I et av Norges stolteste øyeblikk ble Per Sandberg før påske midlertidig justis-, beredskaps- og innvandringsminister etter at Sylvi Listhaug trakk seg.

Noen i den norske medie-, kultur- og politikkeliten viste som vanlig sin akademiske arroganse og mente at uutdannede Per Sandberg ikke var kvalifisert for jobben. Men Sandberg er jo kvalifisert nok i massevis han. Han har jobbet som bartender ved Ustaoset Høyfjellshotell i Hol, vært bildekkbygger i Viking-Askin, og tatt kurs i vin- og brennvinslære.

Sandberg har holdt seg til livets harde skole, ikke det tullet de driver med på Blindern. Dette gjør at han er ekte og sier ting som de er, som da han beskyldte Kristelig Folkeparti for å ha ansvar for terrorrekrutering og massedrap eller da han sammenliknet Islam med Nazismen. Han har folkelig humor også, noe han viste da han på et Frp-landsmøte under flyktningkrisen brukte t-skjorten med «Good journey» som en liten hilsen til de druknende flyktningene i Middelhavet. For en jovial måte å sende ut et politisk budskap.

Han er kanskje straffedømt, men altså hvem som helst kan da komme i fare for å slå ned en asylsøker på nachspiel? Alle gjør feil, og skal det å være voldelig rasist diskvalifisere folk fra å bli Justis- og innvandringsminister også nå da?

Nei, det er rett og slett en katastrofe at han ble byttet ut.

Utdanning er en katastrofe for demokratiet

Før jul meddelte udanningsnytt.no at hele 8 av 10 stortingspolitikere har høyere utdanning, ofte innenfor felt som statsvitenskap, ledelse, eller økonomi. Mange sier at det er en krise for demokratiet.

Jeg er helt enig. Kunnskap om politikk, økonomi og juss gjør deg da ikke mer egnet til å jobbe med disse tingene! Hvorfor skal liksom Jonas Gahr Støre med ei lita master i sosialøkonomi vite mer om økonomi enn meg?  Hvem er Hadia Tajik til å tro at hun kan mer om juss bare fordi hun er pompøs nok til å ha mastergrad i både menneskerettigheter og rettsvitenskap?

Det er alvorlig hvis politikerne faktisk skulle stå i fare for å forstå og interessere seg for hva departementene forteller dem. En viktig del av demokratiet er jo at Ola Nordmann skal komme rett fra fiske eller jordet og bestemme Norges fremtid litt sånn ut ifra magefølelsen.

Det verste ville jo selvsagt vært om politikerne tar valg ut ifra hva det de har lært på universitet? Som om at alle mennesker, inkludert flyktninger, skal bli beskyttet under menneskerettighetene, eller at global oppvarming er menneskeskapt.

Nei, gud forby. En god politiker skal være enkel, uutdannet og ha en dash «bondevett». Dessuten skal han helst ha «jobbet på golvet». Da, og kun da, er han eller hun pålitelig og det aller viktigste: Folkelig.

Damene er verst

Denne elitistiske utdanningsgalskapen på Stortinget speiles i befolkningen, folk flest har nemlig nå lyst til å utdanne seg. Ifølge SSB studerer mer enn en av tre unge voksne mellom 19 og 24.

For tretti år siden var det kun hver åttende person som drev på slik. Enda verre er at de fleste studenter sier at de vil studere mer enn 4 år.

Det bedrøveligste er kanskje hvordan damene holder på. Nå skal de også lære seg ting. De har plutselig blitt så flinke, og skal ta utdanning alle som en. Ifølge en rapport utført av PwC har er dagens kvinner mer ambisiøse og fått mer selvtillit enn noen gang. Var ikke bondelivet som husfrue liksom godt nok for dem?

Janteloven står i fare

Ja, nå skal alle plutselig vise at de er noe. Nå tror alle at de kan ta sin egen vei, studere hva de vil og bli hva de vil.

Det virker som vi har glemt hva janteloven, Norges suverene lov, forteller oss. Det virker som vi har gitt opp det middelmådighetsidealet vi har strebet etter i alle år. Hva ville forfedrene våre sagt om all dette narsissistiske snobberiet?

Nei, uutdannede politikere som Per Sandberg er det vi trenger mer av.

Dette er svært alvorlig. Landets fremtid står faktisk på spill. Hvis vi ikke får flere uutdannede politikere som Per Sandberg inn på Stortinget og i samfunnet generelt blir før vi vet ord av det et land fullt av ambisiøse folk som kan en masse. Kanskje vi til og med vil bry oss om miljø, minoriteter og likestilling også. Nei, hva skulle det blitt av Norge da?