Derfor er det ikke riktig å kutte i støtten til dem med cøliaki

Beate Veian, cøliaker.

Beate Veian, cøliaker. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er ikke kult å ha cøliaki. Det er ikke kult å spise glutenfri mat. Det er kjipt å ikke kunne spise det man vil, når og hvor man vil. Det er kjipt å gå på restaurant med venner, og ikke kunne spise maten de serverer på restauranten, eller bare kunne velge en rett på menyen.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er kjipt å måtte ha med matpakke når man skal ut og reise. Det er ikke kult at regjeringen foreslår å kutte i støtten vi med cøliaki får som tilskudd til store utgifter til glutenfritt kosthold. Det er skikkelig kjipt! Vet dere politikere hvor dyrt det egentlig er å ha cøliaki?

Dere kutter ikke bare i den økonomiske støtten, men i livskvaliteten og helsa til alle oss med cøliaki.

Jeg har ikke valgt å ha sykdommen cøliaki. Ja, for det er faktisk en sykdom. Spiser jeg vanlig mat, blir jeg skikkelig dårlig, tarmtottene ødelegges, næringsstoffer tas ikke opp, og immunforsvaret blir dårligere. Jeg ble diagnostisert med cøliaki da jeg var omtrent ett år gammel. Da holdt jeg på å dø av underernæring. Jeg har levd med min cøliaki i over 50 år, og så lenge jeg følger et glutenfritt kosthold lever jeg godt.

Ikke mer hjelp

Nå vil ikke regjeringen lenger dekke mine reelle utgifter til glutenfritt kosthold. Den baserer sine beregninger blant annet på et referansebudsjett satt opp av SIFO. Dette budsjettet har store feil og mangler. Hvorfor har de beregnet mindre mengde mat til oss med cøliaki enn «vanlige» folk? Det er rene Grete Roede dietten! De regner 12 brødskiver eller tre knekkebrød i uka! 40 gram havregryn pr. uke! De sier vi kan spise pølse, men noe pølsebrød eller lompe skal vi ikke få med!

Hva vet du om pris?

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) skriver at et vanlig grovt brød koster 35 kr, mens et glutenfritt brød koster 50 kr. Kan du, Heidi, fortelle meg hvor jeg kan kjøpe et slikt billig brød? Like stort som et vanlig grovbrød?

En sjekk på Menys nettsider i dag viser følgende: vanlig grovbrød kr 38,40 – kilopris kr 51,20. Glutenfritt ferskt kjernebrød fra Bakehuset; kr49,90/Kilopris 99,80. Det er en forskjell på kr 48, 60 pr. kilo. Jeg trenger to slike brød i uka. Du synes vel heller jeg skal bake selv? En kilo siktet hvetemel koster kr 9,90. pr. kg. Glutenfritt mel koster kr 94,80 pr. kg. Prisforskjell: kr 84,90!

Her er flere eksempler

Jeg vil gi deg noen andre priseksempler også: Jeg skal i bursdagsselskap til barnebarn og ønsker å kjøpe med meg pølsebrød til pølsefesten. Da må jeg betale kr 54,90 for 4 pølsebrød/ kilopris kr 211! Vanlige pølsebrød (Jakobs utvalgte) koster i åtte- pakning kr 39,90 med en kilopris på kr 76,73. Prisforskjell kr 134! En pakke spagetti til middag koster meg kr 32,90 /kr 82,25 pr. kilo. Vanlig spagetti koster 28,90 pr. kilo. Prisforskjell: kr 53,35.

Skal jeg ut og spise pizza med venner må jeg betale prisen for en stor vanlig pizza, selv om min pizza kun er en porsjonspizza. De andre kan bestille pizza sammen, og dele betalingen etterpå.

Maten er medisin

Hvis regjeringen velger å kutte i støtten, må de samtidig gjøre noe for å redusere prisene på glutenfrie matvarer, slik at vi som har maten som eneste medisin kan få kjøpt like produkter til lik pris. Gjennom mine år med cøliaki har det blitt stadig flere og lettere tilgjengelige glutenfrie matvarer, men de er fremdeles dyrere enn «normale» matvarer. Hva vil skje med utvalget og tilgjengeligheten om vi ikke har råd til å kjøpe mange av de glutenfrie matvarene lenger?

Jeg håper du tar utfordringen min og lever på glutenfri kost en måned, og virkelig får oppleve hvordan det er for oss med cøliaki og hva det reelt koster å spise glutenfritt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags