Ingen norske soldater til Persiabukta!

VIL IKKE HA NORSKE SOLDATER HER: En amerikansk soldat står foran en japansk oljetanker som i følge USAs marine sier ble ødelagt av en mine. Heming Olaussen og Stein Vidar Samuelsen sier et klart nei til at norske soldater skal bidra i Persiabukta.

VIL IKKE HA NORSKE SOLDATER HER: En amerikansk soldat står foran en japansk oljetanker som i følge USAs marine sier ble ødelagt av en mine. Heming Olaussen og Stein Vidar Samuelsen sier et klart nei til at norske soldater skal bidra i Persiabukta. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.USA har anmodet Norge – som en stor sjøfartsnasjon – om å delta i en koalisjon som skal sikre trygg gjennomfart for oljetankere gjennom Hormuzstredet. Vi sier absolutt nei til noe nytt norsk krigseventyr på USAs premisser. Vi har ingenting til overs for prestestyret i Iran, og støtter de som ønsker å erstatte dette med et demokratisk styresett. Det må være den iranske befolknings  ansvar og oppgave, ikke fordi USA eller andre makter ønske å framskaffe et regimeskifte med våpen i hånd.

Vi har den vanvittige krigen i Syria friskt i minne. Vi har opplevd IS. Vi ser et blodig kaos i sporene av angrepskrigen mot Libya. I Irak er det fremdeles spent, med krigshandlinger og motsetninger. Jemen er et blodbad. I sporene av USAs eventyrpolitikk i Midt-Østen finner vi bare død og ødeleggelse.

LES OGSÅ: Norge må si nei til Trumps Iran-galskap

Norge har deltatt aktivt i en av disse krigene – krigen i Libya - som trosset FNs forutsetninger og viste seg å bli en krig for regimeskifte. SV har beklaget at vi var en del av ei regjering som bisto vår «nærmeste allierte» i denne krigen. Irak-krigen ble konstruert av USA basert på forfalsket informasjon i FNs sikkerhetsråd. Den nye USA-Iran-krisa er utløst av at Donald Trump trakk USA fra Iran-avtalen mot atomvåpen.

Vi vil ikke at Norge skal opptre som lydige skjødehunder for USA. Norge er en sjølstendig nasjon, med egen interesse i å opprettholde en verdensorden basert på forhandlinger, avtaler og diplomati. Ikke på krig og den sterkestes rett. Vi er overhodet ikke sikre på hva som er Donald Trumps intensjoner med å invitere Norge til å sende marinefartøy inn i området. Hvem som er ansvarlig for hva av handlinger i dette området, som er fullt av makter med egeninteresser, hva enten det er Iran, Saudi-Arabia, Israel eller USA, er nærmest umulig å dokumentere. Vi mener dessuten det er et veldig svakt argument at Norge skal sikre «norske interesser» eller «norske tankskip» og deres eiere. At oljeredere tjener seg rike på frakt av olje må stå for deres egen risiko. Det kan ikke være det norske samfunnets oppgave å forsvare deres økonomiske interesser. Vi sier nei til enda en krig i Midt-Østen. Og vi sier absolutt nei til norsk krigsdeltakelse i USA-Iran konflikten

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken