Regjering for vanlige arbeidsfolk

- MER UTRYGT: Den borgerlige regjeringen skrur arbeidsfolks rettigheter i revers, mener forfatteren.

- MER UTRYGT: Den borgerlige regjeringen skrur arbeidsfolks rettigheter i revers, mener forfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Grepet hardner rundt de arbeidstakerne som gjør den tyngste jobben.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Frislipp av midlertidige jobber betyr at Anne kan se langt etter boliglån. Når Høyre- og Fremskrittsparti-regjeringen endrer grensen for nattarbeid, betyr det at Kristian får mindre betalt (arbeidsgiver slipper unna med kveldstillegg i stedet for nattillegg), og at det blir enda litt enklere for arbeidsgiver å legge arbeidstida hans til natt.

Rettighetene folk i arbeidslivet har brukt over hundre år på å kjempe fram, blir skrudd i revers og får etiketten «modernisering».

I esken er det et mer utrygt arbeidsliv, hvor det blir litt vanskeligere å si fra om ting som ikke er bra, hvor det blir litt vanskeligere å forsørge seg, hvor det tar enda lengre tid for ungdom å komme i gang med livet sitt. Det er fasiten når de blå måtte få lov til å «prøve seg».

LES OGSÅ: Ap for et trygt og ryddig arbeidsliv

«Vannscooter!», roper de, som sitt sommerslagord. Sommeren er høysesong for noe mye viktigere: Ungdom som får sitt første møte med arbeidslivet.

Blir de tatt godt imot? Får de arbeidskontrakt? Opplæring med lønn? Tarifflønn? Feriepenger? Eller får de lønn i pølser, bare jobb når sola skinner eller blir de ulovlig overvåket på jobb?

LES OGSÅ: LOs sommerpatrulje: – I år var det meste mye bedre

Har forsøkt seg før

Det første Arbeiderpartiet måtte gjøre etter å ha vunnet valget i 2005 var å stoppe endringene i Arbeidsmiljøloven, som ville gi frislipp av midlertidig ansettelser, og som ville gitt bedriftseiere mulighet til å pålegge 13 timers arbeidsdager uten å involvere Arbeidstilsynet.

Vi likestilte skift og turnus, la fram forslag mot ufrivillig deltid og innførte rett til den stillingsprosenten man faktisk har jobbet det siste året.

LES OGSÅ: – Ikke så vanskelig å bli lærling hvis du er fleksibel

Det betydde at den som ansettes i en 12,5 prosents stilling på sykehjemmet, men likevel jobber mye mer, ville ha krav på større stillingsprosent etter et år. Flere handlingsplaner mot sosial dumping ble lagt fram.

Er du en rik onkel og formuesskatten betyr mye for hva du har å rutte med hver måned, er du kanskje litt i tvil om Arbeiderpartiet er noe for deg. Men det er bra for samfunnet og for folk flest at de har fast jobb, en inntekt de kan stole på og et arbeidsforhold som gir dem mulighet til boliglån.

LES OGSÅ: Ap vil ha mer rettferdige skatter

Er du arbeidstaker, er sannsynligheten ganske høy for at du vil trenge en jobb for å forsørge deg i mange år framover – da er det trygt å vite at Norge har en regjering som lytter mer til fagbevegelsen enn i noe annet land i Europa.

Et land der du har en jobb å gå til, med ordnede forhold og lovfestet arbeidervern. Det landet trenger er trygghet og fellesskap, og en regjering som har arbeid til alle som jobb nummer én.

Den Arbeiderparti-regjeringen kan du være med på å gi landet vårt ved årets stortingsvalg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.