Likestilling: Det handler om menneskers rett til å være den de er

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

AUF er stolte over at Arbeiderpartiet leder an i kampen for like rettigheter for alle, uavhengig av kjønn. Det skal være et av budskapene til AUF denne 8. mars, og til valget. For vi mener at alle har rett til å leve som seg selv, uten at andre skal si det er feil.

DEL

Leserbrev 

8. mars, og kvinner og menn går i markeringer i byer over hele landet. Noen med et spesielt budskap, mens andre er der for å støtte opp om verdiene rundt dagen. 8. mars er en dag vi skal sette fokus på kvinners kamp for like rettigheter, men også en dag med fokus på likestilling, anti-diskriminering og solidaritet.

Vi liker å tro at likestillingen mellom kjønnene har kommet langt i Norge, men vi er ikke på langt nær der vi burde. Spesielt gjelder dette for transpersoner.

Lang og vanskelig prosess

Prosessen ved å skifte juridisk kjønn kan være lang og tøff. Det krever utrolig mye vilje og mot for å ta avgjørelsen om å skifte kjønn, og å ta operasjonen. En stor grunn til dette er måten staten tar imot henvendelser om å skifte kjønn. En person som ønsker å skifte kjønn i dag må gjennom psykiatere og leger som skal prøve å stille personen en diagnose «for å finne ut hva som er galt». AUF mener at transseksualitet ikke er en psykisk lidelse som krever medisiner og diagnoser. Det handler om hvem du er, og ikke hvem staten mener du er.

LES OGSÅ: Ap vil vurdere å innføre et tredje kjønn

Det finnes også mennesker som føler at de verken kan kalle seg mann eller kvinne. De ønsker en tredje kjønnskategori, slik at de virkelig kan leve slik de ønsker – som seg selv. Arbeiderpartiet og AUF mener det er en rettighet å leve som en selv vil, og er positive til en tredje kjønnskategori. Motargumentene er nærmest ikke-eksisterende. Flere samfunnsvitere er samstemte i at det har lite å si for landet, om «hen» innføres. De som vil merke innføringen er kun transpersoner selv. De vil endelig kunne oppleve aksept og forståelse for den de er. Det mener Arbeiderpartiet og AUF er en selvfølge.

Den det gjelder må bestemme

Personer fødes uten at det er klart om personen er mann eller kvinne, altså interkjønnpersoner. I dag er det slik at disse er nødt til å opereres til enten mann eller kvinne. Dette kan føre til at en interkjønnperson opereres om til gutt, mens hun egentlig er ei jente. AUF mener interkjønnpersoner ikke bør opereres til et bestemt kjønn, før personen selv kan ta avgjørelsen. På den måten kan vi være sikre på at interkjønnpersoner ender opp med riktig kjønn.

Kampen for like rettigheter for alle, uavhengig av kjønn er langt fra over. Denne 8. mars skal AUF i Vestfold gå i tog i Tønsberg med et klart budskap om at alle skal få muligheten til å leve som seg selv. AUF er stolte over at Arbeiderpartiet går i bresjen for LHBTI-personers likestillingskamp før valget i år. Den kampen håper vi andre partier, til venstre og til høyre for oss, er med på.

Sammen kan vi garantere at folk skal få lov til å være den de er.

Fabian Wahl Sandvold

Nestleder

AUF i Vestfold

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags