Gå til sidens hovedinnhold

Ap lover billigere fastlege til barn og unge

Liselotte Lee

Stortingskandidat for Arbeiderpartiet

Artikkelen er over 4 år gammel

En av de første tingene Arbeiderpartiet skal gjøre etter at velgerne sørger for ny regjering til høsten, er å fjerne egenandelen hos fastlegen for alle under 18 år, og gjøre terskelen for at ungdom skal kunne oppsøke hjelp lavere.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi mener det vil senke terskelen for å få hjelp, så flere får hjelpen de trenger tidligere. Vi vil også gi tilbud om e-helsesøster, slik at ungdom kan komme i kontakt med helsepersonell på nett. Å kunne rekke ut hånda og si fra at du vil ha noen å snakke med, eller at du trenger hjelp, er enklere hvis du kan gjøre det mens du strever, der du er.

Høyres Vidar Helgesen sa om en kjent annonse: «Å fremstille ungdom som burgerspisende slabbedasker er ikke pent», og omtalte det som uakseptabelt at voksne snakker nedsettende om ungdom i Nav. Han sa at regjeringen ville øke kunnskapen blant voksne i skolen.

Av regjeringens 75 millioner kroner mot mobbing går 40 til å øke kompetansen blant de voksne i skolen. Det er bra. Det er viktig, men det holder ikke. Det viktigste vi kan gjøre for psykisk helse, mot mobbing er å selv være gode rollemodeller. Vi har alle har vår egen, spesielle form for rarhet, alle er verdifulle – og har ansvar for hvordan vi snakker om andre mennesker. Vi må tørre å si fra når vi ser at andre håner eller bruker stygge ord om mennesker eller grupper de misliker. Også blant voksne, i nærmiljøet og på nett.

39.000 barn har meldt i Elevundersøkelsen at de blir mobbet på skolen. Hver eneste en er en for mange. Arbeiderpartiet vil styrke skolehelsetjenesten med 200 millioner kroner – øremerket til dette formålet. Det er mange penger. Arbeiderpartiet har styrt landet før, vi vil gjøre det igjen. Vi tar ansvar for ansvarlige budsjetter, fordi vi vet vi kan komme til å måtte holde det. Men god helse for dem som skal ta over landet er ikke bare noe vi har råd til – vi har ikke råd til å la være.

Liselotte Lee

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.