Hvorfor 17. mai er viktig

(Har fått tillatelse av forfatter Thomas Nilsen til å bruke bildet fra hans bok).

(Har fått tillatelse av forfatter Thomas Nilsen til å bruke bildet fra hans bok). Foto:

Av

Den triste historien minner meg om hvorfor 17. mai er en viktig dag.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Som leder av 17. mai-komitéen i Tønsberg får jeg lov til å stå på Slottsfjellet og hilse dagen velkommen. På grunn av Coronasituasjonen har vi filmet hilsenen på forhånd. Da jeg stod der oppe, og så den fine utsikten, husket jeg et bilde jeg så i en bok. Bildet viser to unge mennesker som ser den samme utsikten som jeg. Det er hentet fra Thomas Nilsens bok «Familiene som forsvant», som handler om hva som skjedde med jødene i Vestfold under krigen. To unge mennesker drømte om et liv sammen. Det ble det ikke noe av. Deres drøm ble knust av nazistenes vold. Den unge mannen, Julius Koklin, døde i Auschwitz i 1943. Hans minnestein finnes i Fayesgate i Tønsberg.

Den triste historien minner meg om hvorfor 17. mai er en viktig dag. Vi feirer Grunnloven, som er grunnlaget for vår frihet. Den friheten er ingen selvfølge. Vi har akkurat feiret at det 75 år siden fikk friheten tilbake etter fem år med Grunnloven satt ut av spill. Det var volden som rådde. Den volden var på ingen måte blind. Den var rettet mot mennesker nazistene regnet som mindreverdige; jøder, homofile, romfolk og alle som ikke passet inn deres smale bilde av hva som var et verdig menneske. De hadde bare forakt til overs for verdiene vi finner i Grunnloven

Jeg vil trekke frem to av disse verdiene. Den ene er «makt er ikke rett». Grunnloven setter grenser for hva Staten kan gjøre mot oss. De kan ikke gjøre hva de vil, selv om de har maktmidlene. De må følge reglene vi har blitt enige om. Vi må aldri akseptere et samfunn der de sterke gjør hva de vil, bare fordi de kan. Den andre verdien er «menneskeverdet». Alle har rett til liv. Ingen skal utsettes for nedverdigende behandling. Verdiene henger sammen. Hvis vi ser ned på og forakter andre mennesker, fratar vi dem menneskeverdet. Hvis vi i tillegg har makt til å utøve vold mot de vi hater, er veien kort til et samfunn der hatet rår, veien er kort til et samfunn som knuser drømmene til to unge mennesker som ser ut over Vestfjorden sammen.

Vi har alle et ansvar for å ta vare på disse kjerneverdiene, og vi kan alle utgjøre en viktig forskjell ved å løfte frem positive holdninger til våre medmennesker. Når vi bekjemper negative holdninger til andre kan vi bære disse viktige verdiene videre til neste generasjon.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags