Kan vi ha en jul hvor vi ikke kommenterer noens kropp, spisevaner og hva vi synes de bør veie?

Av

Endelig skriver vi desember. Jeg ELSKER desember.

DEL

MeningerJeg elsker julemat. Jeg elsker familieselskap. Jeg elsker juletre og julepynt. Jeg elsker fyr i ovnen og jeg elsker kongerøkelse. Men med jula kommer ting jeg overhodet ikke er vant med å spise, som kroppen min blir bitte litt grinete av. 

Jeg har aldri vært spesielt rå på søtsaker. De er så fryktelig søte. Ikke har jeg vært spesielt glad i veldig fet mat heller. Det blir for mye for magen også kommer det bare opp igjen. Og det har vært greit for alle rundt meg, helt til jeg forelsket meg i muskelsport. 

Plutselig er det innafor å kommentere hvordan jeg ser ut hver gang jeg skal spise noe. Og hver gang jeg ikke spiser. Det er akkurat som at enkelte tror at så fort jeg meldte meg inn på et gym, begynte jeg å måle all maten min, og krydre med veksthormoner. Realiteten er jo at jeg aldri har spist poteter dynket i sauefett, fordi det smaker fjøslukt.

«Oi, nå har du vel trent nok»?

Skulle jeg faktisk stå over 34 kilo karameller fordi jeg var på diett for å oppnå et mål om å konkurrere, så burde vel det også være greit? Hvis jeg ønsker å jobbe mot en fysikk du ikke vil ha, så burde vel egentlig det være helt greit? Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt «oi, nå har du vel trent nok? Nå skal du vel ikke bli noe større». Jeg har vurdert å svare «jo, takk det samme», men så har jeg liksom fått bitte litt folkeskikk, og skjønner at å gå rett i kritikk på noens kroppsform i det man møtes, ikke er så ålreit. 

Jeg har et par ekstremt slanke venninner. Så slanke at det er helt forståelig at folk legger merke til at de er uvanlig slanke. Og så slanke at folk kommenterer det hver gang de spiser noe. Se for deg om noen kommenterte hver gang du prøvde å få deg et måltid at «oi, nå har du muligens spist nok. Ta ei gulrot i stedet, kanskje?» Det er irriterende i starten, men det blir veldig fort sårende. Akkurat så sårende er det at noen til enhver tid skal poengtere at du må spise mer mat.

Jeg blir så oppgitt

Men det er liksom ingen som slipper unna heller. I sommer snakket jeg med en venninne som holdt på med livsstilsendring. Vi snakket litt om nye vaner hun vendte seg til, og nye favorittretter hun hadde oppdaget. Så sa hun «men jeg dropper det i selskaper og sånn. Jeg orker ikke forklare og forsvare hele tiden» Jeg blir så oppgitt. Alt folk føler de har noe med! Det er akkurat som at folk mener de har rett til å nevne at de ikke synes du skal få lov. 

Kan vi ikke bli enige om noe i år? Kan vi ha en jul hvor vi ikke kommenterer noens kropp, spisevaner og hva vi synes de bør veie? Fint! Jeg har ei ribbe å krydre.

LES OGSÅ: Jeg rakk ikke #sommerkroppen2012. Jeg rekker ikke #sommerkroppen2018 heller 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags