Beklager, men det var nok jeg som ødela julebukktradisjonen

SKUMMELT: Det må ha vært meg som drepte julebukktradisjonen. Og kanskje deg, spør nyhetsleder i TB, Marie Olaussen.

SKUMMELT: Det må ha vært meg som drepte julebukktradisjonen. Og kanskje deg, spør nyhetsleder i TB, Marie Olaussen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Er du sint, sier du? På halloween og handelsstanden og unger som forventningsfullt har forberedt seg i ukevis? Vil du ha julebukken tilbake?

DEL

KommentarTirsdag 31. oktober er det halloween. Dagen for smilende, stearinlysende gresskar, klissete smågodt og skumle småunger som raser rundt i et nøye planlagt kostymeshow i nabolaget. «Knask eller knep», roper de når de ringer på døra. Noen skråler og ler, andre hvisker beskjedent, nesten livredde, mens de holder fram ei bøtte eller en kurv i håp om å få godterier av deg.

Knask eller knep, ja. Det betyr at debatten om hvorvidt fenomenet halloween er teit eller topp er i gang.

Det kan hende du koker innvendig bare du tenker på hvor mye penger handelsstanden drar inn på denne nye tradisjonen. Eller kanskje synes du det er enda verre – og kanskje litt vemodig og sårt – at alle norske barn vet hva halloween er, mens de samme ungene ser rart på deg når du etterlyser julebukkene. Tre av fire TB-lesere ville heller ha julebukken på besøk enn dørbank på halloween, viste det seg da vi spurte i fjor.

LES OGSÅ: Leserne vil heller ha julebukk enn Halloween: «Det hele har blitt en kostyme og kjøpsgalopp»

Den stilleste dagen i året

Selv elsket jeg å gå julebukk. Vi kledde oss ut med mormors hatt, morfars stokk, mammas briller og et gammelt skjørt. Hele første juledag gledet vi oss til å få ringe på hos naboene senere i jula. Da skulle vi synge julesanger og innkassere julegodterier. Det var ikke lov til å gå ut før tidligst 2. juledag. Første juledag var jo verdens helligste, lengste og stilleste dag. Ikke lov å ringe på hos noen. Men så snart det var grønt lys, toget vi ut i flokk. Og skrålet i vei på Glade jul og Deilig er den himmel blå. Hos et utvalg naboer.

For noen dører ringte vi aldri på. Vi visste at de ikke ville ha besøk. Og at ikke engang en sursøt barnesang kunne overbevise dem om noe annet.

LES OGSÅ: Nå håver butikkene inn på godteri – og Michelle tror dette blir årets halloween-hit (+)

Ingen tradisjonelle julesanger

Men det var da. Og ikke nå. Hva skjedde? Hvor ble det av julebukkene? Er det sant at det er handelsstanden som har tatt livet av tradisjonen?

Jeg lurer på om ikke det ligger an til en skylddeling. Jeg tror ikke det er butikkene som gjorde det. Det må også ha vært meg. Og kanskje andre småbarnsforeldre som ikke følger opp.

Hallovenn!

Men før halloween har ungene gledet seg i ukevis. På jobben forteller mødre og fedre om barn som prøvesminker seg på badet (og ikke rydder opp etter seg), som googler kostymer og planlegger kvelden lang tid i forveien. De gleder seg med skrekkblandet fryd når de tenker på hvor skummelt det skal bli. De er kreative og oppfinnsomme, de samarbeider og det er sosialt.

LES OGSÅ: Vil du ha det gøy på halloween uten å bli skremt? Da er Slagenhallen stedet for deg

Mens noen kjøper ferdige kostymer, går andre fortsatt en tur i klesskapene hjemme for å finne noe å ha på seg på årets skumleste kveld. Flere familier velger også å melde seg på festene hallovenn - som har vokst seg store i hele Vestfold de siste årene. Fellesnevneren er at ungene har det gøy enten de rusler gatelangs eller deltar på vennefest i Slagenhallen eller et annet sted. 

Mindre knep, mer knask

For noen år siden – mens skikken ennå var ny her i Norge, var knepene mer fremtredende enn knasket. De tøffeste (eller teiteste) ungene kastet egg på inngangsdørene der det ikke var noe godteri å få, de spredte dopapir i hele oppkjørselen eller gjorde andre ugreie pek. Ugjerningene fikk masse medieomtale og fyrte skikkelig oppunder hos dem som allerede syntes halloween var håpløst og unorsk.

Men det er ikke mye igjen av dette. Stort sett er alle ungene greie, og de fleste av dem har forstått at man ikke ringer på hos folk som ikke vil ha besøk. De siste årene har det vært så koselig å følge ungene på halloween-kvelden. Det er overraskende mange – også familier uten barn – som setter en lykt eller et dekorativt gresskar på trappa, og som kjøper inn litt godteri de kan dele ut til dem som ringer på.

Dere andre kan bare huske å slå av utelyset. Mørke utelamper er signalet om at du ikke ønsker besøk tirsdag. Du kan slappe av, puste med magen og prøve å la være å irritere deg. Skulle det skje at noen ringer på likevel kan du bare høftlig si «så fine dere er, men her feirer vi ikke halloween. God tur videre!».

Ungene vet ikke at dette er nytt, de vet ikke at det kommer fra plastikk-landet USA (og i hvert fall ikke at det opprinnelig er en irsk skikk). Og de aner heller ikke at mange mener årets morsomste tirsdag er en trussel mot julebukktradisjonen.

God halloween, det er ganske moro!

LES OGSÅ: Forbereder fryktelig fest på Fellesverket

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags