Nordmenn er ganske navlebeskuende når det kommer til integrering

Lise Marie Sommerstad er spaltist i Tønsbergs Blad.

Lise Marie Sommerstad er spaltist i Tønsbergs Blad. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vi må snakke om integrering. Vi må snakke om ha vi mener med integrering.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Smak litt på ordet bare. Veldig ofte, snakker vi om viktigheten av integrering, men skjønner ikke hva det betyr. Å integrere noen, har aldri betydd at man skal slutte å være den man er, det betyr at man skal fungere sammen.

Å skulle tvinge noen til å droppe identiteten sin, for å tilpasse seg noen andre. Har aldri fungert. Det har aldri fungert å tvinge noen til å droppe religionen sin. Det har aldri fungert å tvinge noen til å droppe kulturen sin heller. For veldig mange er kultur, religion, og identitet så nært knyttet sammen, at det blir som å tvinge dem til å skulle skifte personlighet.

Ironisk nok, synes ganske mange det er heeelt fair å tvinge noen til å gi slipp på hele identiteten sin, i et land hvor vi anser det som umenneskelig å tvinge noen til å gjøre noe de ikke er direkte motivert til, selv om de egentlig ikke har så store motforestillinger.  De er bare ikke motivert liksom.

Nordmenn er ganske navlebeskuende når det kommer til integrering. Vi går i 17 mai tog i byene vi emigrerer til, mens vi debatterer på nett hvorvidt noen skal få lov til å beholde religionen, og kulturen sin. Ganske drøyt å ikke gravlegge hele kulturarven sin, mener vi, og pusser bunadsølv på Lanzarote. Men det er jo forskjell på oss altså. Vi er jo norske liksom.

LES OGSÅ: Der det samles mye mennesker som drikker, vil det forekomme tafsing. Det er skikkelig lite greit

Det morsomste med hele integreringsdebatten er likevel de folka, som i fullt alvor mener at om ikke vi tvinger nye nordmenn til å droppe alt de har av kultur og identitet, kommer vi til å få ekstremisme, og terror. Det er ganske skremmende, at så mange i Norge helt tydelig har strøket i historie. Det skal ikke så mange historiebøker til for å få med seg at oppskriften på ekstremisme er å undertrykke noen basert på kulturell eller religiøs tilhørighet. At man blir fortalt at det man er, er feil. Å tvinge sin kultur på noen, har aldri ført til noe annet enn nettopp det man påstår man prøver å unngå, full krasj.

Å integrere noen handler om å la fredelige religiøse få utøve religionen sin, selv om den er relativt ny i vår del av verden. Å integrere handler om å se verdien i hverandres kulturer. Tenk så fint om vi kunne lært oss å adoptere hverandres gode tradisjoner og skikker!

Så lenge vi tror integrering handler om at noen skal bytte kultur, kommer vi aldri til å få til integrering. Kultur er ikke statisk, kultur er flytende. Kulturen vår er bunadssølv, men det er også Kygo, pepsi maks og Paradise Hotell. Kulturen vår er Taco, Hollywood, og tequila. Kulturen vår er i stor grad noe vi har tatt til oss fra andre kulturer.

Kulturen vår er multikulturell, enten du vil eller ikke.

LES OGSÅ: Da jeg våknet lå han oppå meg. Nå var jeg overhodet ikke interessert lenger. 

LES OGSÅ: – Blir du provosert er det deg, og ikke meg, det er noe galt med

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.