Det er høysesong for situps, grønnsaker og ryddige klesskap - men kan dette vare?

NYE MULIGHETER: Nytt år og bare blanke ark. Har du nyttårsforsettene klare, eller skal det skure og gå som i fjor, spør Marie Olaussen.

NYE MULIGHETER: Nytt år og bare blanke ark. Har du nyttårsforsettene klare, eller skal det skure og gå som i fjor, spør Marie Olaussen. Foto:

Av

Etter spaltemeter med oppskrifter på salte fløtekarameller, sprø svor på langstekt ribbe, kålrabistappe ispedd lammefett, vender norsk presse igjen nesa mot striskjorta og havrelefsa. Velkommen tilbake til hverdagen!

DEL

LederHva er helse for deg? Helse er ikke bare fravær av sykdom og lyter, det handler om mye mer. Vi tok en runde på temaet helse på et morgenmøte i redaksjonen i november. Vi hadde lyst til å lage et helsemagasin, en samling gode saker som kanskje kan være litt hjelp til selvhjelp. Eller bare hyggelig og inspirerende å lese når jula er over.

Hypotesen var at både journalister og lesere er opptatt av helsa si i januar. Etter spaltemeter med oppskrifter på julens sju slag, salte fløtekarameller, sprø svor på langstekt ribbe, kålrabistappe ispedd lammefett, vender norsk presse igjen nesa mot striskjorta og havrelefsa.

I Tønsbergs Blad har vi laget et knippe januarsaker som ikke nødvendigvis har som mål å få deg til å rase ned i vekt. Vi har møtt eldre som får bedre helse og minnene tilbake gjennom besøk fra hunder på Nes. Vi har skaffet gode tips fra Berit Nordstrand for å få barna til å smake på flere typer mat. Vi har møtt student Ida Marie Schjenken som lager sunn, god og billig mat på et lite kjøkken. Vi har snakket om grønnsaker med superkokkene Stian Floer og Tom Victor Gausdal på restauranten Stasjonen. Vi har snakket om ryggvondt og pustevondt med yogagründer Nina Schjøll. Vi har snakket med den hoderystende tannlegen Anne Skottvåg, som reagerer på at stadig flere tannleger uthuler helsebegrepet og setter botox eller restylane på pasientene sine når de likevel er innom for en tannsjekk.

Vi har mange flere artikler, de publiseres etter tur i januar og kommer samlet som del to i papiravisen 12. januar.

Men når fjoråret ligger bak oss, er det jo en fin anledning til å gjøre opp status likevel. Spør deg selv om livet ditt er slik du ønsker at det skal være.

Gründer og helsepodkaster Sara Lossius, som har vokst opp på Eik i Tønsberg, ser på livet som en sirkel delt i fem kakestykker. Hvert kakestykke representerer noe viktig i hverdagen.

1. Trening/bevegelse

2. Kosthold

3. Våre nære og kjære

4. Søvn og stressmestring

5. Naturen

Hvis du vil gjøre alvor av å endre deg i januar, kan du prøve denne øvelsen: Tegn ned sirkelen. Spør deg selv hvor fornøyd du er med hvordan du fyller innholdet i disse livskategoriene, og sett deg noen mål for hvordan du egentlig vil ha det. Hva er viktigst for å oppnå det du ønsker? Skriv det ned. Da husker du det bedre, og kanskje føler du deg mer forpliktet til å gjøre noe med det.

Kommentaren fortsetter etter bildet ...

GODE RÅD: Helsepodkaster og gründer Sara Lossius ser på hverdagen som en sirkel du kan dele inn i fem.

GODE RÅD: Helsepodkaster og gründer Sara Lossius ser på hverdagen som en sirkel du kan dele inn i fem. Foto:

Hjerneforsker Ole Petter Hjelle fra Åsgårdstrand anbefaler deg å gå opp og ned i motbakker en halvtime tre ganger i uka. Kostholdsveileder Desirée Andersen fra Tjøme anbefaler deg å rydde jula ut av matskapet og fylle opp med grønnsaker, fisk, havregryn og egg (blant annet). Sosionom og terapeut Gro Marie Woldseth på mestringssenteret på Sykehuset i Vestfold mener du har godt av å koble av og lade deg selv mer. Alle disse fire, Lossius, Hjelle, Andersen og Woldseth er forresten lokale eksperter du kan høre i løpet av januar i vår podkast tb-podden.

Får du flyttet deg litt i rundt i sirkelen i løpet av våren, har du oppnådd mye mer enn ethvert annet nyttårsforsett kan gi deg. Og synes du dette høres ut som noe forbanna sprøyt, kan du bare dure videre som du gjør i dag. Det kan hende det er mer enn godt nok. Det vet du best selv.

Lykke til og godt nytt år!

Slik hører du på podkast fra Tønsbergs Blad

Podkaster, som TB-podden, finner du i apper eller nettsider som:  iTunes, Google Podcasts, Spotify, Breaker, Castbox, Overcast, PocketCasts, RadioPublic, Stitcher eller Anchor.

Søk opp tb-podden, og lytt i vei. Du kan også trykke på «abonnér», så får du alle nye episoder rett til din telefon eller datamaskin.

Disse episodene kan du høre nå:

#1 Klarer vi oss med gode kopier av vikingskattene våre?

#2 Vikingskattene brytes ned i Vikingskipshuset

#3 Mødre som terroriserer barna

#4 Pappaspesial: Når pappa er borte seks måneder i året

#5 Pappaspesial: Plumbo-Tommy ble pappa som 19-åring

#6 Pappaspesial: Lars har vært fotballtrener for sønnen i 18 år

#7 Pappaspesial: Ole Christians lange reise for å få være pappa

#8 Familierådet om julestria

#9 Vi oppsummerer nyhetsåret 2018

#10 Familierådet om nyttårsforsetter

#11 Desiree Andersen: Fit på 30 dager

#12 Sara Lossius: Gründer, mentaltrener og podkastdronning

#13 Familierådets elleville bilhistorier

#14 Treningslegen Ole Petter Hjelle

#15 Fastlandsforbindelsen: Kan brua bli et estetisk landemerke?

#16 Husker du å lade deg selv?  Med Gro Marie Woldseth

#17 True Crime - Cato Schiøtz og Jan Mehlum om justismord

#18 Idas datter (7) fikk kreft: Våg å vise virkeligheten på Facebook

#19 Familierådet og Blomster-Finn om søvn og leggetider

#20 Slik blir du rik på et år.

#21 Blakk, hva gjør jeg nå?

#22 True Crime - Birgitte Tengs-saken

#23 Malin Nesvoll: Bukser som ikke passer

#24 Snakk med barna om penger!

#25 Slik unngår du at økonomien tar knekken på forholdet

#26 True Crime - Baneheia-saken

#27 Familierådet om husarbeid

#28 Familierådet om dårlige sjefer

#29 Psykolog Tonette Hammer: Her er rådene til skilte foreldre

#30 Sommerlyd: Sturla har samlet de gærneste stjernene på teaterhimmelen

#31 Sommerlyd: Lars Lillo-Stenberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags