Hei jenter! Bruker du to minutter på dette, slipper foreldrene dine å begrave deg

TA VARE PÅ DEG SELV: Ta en celleprøve og sjekk samtidig brystene dine, oppfordrer vår kommentator Lise Marie Sommerstad.

TA VARE PÅ DEG SELV: Ta en celleprøve og sjekk samtidig brystene dine, oppfordrer vår kommentator Lise Marie Sommerstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det finnes ingen unnskyldning i denne verden som er god nok til å droppe å ta en celleprøve av livmorhalsen.

DEL

SpaltistNoen ting her i verden, virker helt sjukt skummelt, helt til du hopper i det.  Celleprøve er en sånn ting. Fastlegen min tok meg litt på senga. Mens hun skulle sette inn spiralen min, sa hun «jeg tar en celleprøve mens jeg er først er her, jeg.»

Det er jeg glad for, da slapp jeg å grue meg.

Men veldig mange utsetter å ta celleprøven sin. Eller lar det bare være. Noen ting er fryktelig ubehagelig, men man må faktisk bare. Det er rett og slett ikke greit å droppe det. Celleprøve er en 2 minutters greie, som kan redde livet ditt. Det er to minutter av livet ditt som kan forhindre at barna dine blir foreldreløse. Det er to minutter som kan spare foreldrene dine for å måtte begrave datteren sin. Det finnes ingen unnskyldning i denne verden som er god nok til å droppe det.

LES OGSÅ: Edda kastet høreapparatene fordi hun trodde alle hatet henne (+)

– Det er ingen skam!

En venninne av meg påstod hun ikke trengte å ta celleprøve, fordi hun ikke ligger rundt. Noen unge jenter tror at du bare får livmorhalskreft hvis du er løs på tråden. Hvem fant på den skrøna? Hvilken effektiv måte å spre en farlig myte, og samtidig legge skam på de som får livmorhalskreft. Måtte du få sjukt mye vepsestikk.

Livmorhalskreft er ikke noe du får når du har mye sex. På samme måte som at du kan få HIV selv om du kun har hatt en sexpartner i livet ditt, kan du få HPV av en eneste sexpartner. Slutt å spre sånt piss.

LES OGSÅ: Rektor ga russen følgende valg: Rølpete russefest i Stavanger, eller tur til Paris 

– Vil ikke sjekkes for kuler

En annen venninne fortalte meg at hun ikke sjekker brystene sine for kuler. Hvis hun har kuler i brystene, vil hun ikke vite om det. Dessuten, viste hun ikke hvordan hun skulle sjekke det, og hun ville ikke amputere brystet eller miste håret liksom. Her er greia med å sjekke brystene sine. Du skal på et eller annet tidspunkt i dusjen, og der skal du most likely bruke en eller annen form for kroppsvask.

Hvis du er bittelittegrann nøye med puppevaska, så har du sjekka deg for kuler. Skulle det ha kommet en kul, kan du få legetime umiddelbart. Jo tideligere du oppdager det, jo mindre kan konsekvensene bli. Hvilken rolle spiller det egentlig, om du blir nødt til å få rekonstruert brystene, eller må til mammografi, om det betyr at du får leve videre?

At noen ikke har tatt seg bryet med å google hvordan de sjekker seg, er for meg toppen av uansvarlighet. Vi googler alt mulig rart. Alt fra livsspannet til husbukk, til hvor mange i Norge som har samme navn som deg, men noe så viktig som å følge med på egen kropp og helse, det orker vi ikke google.

LES OGSÅ: Anne fikk hakeslepp da hun så boligannonsen: – Jeg blir forbannet (+)

Dumt at kvinner dør

Det er for dumt at kvinner dør fordi de ikke hadde lyst til, eller var ukomfortable med å sjekke seg. Vet du hva jeg synes er ukomfortabelt? Risikoen for å miste damene jeg er så glad i, fordi de synes gynokolgisk undersøkelse er kleint.

Ingenting med musa di er uvanlig for en gynekolog. Og tro meg, jeg vet hvor kleint det kan føles. Den gangen da jeg ikke var klar over at jeg skulle opp på bordet, og hadde vært svett og ekkel en hel arbeidsdag først.  Da følte jeg meg klein da. Men det gikk helt strålende. De er profesjonelle, de har sett det før. På et eller annet tidspunkt må du uansett opp på det bordet, du kan like gjerne gjøre det i en helt rutinemessig  undersøkelse. Så har du liksom tråkka over den grensa og, så er det ikke så skummelt neste gang. Sånn for ordens skyld; det anbefales å få dusja først, det føles ganske mye bedre.

Og når den der lappen med #sjekkdeg dumper ned i postkassa di, så gjør det. Og ikke la meg ferske deg i å slutshame damer med livmorhalskreft, jeg kommer til å knyte deg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags