, bla i sitt angrep på tidligere nestleder i FrP, Per Arne Olsen, da de i realiteten hevdet at han var korrupt gjennom en rekke forsider og over lang tid i forbindelse med et leilighetskjøp. Heldigvis for Olsen ble det en politisak ut av det, og politiets etterforskning viste at det absolutt ikke var dekning for de ondsinnede artiklene og kommentarene fra TB.

Saken ble henlagt som intet straffbart forhold, Olsen ble renvasket for de absurde grunnløse påstandene til TB, noe som ville vært umulig uten etterforskningen. Men skaden TB var ute etter å påføre ham var dessverre skjedd.

Falske historier

Dersom media skal bli tatt på alvor i debatten om falske nyheter er det en forutsetning at de forstår at de ikke lenger kommer unna med usannheter eller halvsannheter som tilspisses og at de er villige til å endre seg.

TB skriver at de produserer nyheter, da får de holde seg til det og ikke oppdiktning av falske historier. Sosiale medier gir oss alle muligheten til å etterprøve og formidle fakta. Når en blir avslørt blir det bare enda verre når de fortsetter å fastholde på løgnen i håp om at siste rest av troverdighet skal redde dem bare fordi de representerer en avis.  Det gjør den ikke.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags