Hva er egentlig «norsk mat»?

Marie Henriksen Bogstad

Marie Henriksen Bogstad Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Marie Langaas skriver til Tønsbergs blad at vi må tørre å satse på norsk landbruk og huske å sette pris på den norske bonden. Det tror jeg det er få som sier seg uenig i. Langaas skriver også om hvordan hun, som bonde, opplever hets – særlig i forbindelse med rovdyr og klima. Ingen 15-åring fortjener å få høre det Langaas beskriver. Når det er sagt er vi også nødt til å gå vekk fra en enten/eller-diskusjon om hvorvidt man støtter norsk landbruk eller ikke. Hva som produseres av mat er noe som angår alle, og det er viktig og riktig at alle får mene noe om måten denne maten produseres på. Det er til tider vanskelig å navigere debatten, men det tydeliggjør bare hvor viktig det er at vi tar den.

Korona-situasjonen har gjort at vi har fått kjenne på sårbarheten i matsystemet vårt – også her i Norge. For hva er egentlig «norsk mat»? En rapport fra Bioforsk (nå NIBIO) i 2014 understreker at uten import av fôr, så ville det vært umulig å opprettholde dagens nivå av husdyrproduksjon. Om en kun skulle basert norsk landbruk på norske ressurser ville all fjørfeproduksjon, 70% av svineproduksjon, og 20% av hhv. storfe- og småfeproduksjon stått uten fôr. Norsk selvforsyningsgrad er nemlig ikke korrigert for import, og rundt halvparten av kraftfôrråvarene til norske husdyr er importert. Hadde vi derimot redusert kjøttforbruket og lagt om til mer plantebasert produksjon ville vi kunne øke selvforsyningsgraden opp til hele 80%.

Det er stort potensiale for økt planteproduksjon i Norge, og vi kan både bedre ytelsen på kornarealene, samt omdisponere grasareal til for eksempel belgvekster, grønnsaker og frukt. 14% av norske husdyrprodusenter kunne tenke seg å legge om til produksjon av matvekster, ifølge Klimakur 2030.

Å redusere kjøttforbruket og øke produksjonen av matvekster betyr ikke slutten på norsk landbruk, ei heller at man ikke støtter norske bønder. Men det er et nødvendig tiltak for å ta vare på naturen, klimaet og dyrene, og for å styrke matsikkerheten og folkehelsen. Jeg er helt enig med Langaas om at vi må styrke det norske landbruket, men det å opprettholde dagens husdyrproduksjon vil være å gjøre den norske bonden en bjørnetjeneste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.