Jeg har hund. Og skammer meg, bare så det er sagt.

 IKKE ENKELT: Vi med hundeskam har heldigvis en alternativ løsning. Vi kan se på hunder på tv – det hjelper på helsa, det også, skriver Erik Tunstad.

IKKE ENKELT: Vi med hundeskam har heldigvis en alternativ løsning. Vi kan se på hunder på tv – det hjelper på helsa, det også, skriver Erik Tunstad. Foto:

Av

Ok, så har vi kommet til den tiden da alle skal skamme seg. Skam er visstnok et bevis på høy moral – og det vil jo alle vise at de har – særlig når det kommer til miljøspørsmål.

DEL

SpaltistSå vi skal skamme oss – for å fly, for at vi ennå ikke har «reddet verden», for at vi varmer husene våre, for at maten vi kjøper er pakket i plast, eller er for billig, for at vi kjører bil til jobb - og nå de siste ukene har tabloidene kunnet fortelle oss at vi også bør føle båtskam, ferieskam, fritidsskam, festivalskam med mer – det finnes knapt en ting som ikke er så triviell og hverdagslig at det ikke bør avføde skam.

Jeg er sikker på at alt dette fører til et bedre samfunn.

Særlig når vi tar med den store ekstraskammen noen av oss må utholde: Hundeskam.

Jeg har hund. Og skammer meg, bare så det er sagt.

Erik Tunstad

Erik Tunstad Foto:

Bedre enn den beste blodtrykksmedisinen

Jeg fant likevel frem noen gamle studier:

Erica Friedman og hennes kolleger ved University of Maryland undersøkte i 1995 sammenhengen mellom hundehold og pasienter som hadde vært utsatt for hjerteattakk. Sammenliknet med folk uten hund, hadde hundeeiere ni ganger så høy sjanse for å være i live et år etterpå.

Her finnes noen mulige feilkilder. For eksempel – kan det være at folk som har hund, også er mer avslappede og sunne enn andre, altså at det ikke er hunden som gjør dem avslappede og sunne? Dermed har hund/ikke hund kanskje ikke noe med saken å gjøre?

En annen forsker, Karen Allen fra State University of New York, gjorde en oppfølgende studie, som ryddet dette problemet av veien: Hun samlet en gruppe børsmeklere med høyt blodtrykk, delte dem i to tilfeldige grupper – gruppene skilte seg dermed ikke fra hverandre med hensyn til humør, lynne, fysisk form og så videre.

Hun utstyrte medlemmene av den ene gruppen med hver sin valp.

Hun målte deretter blodtrykket på alle gjennom en seksmånedersperiode, og fant at børsmeklere med hund nå var langt mer avslappede enn de uten. Medisinen Hund var faktisk langt mer effektiv enn markedets beste blodtrykksmedisin.

Og som et kuriosa: Ingen av meklerne ville gi fra seg hunden sin da forsøket var over.

Kan det være kontakten med andre mennesker?

Akkurat hva det er ved det å ha hund som senker skuldrene dine og gjør deg til et friskere menneske, vet ingen med sikkerhet.

Det kan være det at du tvinges til å bevege deg regelmessig – i det minste noen minutter daglig. Slikt hjelper på både hode og kropp. Det kan være selskapet i en hund – og det at den er en trofast venn, en du alltid kan stole på. En som ikke dømmer deg, og alltid logrer, selv når du er dum. Slikt er også godt for både hode og kropp. Eller det kan være den fysiske kontakten – klapping av myk pels.

Eller det kan være kontakten hunden gir deg med andre mennesker. «ÅÅ for en søt hund! Hva heter den?»

Potensielle livreddere

Hunder er altså potensielle livreddere, på flere måter enn vi har trodd. Nå kan man selvsagt si at dette i så fall er noe vi burde skamme oss for – å holde oss i live lenger enn strengt tatt nødvendig - drive og puste og forbrenne karbon lenge etter reproduktiv alder – det gir klimaavtrykk det. Kanskje aldersskam hadde vært noe?

Hunder på TV

Nå er vi selvsagt langt ute i parodien – håper jeg.

Dette med helse var imidlertid ment som et forsvar for mitt ellers umoralske hundehold. Jeg går ut fra at den skammen jeg skal føle overfor bikkja mi, bør overskride den jeg bør føle med hensyn til katta? CO2-avtrykket til min 33 kg tunge ridgeback-blanding skal ifølge seriøse kilder overskride det fra en Toyota Land Cruiser (eller en nyprodusert el-bil), og skammen bør jo stå i stil. Men jeg vet imidlertid ikke hvordan den skal rangeres i forhold til naboenes hesteskam, saueskam og undulatskam.

Så, hva skal en stakkar gjøre? Vi med hundeskam har heldigvis en alternativ løsning. Vi kan se på hunder på tv – det hjelper på helsa, det også.

Men nok en gang – det holder oss jo i live langt inn i alderdommen, med påfølgende CO2-utslipp.

Med alvorlig ettertanke: Jeg håper vi får en seerstorm mot NRK: « – Stopp den uansvarlige serien «Verdens søteste valper» NÅ!»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags