Tønsberg SV vil kun gi skjenkebevilling til serveringssteder som er tilgjengelig for alle

Kristian Sommerseth og Heming Olaussen

Kristian Sommerseth og Heming Olaussen Foto:

Av

Alle skal kunne gå ut på byen og kose seg

DEL

LeserbrevTønsberg SV vil kun gi skjenkebevilling til serveringssteder som er tilgjengelig for alle.

Etter å ha sjekka tilgjengeligheten for rullestolbrukere ved noen av utestedene i byen, kan vi slå fast at mange har et lite gjennomtenkt forhold til universell tilgjengelighet – altså tilgjengelighet for alle.

Det kan være toalettdører som er umulige å åpne for en som sitter i rullestol. Eller umulige å lukke igjen, når du først er inne – fordi det ikke er plass til å snu. Det kan være for høye terskler, eller at rullestolbrukeren må låses inn en spesiell vei for å komme på toalettet.

Det behøver altså ikke nødvendigvis være ting som er umulige å endre eller tilpasse, det er bare klønete eller lite gjennomtenkt. Noen steder må det nok noe ombygging til for at også rullestolbrukere som sjølstendige individer kan gå ut på byen for en middag eller et glass øl – på linje med alle andre.

Og det er poenget: Likeverdighet. Friheten til å kunne gjøre det man ønsker, uten å måtte spørre andre om hjelp. Burde det være slik, også for mennesker med bevegelseshemming, at man tenker på om maten er god og miljøet er hyggelig, i stedet for om man kommer inn og får benyttet toalettfasilitetene? Slik alle andre tar som en selvfølge?
Det handler om hvordan vi behandler folk. Her har faktisk Sandefjord kommune gått foran og vedtatt krav om universell utforming som forutsetning for skjenkebevilgning.

Tønsberg kan da ikke være dårligere enn Sandefjord?

Er det for strengt å stille krav om universell utforming av lokalene for at restauranter skal få skjenkebevilling?
Tenk over det – dersom noen blir nektet servering grunnet hudfarge eller seksuell orientering, og vi hadde vært en del av følget, ville de fleste av oss reagert med sinne og umiddelbart forlatt stedet. Sånn skal ikke folk behandles! Når det gjelder mennesker med nedsatt funksjonsevne så har det alt for lenge vært greit å utestenge. Å true med og frata skjenkebevilgningen er et språk næringa forstår. Dessuten er det - stort sett - mindre utbedringer som skal til.

I løpet av det første året i kommunestyreperioden skal de alkoholpolitiske retningslinjene for nye Tønsbergs kommune vedtas. Det vil være naturlig å fremme forslaget i den forbindelse. Det vil SV gjøre. Så må restaurantene få en rimelig tid å utbedre og ombygge. Vi ønsker ikke å være urimelige, men dette er et spørsmål om likebehandling og rettferdighet, så egentlig vil vi anmode skjenkestedene om bare å sette i gang, like godt først som sist.

Er du tilhenger av likeverd og frihet for alle – kanskje du skulle vurdere å stemme SV? Godt valg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags