Det er politisk korrekt å verne det grønne og heller bygge høyt, stygt og trangt i den gamle middelalderbyen

HØYT: Det er noen trehus igjen i Nordbyen, rundt Slottsfjellet, Haugar og heldigvis bryggen, men det blir ikke en attraktiv middelalderby med særpreg av dette. Særpreget, det kommer frem ved trehus som er innklemt mellom blokker, skriver Per R. Brun.

HØYT: Det er noen trehus igjen i Nordbyen, rundt Slottsfjellet, Haugar og heldigvis bryggen, men det blir ikke en attraktiv middelalderby med særpreg av dette. Særpreget, det kommer frem ved trehus som er innklemt mellom blokker, skriver Per R. Brun. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg er misunnelig på Akershus, Fredriksten og Gamlebyen i Fredrikstad. Det går an å verne og drifte det gamle.

DEL

MeningerDet stilles spørsmål til hvorfor så mange må bo i Tønsberg. Opp gjennom årene har byen blitt ødelagt, det kulturhistoriske har enten blitt revet eller brent ned uten at det i efterkant har blitt gjenoppbygd på historisk vis. Tønsberg har blitt kulturhistorisk ødelagt i hundre vis av år.

I nyere tid erstattes gamle trebygninger med firkantede blokker. Det er for sent å redde middelalderbyen Tønsberg. Den forsvant for mange tiår siden. Se bare på Farmannsveien 18 hvordan den gamle trehusbebyggelsen ble revet til fordel for et nytt politikammer. Det er noe igjen i Nordbyen, rundt Slottsfjellet, Haugar og heldigvis bryggen, men det blir ikke en attraktiv middelalderby med særpreg av dette. Særpreget, det kommer frem ved trehus som er innklemt mellom blokker.

Her skal vi bo sentralt og bekvemmelig

Stiftelsen Gamle Tønsberg deler ut bevaringsprisen, og er høringsinstans. Lager hefter om historiske objekt, og lager bronsemodeller av middelalderkirker som ble revet eller brant. Snart kommer også en modell av byens anno 1300. Vi får løftet historien opp fra asfalten, vist hva vi en gang var.

Hjelper det? Kunnskapen om de gamle dager blir i alle fall tilgjengelig i noen grad, men bryr vi oss om det? I alle fall ikke når vi er hjemme, for da skal man bo sentralt og bekvemmelig. Da kan godt noe gammelt vike for mange og moderne bygg uten særlig tanke på tidligere tider. Det er politisk korrekt å verne det grønne og heller bygge høyt, stygt og trangt i den gamle en gang middelalderby.

Det pussige er at når vi er ute og reiser i Europa, da oppsøker vi de gamle bydelene som er bevart og som inneholder kultur, håndverksbedrifter og småbutikker. Europa har vært flinke til å ta vare på det gamle og heller bygge det nye rundt det gamle som ringene i vannet. Da får hver ring sin tidsalder.

Noen river og bygger kopier

Når så mange ønsker å bo i Tønsberg så er det nok heller beliggenheten og attraktiviteten til det blandede og aktive næringslivet som trekker folk. Infrastrukturen er utmerket og det er kort vei både til Oslo og til utlandet. Noen få kaster seg over noen gamle trehus i byen, restaurerer dem og tar vare på det gamle, men det er snart ikke flere igjen. Noen river og lager kopier. Dette hadde vært straffbart i utlandet, men her applauderes det.

Det tyder vel på at de fleste ikke ser på kulturhistorien som noe verdifullt, men stirrer oss blinde på den moderne utbyggingen som først blir kulturhistorie om 500 år.  Det ble bygget mange kirker på 1100 tallet i Tønsberg. Alle er borte. Kun noen modeller er tilbake, takket være Stiftelsen Gamle Tønsberg. Sem Kirke er der fortsatt og takk for det, men den ligger utenfor byens kjerne. Det var nok redningen.

Byen kan leve og utvikle seg

I Norges eldste by finner vi snart ikke bevis over jorden på at vi er en middelalderby. Det må graves for å finne svar. Det eldste huset i byen er Bente-gården i Nordbyen fra 1700 tallet. Tatt vare på av Tønsbergs Arbeiderforenings Legat.

Slottsfjellet som er vår diamant og stolthet, brant i 1503, men skal snart bygges delvis opp. Man får lov å vise konturene av hvordan et av Nord-Europas største festningsverk så ut. Full oppbygging får man ikke lov til, for noen cirka bygg kan man ikke tillate. I alle fall ikke på Slottsfjellet. Jeg er misunnelig på Akershus, Fredriksten og Gamlebyen i Fredrikstad. Det går an å verne og drifte det gamle.

Vi bør være glade for at så mange finner veien til Tønsberg. Det gjør sitt til at byen kan leve og utvikle seg. Vi får finne oss i det, ta vare på det lille som er igjen, utnytte det best mulig og skrive ned historien og lage modeller. Så får vi trøste oss med at middelalderen kan vi se i utlandet der den er tatt vare på og utnyttes til beste for turister og de som lever av middelalderen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags