Glemte Kriser - De uønskede menneskene

Dette bildet er hentet fra google

Dette bildet er hentet fra google Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi er tre 10 ende klassinger fra Borgheim Ungdomsskole i Vestfold. Vi har glemte kriser prosjekt på skolen. Glemte kriser er kriser i verden som ingen snakker om, media har ikke gått noe særlig ut med det. Siden ingen forteller om disse glemte krisene, de er mere opptatt av å dele fotball resultater enn å fortelle hva som virkelig foregår rundt i verden, derfor må vi fortelle. Færre dør når flere vet.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En glemt krise er de uønskede menneskene i verdens største flyktningleirer. Rohingyaene er en muslimsk minoritet og et av de mest forfulgte folkeslagene i verden. De aller fleste bodde tidligere som statsløse i Myanmar med begrenset tilgang på grunnleggende tjenester, også helsehjelp. I august 2017 utførte det myanmarske militæret en rekke angrep i Rakhine-delstaten i Myanmar. En rapport fra Leger Uten Grenser kunne vise til at minst 6700 rohingyaer ble drept i Rakhine-delstaten på kun én måned. Minst 730 var barn under fem år.

Flere enn 700.000 kvinner, menn og barn flyktet til nabolandet Bangladesh etter en rekke voldelige angrep, hvor det nå til sammen bor flere enn 900.000 rohingyaer i området Cox's Bazar. De aller fleste bor i den største flyktningleiren i verden, Kutupalong-Balukhali-leiren. De resterende andre bor i andre leirer i området eller hos vertsfamilier.


De fleste måtte flykte fra alt de eide. Mange er sterkt traumatisert over det de har sett og opplevd. Nå bor de i overfylte leirer uten tilgang på nok rent vann, husly, medisinsk og mental helsehjelp

Dette fortalte en dame til leger uten grenser i 2017:

– De begynte å stikke oss med macheter. En av mennene stakk meg nær vaginaen min, veldig nært. En annen stakk meg i halsen. På fanget holdt jeg mitt nyfødte barn, kun 28 dager gammel. De slo babyen min så hardt med noe i hodet at han døde. Jeg er glad jeg overlevde, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå. Jeg har ingenting, kun klærne jeg står og går i. Jeg kjenner ingen, og barnet mitt er dødt. Jeg prøver å ikke tenke på det, men det er vanskelig, fortalte en kvinne til Leger Uten Grenser i Bangladesh. Nå bor hun i verdens største flyktningleir sammen med nesten én million andre rohinga-flyktninger som i dag er statsløse, uønskede og med en usikker fremtid i vente.

Menneskene i leiren lever under uverdige forhold.
Rohingya-flyktningene bor i området Cox’s Bazar i Bangladesh. Terrenget er kupert og mange bor i skråninger i provisoriske hus laget av plast og bambus. Den største flyktningleiren er Kutupalong-Balukhali, og det finnes også andre i områdene

Husene er ikke godt beskyttet mot vær og vind, særlig under monsoonregn- og syklontiden. Husene kan skylles nedover skråningene, blåse over ende, eller bli helt ødelagt.


Tidligere har regnet ført til flom i leirene, noe som forverret den allerede kritisk dårlige vannsituasjonen. Når drikkevann og kloakk blander seg er det stor risiko for kolerautbrudd eller diarésykdommer. De siste tre årene har Leger Uten Grenser behandlet nesten 100.000 pasienter for akutt diaré.

Gjør en forskjell med å hjelpe oss å spre budskapet.
Vipps en krone her og en krone der til 2177 for å hjelpe alle disse menneskene som har mistet alt.

For mer informasjon sjekk:
https://www.legerutengrenser.no/glemte-kriser/verdens-storste-flyktningleir.html

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken