Når Tønsberg ombestemmer seg, blir det bra for funksjonshemmede!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Funksjonshemmede i Norge har i mer enn 25 år hatt et godt frihetsverktøy, nemlig Brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Med personlige assistenter i hverdagen kan funksjonshemmede selv lede assistenter som bistår med det som trengs. Det være seg, å legge om til vinterdekk, vaske et gulv, bistå på kino, bake et brød eller få tatt seg en dusj.

BPA finansieres av kommunen og de fleste funksjonshemmede med BPA benytter en privat BPA-leverandør til å hjelpe seg med å få assistansen til å fungere godt. BPA-leverandører hjelper til med HMS, annonsering, jobbintervju, lønn, pensjon og forsikringer til assistenter. - Og ikke minst: gir lederopplæring og råd til funksjonshemmede som skal ha assistentene sine så nær innpå livet.

Funksjonshemmede i Tønsberg har i mange år presset på lokale politikere for at Tønsberg også skulle bli en by der man kan bruke BPA-leverandører til å hjelpe seg. I år sa Tønsberg-politikerne endelig ja. Gleden ble dessverre kortvarig. På samme måte som det finnes en Norsk Standard for hvordan man bygger hus, finnes det også en Norsk Standard for BPA. Av en eller annen grunn har Tønsberg kommune i BPA-sammenheng sett bort ifra Norsk Standard. Forstå det den som kan.

I Tønsberg har man omgjort BPA fra å være et enkelt frihetsverktøy for funksjonshemmede til å bli en helsetjeneste med krav til journalføring. Dette er ikke lurt. BPA er nemlig ingen helsetjeneste. Assistentene er ufaglærte og utfører praktiske oppgaver som hovedpersonen ellers ville gjort om han/hun ikke hadde vært funksjonshemmet. Dessuten har Tønsberg kommune satt prisen så lavt at vi BPA-leverandører, ville blitt nødt til å utsette assistentene for sosial dumping ved å bli med.

Det vil vi selvsagt ikke.

Som verdens største BPA-leverandør, og med norsk hovedsete nettopp i Tønsberg, vil Humana Assistanse selvsagt gi ansatte anstendige vilkår og funksjonshemmede gode tjenester. Om Tønsberg kommune snur i saken, kan vi det. Humana Assistanse og andre seriøse BPA-leverandører ser fram til at Tønsberg kommune ombestemmer seg, slik at funksjonshemmede her i byen får en bedre hverdag slik Stortinget har ment og slik Norsk Standard legger opp til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken