Er alle tradisjoner verd å samle på?

VIL HA ENDRING: Jeg oppfordrer alle som heller vil ha lasershow istedenfor fyrverkeri til å kontakte ordfører Petter Berg og fortelle han om det, skriver Suzy Haugan.

VIL HA ENDRING: Jeg oppfordrer alle som heller vil ha lasershow istedenfor fyrverkeri til å kontakte ordfører Petter Berg og fortelle han om det, skriver Suzy Haugan. Foto:

Av

Jeg synes vi skal ta diskusjonen om et gradvis forbud mot privat fyrverkerioppskytning i kommunen.

DEL

LeserbrevDet var mange, som ut i fra kommentarfeltet – så ut til å være positive til, og åpne for lasershow fremfor fyrverkeri i Tønsberg, da saken sto i Tønsbergs Blad. Alle positive tilbakemeldinger inspirerte meg, og jeg løftet hele saken som en interpellasjon til ordføreren i bystyrets aprilmøte.

Hvert år blir mennesker skadet, eiendom og natur forsøplet, brent og ødelagt, og mange, spesielt dyr er redde. På grunn av noen minutters moro med fyrverkeri.

Jeg synes vi skal ta diskusjonen om et gradvis forbud mot privat oppskytning i kommunen, og at kommunen skal ta initiativ til et samarbeid mellom kommunen og andre aktører for å bruke et spektakulært lasershow istedenfor fyrverkeri på aktuelle dager.

Suzy Haugan

Suzy Haugan

Ja til lasershow fremfor fyrverkeri

For ti år siden kom forbudet mot pinneraketter som har gitt færre personskader og mindre materielle skader. Men det er fortsatt årlige skader, brannskader og uhell. Den største andelen uhell er relatert til feil bruk av fyrverkeri.

I en undersøkelse fra desember 2018 gjennomført av NITO, svarer over 60 prosent av de spurte at de vil forby privat oppskytning av fyrverkeri dersom kommunen står for offentlig oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaften. Kun 16 prosent ønsker å beholde retten til å skyte opp selv. Det kan tolkes som at innbyggere også er moden for en endring.

Bystyregruppa i Tønsberg Venstre mener at Tønsberg kommune burde starte noen nye og mer bærekraftige tradisjoner. I kommunen burde vi være positive til et gradvis forbud, og også gå foran som et godt eksempel med å innføre lasershow.

Fyrverkeri kan være vakkert å se på, og kan også være en fin måte å markere store anledninger på. Men vi må spørre oss om de potensielle skadene, frykten og søppelet det utgjør, er verdt det? Spesielt når vi vet det finnes vennligere alternativer. Tiden er moden for å tenke nytt.

Lasershow er en lydløs og god erstatning for fyrverkeri, som skal se like bra ut, men som ikke gjør skade. Kommuner i Sverige, som Lidköping og Boden har innført offentlig initiert lasershow som erstatning for fyrverkeri av hensyn til mennesker, dyr og natur – med stor suksess.
 

Potensiell omdømmeverdi

For det er ikke bare mindre skader og uhell som er resultatet av lasershow. I Lidkøping kommune i Sverige gjorde de erfaringen med at mediedekningen av endringen ga kommunen 230 artiklar i lokalaviser i hele landet, med en rekkevidde på 17 milioner kontakter, og med en annonseverdi på 6,3 svenske millioner kroner.»

Altså – om vi gjør dette kan det potensielt ha en verdi i form av positiv omtale for Tønsberg som kommune!

Skuffende og gammeldags svar fra ordføreren

Svaret fra ordføreren skuffet meg. Det eneste delvis positive han svarte var at vi muligens kunne se på litt lasershow sammen med fyrverkeri. Men da mister vi litt av poenget. Og når det gjaldt privat oppskytning og fyrverkeribruk ellers – så handlet det om tradisjoner, mente han.
 

«Sånn har det alltid vært». Det kan være en skummel holdning, mener jeg. Mange tradisjoner er gode, og noen dårlige. Noen tradisjoner blir dårlige med tidens tann – sånn er det jo! Hadde vi fortsatt levd under «tradisjoner» fra noen få år tilbake, kunne man fortsatt ha røyket på tog, fly og restauranter, og fortsatt skutt livsfarlige pinneraketter fra hagen på nyttårsaften. Noen tradisjoner er det bra og sunt at endrer seg.

Det er en grunn til at politi, helsemyndighet, pyrobransjen og en rekke interesseorganisasjoner skal på konferanse i mai i Oslo om privat bruk av fyrverkeri. Her blir de bedt om å svare på om Norge bør innføre et forbud eller ikke.

Tønsberg burde gå i front. Ja til lasershow istedenfor fyrverkeri!

Jeg oppfordrer alle som heller vil ha lasershow istedenfor fyrverkeri til å kontakte ordfører Petter Berg og fortelle han om det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags