Siv Jensen forstår ikke ordets makt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Med sin uttalelse om å «knuse de jævla sosialistene» legitimerer landets finansminister en hardere og mer uforsonlig tone overfor politiske motstandere, mener Hans Chr. Zeiner Thorbjørnsen.

DEL

Meninger

Partileder Siv Jensen (t.h.), Sylvi Listhaug og Terje Søviknes under årets Frp-landsmøte på Gardermoen. Jensens uttalelser viser at hun som hele landets finansminister ikke har god nok selvjustis, mener forfatteren.

Partileder Siv Jensen (t.h.), Sylvi Listhaug og Terje Søviknes under årets Frp-landsmøte på Gardermoen. Jensens uttalelser viser at hun som hele landets finansminister ikke har god nok selvjustis, mener forfatteren. Foto:

Kong Haakon VII fulgte parlamentarisk praksis da han i 1927 ba det største opposisjonspartiet, Arbeiderpartiet, om å danne regjering etter stortingsvalget det året. Det gjorde han selv om avtroppende statsminister Ivar Lykke fra Høyre anbefalte kongen å ta kontakt med Bondepartiet. Hvorfor det, tro?

Det gjorde ikke kongen. Han sa: «Jeg er også kommunistenes konge.» Og den gangen var Arbeiderpartiet revolusjonært, kommunister og gikk inn for væpna revolusjon. De skrev i regjeringserklæringen at regjeringens oppgave var å forberede overgangen til et sosialistisk samfunn. Uten noen monark.

Dette kunne en vis konge godta. En sann demokrat. En rettsstatens forsvarer.

LES OGSÅ: Frp kan havne i bompengetrøbbel – det kan skape problemer for den nye veipakken

Nå er historieløse nyliberalister i gang med å forsvare finansminister Siv Jensens ordbruk på en landsmøtefest. Hun som neppe er sosialistenes finansminister. Hun vil heller knuse dem. De ser ut til å mene at den personlige friheten, som de setter så høyt, også omfatter at hvem som helst, også landets finansminister, har frihet til å bruke hvilke ord hun vil, si hva hun vil, nesten hvor som helst. Det er ikke så farlig, sier de. Bare moro. Det må vi tåle.

TB retter

Tønsbergs Blad føyde ved to anledninger sist uke til «medlem av Larvik Høyre» bak signaturen til Hans Christian Zeiner Thorbjørnsen.

Han har meldt seg ut av Høyre, og selv kun signert med navn, da han sendte oss innleggene sine.Tønsbergs Blad beklager at dette har gitt inntrykk av at Thorbjørnsens innlegg og dertil kritikk kommer fra et medlem av Høyre.

En venstremann mener: «Så hvis noen absolutt skal brette opp ermene og dundre ut og knuse noe her, bør de gå løs på den jævla humørløsheten. Den er et betydelig større problem enn både Siv Jensen og sosialistene til sammen.»

Amen!

LES OGSÅ: Ordførerne frykter ikke bypakke-nei etter Frp-vedtak: – Usannsynlig at noe vil endre på dette

Har ikke god nok selvjustis

Slik taler en som ikke vil forstå hvor ytringsfrihetens grenser går. Og som ikke ser ut til å forstå ordets makt. Finansminister Jensen viser med sin festtale at hennes selvjustis ikke strekker til. Hun må derfor irettesettes. Og i alle fall ikke oppmuntres.

Det hun sa har noen sentrale medlemmer i hennes parti tatt som en marsjordre. En marsjordre som har legitimert enkelte latente holdninger, blant annet fyres flammen opp under sosialistfobien.

Og det er de som gjerne vil gjøre seg lekre for sin sjef ved å dundre løs og knuse. Og nå er kysten klar. Noen tok oppfordringen og brettet opp ermene. Ikke for å knuse de humørløse, men for å gå til angrep på sosialistene.

LES OGSÅ: Sylvi Listhaug gjør comeback – utnevnt til eldre- og folkehelseminister

Først vår justisminister, også sosialistenes justisminister, Jøran Kallmyr, som sa det på denne måten, på 8. mai av alle dager: Det var på den tid et klart motsetningsforhold mellom frihet på den ene siden, og kommunisme og sosialisme på den andre. Frihet og sosialisme er uforenlige verdier, mener han. Hvor har han det fra?

Dette blir da fulgt opp av en annen ermeoppbretter. Frps fylkesleder i Agder sammenligner sosialismen med nazismen. «Nå mener jeg mye av det Hitler sto for, kan minne om mye av det sosialistene fronter i dag; monopol, makt og propaganda (klima)». Historien er mangesidig.

Etter hvert blir det nok mange som bretter ermene helt opp under ørene av iver etter å følge sin leder. Norges finansminister.

LES OGSÅ: Jevnt mellom Tom og Jon i ordførerkampen på øyene, men en av dem er mer populær blant de unge

Vil sette Grunnloven til side

Men det er andre nå som har grunn til å føle seg litt mer utrygge i rettsstaten Norge. Det er mange som er litt mindre sikre på om den sittende regjering egentlig vil alle sine borgere vel. Noe jeg som lærer, gjentok gang etter gang for mine elever. Alle våre politiske partier, sa jeg, ønsker oss det beste. Alle partier arbeider for å gjøre Norge til et best mulig land å leve i for alle. Det partiene er uenige om, er veien mot målet. Mange ganger hvert år, i nesten 40 år, dundret jeg løs om det.

Etter at Frp kom til regjeringsmakt er jeg blitt mer og mer usikker på at om jeg har hatt rett. Jeg har begynt å fundere på hvor lang veien egentlig er fra holdning til handling. Fra politisk ordkløveri til omgåelse av lov og rett.

LES OGSÅ: TB-måling om ordførerkandidatene: Anne knuser Lise

For vår finansminister og hennes kumpaner er ikke ukjente med en slik praksis. Menneskerettighetene, ja, selv Grunnloven, er de villige til å sette til side for å få gjennomført sin politikk. Jensen ville bryte menneskerettighetene for å få mulla Krekar ut av landet, og nåværende eldre- og folkehelseminister og første nestleder i Frp var villig til å bryte både menneskerettighetene og Grunnloven ved å sette asylsøkere inn på sperret mottak. Noe som gir assosiasjoner til Tyskland før og under krigen. Hun ville også gi departementet rett til å dømme passene fra fremmedkrigere. Og dermed oppheve skillet mellom utøvende og dømmende makt. Som Trump. Og det siste: Finansministeren mener at tregt byråkrati i departementet gjør at sikkerhetsloven ikke kan anvendes ved oppkjøpet av Oslo Børs. Mange bekker små.

Alle demokratiske land står overfor utfordringen mellom sikkerhet og rettsstat. Dersom terrorfrykten i Norge etter hvert blir så stor at det politiske flertallet er villige til å sette deler av rettsstaten til side for å øke sikkerheten eller for å nå andre mål, så er veien allerede brøytet for Frp. Slike tanker er partiet vant med. Og når første nestleder mener at Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet, så er det lett å undres på hva som vil skje dersom dette partiet sitter med makt og dersom Norge skulle bli rammet av et større terroranslag fra venstreekstremister.

LES OGSÅ: Sp-storm og Frp-fall i nye Tønsberg: – Utrolig oppløftende tall

For i Arbeiderpartiet er alle stort sett sosialister av en aller annen type. Og vi vet hva Frp mener om sosialister. Dem vil de knuse.

Kong Haakon VII var også kommunistenes konge. Han var konge ikke bare for folk flest, men for alle. Han fordømte ingen av sine borgere. Et eksempel til etterfølgelse for alle våre politikere.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags