Hjemseng: Et innlysende kompromiss

DELER: Hjemseng-saken deler også Arbeiderpartiets kommunestyregruppe i Færder, konstaterer partiveteran Steinar Gullvåg. Ordfører Jon Sanness Andersen har så langt sagt ja til utbygging, gruppeleder Cathrine Palm Spange nei.

DELER: Hjemseng-saken deler også Arbeiderpartiets kommunestyregruppe i Færder, konstaterer partiveteran Steinar Gullvåg. Ordfører Jon Sanness Andersen har så langt sagt ja til utbygging, gruppeleder Cathrine Palm Spange nei. Foto:

Av

Med stigende bekymring registrer jeg at striden om Hjemseng brygge (Brua-saken) er i ferd med å sprenge det flertallsamarbeidet som ga et etterlengtet maktskifte i Færder kommune etter kommunevalget sist høst.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Varaordfører og ordfører står steilt mot hverandre i avisspaltene. Arbeiderpartiets ordfører og gruppeleder i kommunestyret er rykende uenige. Arbeiderpartiets kommunestyregruppe er delt på midten og tolker partiprogram og samarbeidsavtale på hver sitt vis. Færder Arbeiderpartis styre nekter å innkalle til medlemsmøte for å finne en løsning på saken. Og Miljøpartiet, Senterpartiet og Felleslista anklager ordføreren for å bryte den inngåtte samarbeidsavtalen mellom flertallspartiene.

Hva er det som har skjedd?

LES OGSÅ: Ikke feil behandling av Hjemseng Brygge

Det har stått strid om dette utbyggingsprosjektet i mange år. Så lenge Høyre, Frp og KrF styrte kommunen, kunne utbyggerinteressene styre som de ville. I Brua-saken hjalp det lite at Fylkesmannen intervenerte og advarte mot utbygging i det sårbare våtmarks- og naturområdet på Hjemseng. Fylkesmannen ble overkjørt av høyrepartienes statsråder i regjeringen. Flertallet i Arbeiderpartiets kommunestyregruppe støttet utbyggingsplanene. Et mindretall gjorde det ikke.

LES OGSÅ: Færder trenger gode boligprosjekter

Så kom kommunevalget. Velgerne ønsket en annen strandsonepolitikk. Velgerne ønsket vern av sårbar natur og en sosial boligpolitikk. Det rare er derfor at Hjemseng-saken har låst seg fullstendig. Mye tyder på at vi har forlatt det stadium da rasjonelle argumenter var gyldige. Nå står miljøvern steilt mot utbyggingsinteresser, og hele saken har blitt en prøvestein for flertallssamarbeidet i Færder.

LES OGSÅ: Fossum mener det er begått flere saksbehandlingsfeil i Hjemseng-saken

Løsning mulig

I rettferdighetens navn skal det sies at de opprinnelige utbyggingsplanene for Hjemseng Brygge er tatt ned. De mest sårbare områdene er tatt ut av planen, men ikke alt. Stridens kjerne er i realiteten 80 av de 280 planlagte leilighetene. Det burde være løsbart.

LES OGSÅ: «Hjemseng Brygge» – en Ap-ordfører som vil styre med støtte fra de blå

Jeg har ikke møtt noen i og utenfor det det politiske miljøet i Færder som har særlig innvendinger mot at det allerede utbygde næringsområdet på Hjemseng blir omregulert til boligområde. Næringsområdet er for lengst «ødelagt». Det vil faktisk være en fordel om forurensende masser fjernes og området omdisponeres – altså et forløsende kompromiss med 200 leiligheter i stedet for 280 i et svært attraktivt område. Det vil neppe være boliger for allmuen, men det finnes trolig velsituerte mennesker med penger nok til å investere på Hjemseng.

LES OGSÅ: Hvorfor bor vi her?

Ja, jeg vet at det kan reises praktiske innvendinger mot en slik løsning: Planene må omarbeides. Det krever en annen veiløsning. Utbyggingsrekkefølgen må endres. Det tar lenger tid osv. Og jeg sier: So what? Nå må all prestisje legges til side. Vi må finne en løsning vi kan leve med – også Format Eiendom. Nå kreves lederskap og evne til å finne omforente løsninger.

LES OGSÅ: Brua - Hjemseng: Åpent brev til ordfører Jon Sanness Andersen

BEKYMRET: Hvis flertallet i Arbeiderpartiets kommunestyregruppe sikrer flertall for utbygging på Hjemseng sammen med høyresiden, er det mer enn sannsynlig at flertallssamarbeidet i Færder ryker, frykter Steinar Gullvåg.

BEKYMRET: Hvis flertallet i Arbeiderpartiets kommunestyregruppe sikrer flertall for utbygging på Hjemseng sammen med høyresiden, er det mer enn sannsynlig at flertallssamarbeidet i Færder ryker, frykter Steinar Gullvåg. Foto:


Mye på spill

Jeg skjønner selvfølgelig at Format Eiendom vil bygge flest mulig boliger og tjene mest mulig. Jeg vil anta at selskapet minst tjener en halv million kr pr leilighet i snitt. Og det er unektelig forskjell på 100 millioner og 140 millioner kr. Men 100 millioner er ikke så verst det heller. Og om Format Eiendom syns det er for stusslig til å satse, er jeg enfoldig nok til å tro andre vil gjøre det.

LES OGSÅ: Nytt nei til Hjemseng Brygge: – Slaget er ikke tapt

Format Eiendom satser på "alt eller ingenting». De har allerede investert millioner i planlegging. Etter at et knapt flertall i hovedutvalget og formannskapet har avvist de foreliggende planene, risikerer de nå å tape alt. Det er i beste fall høyt spill.

LES OGSÅ: Våtmarker er truet av utbygging og tørrlegging – si nei til Hjemseng Brygge!


For flertallspartiene i kommunestyret kan den politiske kostnaden også bli høy. Dersom et flertall i Arbeiderpartiets kommunestyregruppe stemmer sammen med Høyre og Frp og sikrer knapt flertall for foreliggende planer, er det mer enn sannsynlig at flertallsamarbeidet ryker. Arbeiderpartiet mister dessuten miljøpolitisk troverdighet og ordføreren sin prestisje. Noen seire, eller tap, kan bli for dyrkjøpte.

Alternativet burde være et innlysende kompromiss.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.