Gå til sidens hovedinnhold

«Dette vil kurere alt fra eksem til sopp, til hengemage og uggen følelse etter tunge måltider». Ja, særlig!

Artikkelen er over 5 år gammel

Har folk lest det som står med liten skrift? "Et preparat hindrer kroppen din i å ta opp kalorier." HÆ!? Lise Marie Sommerstad mener folk bare bør spise vanlig mat og bevege seg litt.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Vi kjenner en alle sammen. En som stadig skal frelse deg, og mener dette er det eneste riktige. En som frister med de mest fantastiske resultater, og en avslappet arbeidshverdag med høy inntekt og masse tid til familieidyll. En som mener dette vil revolusjonere hverdagen din, og kurere alt fra eksem til sopp, til hengemage og uggen følelse etter tunge måltider.

Vi kjenner alle en som selger Forever Living, eller Herbalife, eller en eller annen form for fantaaastiske produkter, som kun kan kjøpes via deres forhandlere. Og de maser hull i hodet på deg for å gjøre deg til forhandler, for det kan du gjøre fantastisk karriere på. Det har ingenting å gjøre med at de får gevinst når du selger. Selvsagt.

Og folk biter på! Det er utrolig hva vi er villige til å svelge, om noen frister med en enkel løsning, som krever minimalt av oss. Jeg har ei på vennelisten min, som daglig poster en liste med ting hun har fått i seg, som ikke har navn en gang, bare tall- og bokstavkoder, (Jeg husker ikke om det er Herbalife, eller Forever living, men jeg vet at jeg er skeptisk) og entusiatiske quotes om hvor klar hun er for å bli "it og fab", med kroppen full av muskelmat.

Hver eneste gang klør jeg i fingrene etter å kommentere at hun burde prøve mat. Har hørt det er dritbra før trening.

For det første, synes jeg det er rimelig spiffy at ting som tydeligvis er svaret på alle våre problemer ikke kan kjøpes i butikk. Om det var så fantastisk, hvorfor brukes ikke helsevesenet et øre på det? Om konvensjonelle metoder er så gammeldags og tungvint, hvorfor vil ikke ekspertene bruke det nye?

For det andre lurer jeg på om ikke folk har noen form for kritisk tenking igjen. Har de lest det som står med liten skrift? Et preparat hindrer kroppen din i å ta opp kalorier. HÆ?

Det er jo dritskummelt! Om det hindrer systemet ditt i å gjøre det som er den tiltenkte funksjonen, hva annet gjør det med kroppen din? Hvor langt er du egentlig villig til å gå for å slippe å gjøre en innsats, om du er villig til å ta et preparat som forhindrer kroppsfunksjonene dine?

”Jeg er villig til å gjøre alt for den perfekte kroppen. Vel, utenom å trene hardt og spise sunt da”.

Og jada, jeg vet at mange synes det er vanskelig, og mange trenger all den hjelpen de kan få. Likevel, vi har prøvd å finne en quick-fix i 70 år, og lenger enn det. Likevel er det metodene man bruke på 40 og 50 tallet som fortsatt gir best uttelling. De er ikke enkle, og det krever mye av deg, men det fungerer: Du bør ikke få i deg flere kalorier enn du klarer å bruke opp.

Det er ironisk, at noe som krever at du bruker kroppen slik den er ment til å brukes, og spiser det du trenger ansees som uoppnåelig. En kropp som spiser mer enn den trenger og bevege seg mye mindre enn den bør, er dessverre normalen.

Å bevege seg er gratis. Å ha et noenlunde sunt kosthold, er faktisk mye billigere enn å spise kaloririk ferdigmat. Selvsagt krever det at flere orker å lage seg et måltid, framfor å varme opp ferdigmat, eller bestille noe. Selvsagt krever det at flere orker å bevege seg, framfor å se på Senkveld.

Det er godt mulig jeg ikke lever noe lenger enn deg. Eller at den gevinsten jeg får i ekstra leveår går med til å trene. Men de årene jeg lever, har mye høyere kvalitet. Jeg orker mye mer de timene jeg ikke er på trening og rekker dermed mye mer, enn når jeg ikke trener. Og det er det som er poenget.

Kroppens utseende bør ikke være fokuset. Hvordan kroppen din har det bør være det viktigste. Her finnes det rett og slett ingen quickfix. Ingen vidunderprodukter med tvilsomme bieffekter. Ikke koster det noe ekstra heller. Det er helt absurd at du ikke vil ta vare på helsa di fordi du ikke vil bruke penger på det. Eller fordi ingen betaler for et tilbud for deg. Gå deg en tur. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Du MÅ ikke ha treningsinstruktør eller treningssenter for å bruke kroppen din, men det er sannelig en behagelig hvilepute.

Helse er blitt en enorm industri, hvor det er lett å utnytte desperasjonen, men tenk deg om tre ganger før du slenger deg på den nye hypen, så langt, er det ingenting som har erstattet sunn mat og trening, og sjansen for at den neste gjør det, er heller minimal.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.