Rødt vil sette en stopper for at skattepenger som er satt av til velferd, skaper milliardformuer hos noen få private eiere

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Velferdsprofitører er privateide selskap som tjener penger på velferdstjenester som tradisjonelt har vært drevet av det offentlige. Alt fra sykehjem, asylmottak og barnehager til renovasjon, renhold og vaktmestertjenester har de siste årene blitt big business.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Eierne tar sjelden ut vanlig utbytte, men benytter kompliserte selskapsstrukturer, skyhøye styrehonorarer, internfakturering og handel med tilknyttede selskaper for å hente ut penger av bedriftene. Ofte gjemmes pengene bort i skatteparadis i utlandet.

Her i Tønsberg kjøper kommunen sykehjemsplasser av Maribu/Marie Treschow. Begge to er eid av Attendo – et svensk selskap eid av et oppkjøpsfond basert i skatteparadiset Jersey. I 2014 avslørte svenske Aftonbladet at Attendo brukte konsernstrukturen sin til å sende overskuddet sitt oppover i systemet, og ut av Sverige, og dermed kunne unngå selskapsskatt i Sverige.

Husøy Maritime Barnehage er eid av Norges største barnehagekjede, FUS/Trygge Barnehager. Kjeden eier nærmere 200 barnehager over hele landet, og er eid av Eli Sævareid og Sigurd Aase. Sævareid var i 2015 Haugesunds nest rikeste, med en inntekt på oppunder 19 millioner. I 2014 investerte Sævareid og Aase ca. 700 millioner kroner i oljeselskapet Crudecorp. Disse pengene kommer fra skatt og foreldrebetaling til barnehagene.

Rødt skiller mellom kommersielle aktører som de nevnt over, og ideelle private aktører. Vi er ikke mot at private aktører som Kirkens Bymisjon skal få drive rusomsorg eller at Norsk Folkehjelp skal få drive asylmottak. Vi er mot at de aktørene som har profitt som mål skal få tjene seg rike på skattebetalernes regning. Vi tror fellesskapet er tjent med at pengene vi betaler i skatt går til best mulig velferd og ikke til privat profitt.

Velferdsprofitørene bryter ned de effektive fellesskapsløsningene. Når store deler av skattepengene som er bevilget til velferd ender i lommene på private eiere, svekkes tilliten til skattesystemet og til velferdsstaten. Dessuten tappes offentlig sektor for kompetanse, slik at vi er prisgitt det private markedet når vi skal løse fellesskapets viktigste oppgaver. I tillegg er velferdsprofitørene med på å øke forskjellene ved at de ansatte i de private virksomhetene blir hengende langt bak kolleger i offentlige virksomheter på gjelder lønn og særlig pensjon.

De borgerlige partiene – særlig Venstre – blir veldig fornærma på velferdsprofitørenes vegne når denne kritikken reises. De påstår disse aktørene er «velferdsinnovatører» og «kvinnelige gründere». Visst finnes det eksempler på det – de driver i all hovedsak ikke kommersielt, og vil dermed heller ikke rammes av forbud mot profitt på velferd. Små, familieeide barnehager er oftest organisert som stiftelser eller samvirkebedrifter, ikke som aksjeselskaper med mål om profitt til eierne. Dette er noe annet enn de store aktørene som putter skattepenger i egne lommer, eller sender dem ut av landet til skatteparadiser.

Arbeiderpartiet vil heller ikke ha noe forbud mot velferdsprofitører, til tross for at 54 prosent av Aps velgere synes det er en god idé.

Rødt går til valg på et nasjonalt forbud mot profitt i velferden.

Ole Marcus Mærøe

3. kandidat for Rødt Vestfold

Tønsberg

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags