Visste du at første vestlige person med hiv var en heterofil mann fra Tønsberg?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Historien om hiv kan gjøre en del misforståelser til livs.

DEL

MeningerJeg lider av angst for å få hiv. Som homofil mann blir jeg engstelig av tanken på hvor mange homofile som før meg har gått bort av det seksuelt overførbare viruset. Joda, man bruker som oftest beskyttelse, men jeg må innrømme at jeg ikke alltid har stålkontroll. Ikke at det er meg det står på. Det virker som de fleste menn jeg har vært med mener de nyter sex mindre med kondom. Det verste jeg vet er å sitte nervøs etter et slik feilgrep og ta hjemme-hiv-testen. Jeg blir så redd at jeg ikke greier å stikke nålen riktig og både blod og svette drypper både her og der.

Jeg sliter paradoksalt også med fordommer mot hivpositive. Jeg kan ta meg selv å tenke at de er noen ordentlige mannehorer; folk som har levd svært uforsiktige og utsvevende sexliv.

Men jeg må stadig minne meg selv på at både angsten og fordommene er mer eller mindre unødvendige. Jeg vet jo at de har historiske røtter i både misforståelser og homohat.

En straff fra Gud?

Da aids-epidemien spredde seg over Vesten på 80-tallet rammet den homofile menn uproporsjonalt ofte fordi analsex innebærer høy risiko for hiv-smitte. På grunn av mangel på informasjon visste de homofile lite om kjønnssykdommer og begrenset aksept for åpne homofile parforhold gjorde at de oftest møttes i skjul og byttet partnere jevnlig.

Hiv ble kalt «homoplagen» og konservative (kristne) krefter tolket det som Guds straff for den seksuelle revolusjonen og avkriminalisering av homofili. Men det var slettes ikke blant de homofile hiv-viruset oppstod.

Det er to typer virus som kan føre til AIDS og begge kommer fra subsahariske Afrika. HIV-1 stammer fra sjimpansen Tschego i sentrale deler av Afrika og HIV-2 kommer fra apen Sooty mangabey i Vest-Afrika. Forskerne sier at viruset ble overført til afrikanerne gjennom biting og kloring. HIV-1 har igjen mange sub-varianter og er den mest utbredte formen for hiv i verden. Det var den typen som stod bak epidemien på 80-tallet.

Da heteroene brakte hiv til Europa

Det har pågått en intens debatt siden den tid om når det første vestlige tilfellet av hiv fant sted. Og personen mange av dem lander på er ingen ringere enn en nordmann. Ikke bare det, han skal visst være fra min kjære hjemby Tønsberg! Kanskje jeg bør dra fram byens hiv-historie i min neste 17. mai-tale?

Tønsbergenseren, født i 1948, var en sjømann som allerede som 15-åring fikk arbeid som byssegutt på en reise til sentral-Afrika. Som en suvenir tok han med seg HIV-1 av subtype O, o for «outlier» (selv ikke under sex med fremmede prostituerte greier visse menn å dra på seg det dumme kondomet).

Sykdommen slo ikke øyeblikkelig til og han fikk etter hvert kone og barn. I 1966 kom det som skulle vise seg å være de tidligst dokumenterte hiv-symptomene i den vestlige verden. Ti år senere, da mannen var 29 år, døde han av AIDS. Både kona og den yngste datteren på syv år, døde også av sykdommen.

Epidemien fra Kongo

Det var likevel ikke denne familien som spredde hiv til resten av Vesten. En annen HIV-1-type, (subtype M, m for «main») skal visstnok ha kommet til New York fra Haiti på starten av 70-tallet. Viruset skal ha reist dit med noen fra Kongo. Dette var en mye mer smittsom type enn den sjømannen og familien hadde fått, og utover på 70- og 80-tallet begynte viruset å spre seg i Nord-Amerika og Europa.

Grunnet hiv-epidemien ble frigjøringen av seksuelle minoriteter satt på pause før den egentlig hadde begynt. Viruset red homomiljøene som en mare og tok liv i fleng.

Både homofile og heterofile var veldig redd for smitte på den tiden. Folk trodde at man kunne bli smittet av så lite som en klem eller et håndtrykk og dette gjorde at de smittede ble enda mer stigmatiserte og utstøtte.

Ny giv for hiv

Fordommene om at hivpositive er horete og at de lett kan smitte lever fortsatt videre i dag. Men de er jo helt gale. For det første: Kun et feilgrep kan gjøre deg smittet. En trenger ikke å være «løs» for å få hiv.

For det andre: Det er nå mulig å gå på medisiner (PrEP) som beskytter deg mot hiv. Og selv hvis du er smittet og går på riktig behandling er det faktisk umulig å smitte noen – selv gjennom sex! Dessuten kan hivpositive leve lange og fullverdige liv.

Dette betyr at folk egentlig ikke bør frykte dem med hiv. Men det gjør de. Jeg er jo en av dem selv.

Det er på tide at både jeg og andre tar et oppgjør med fordommene så hivpositive kan frigjøre seg fra denne historiske skammen. Dette innebærer selvfølgelig ikke at vi skal være mindre forsiktig med beskyttelse under sex. Selv om man i dag kan leve et fint liv med hiv så er det fortsatt noe man helst skulle vært foruten (man må jo strengt tatt gå på medisiner hele livet).

Vi må derfor greie å ha to ideer i hodet samtidig: Vi må bekjempe fordommene mot hiv og bruke det dumme kondomet.

Det er faktisk ikke så vanskelig som de fleste menn skal ha det til.

Faktaopplysningene i denne artikkelen er hentet fra forskningsartikler på feltet. TB velger ikke å lenke direkte, for ikke å gjøre navnet på den omtalte familien tilgjengelig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags