Jo, nærmiljøet rundt trenger Hjemseng Brygge!

Erik Holmelin, Færder Høyre

Erik Holmelin, Færder Høyre Foto:

Av

Gjennom flere artikler i Tønsbergs Blad den siste tiden synes det å ha blitt en etablert ideologisk sannhet på venstresiden i Færders politiske miljø at Brua-prosjektet, eller Hjemseng Brygge som det faktisk heter, er en vederstyggelighet som må stoppes med alle midler.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dette fordi prosjektet bygger ned strandsonen, riktignok mest en båtopplagsplass, og fordi det trolig i all hovedsak kommer til å bli et hytteprosjekt for rike Oslofolk.

Det siste argumentet er interessant, for hvor får de nå den ideen fra? Det er da ingenting som tyder på at hyttedrømmen for folk på Oslos vestkant er en leilighet med utsikt over Ekenessundet? En slik leilighet kommer til å koste 6-7 millioner kr, og man får jo flotte hytter med sjøutsikt på Tjøme for samme prisen eller mindre. At det vil bli mange slike innflyttere på Hjemseng Brygge har jeg ingen som helst tro på.

LES OGSÅ: Færder - en nasjonalparkkommune?

Nei, hovedideen med Hjemseng Brygge er, som utbygger sier, tvert imot å gi et attraktivt leilighetstilbud til eldre mennesker med enebolig i områdene rundt, slik at de kan flytte innenfor sitt nærmiljø og etterlate sin bolig til arvinger eller andre etablerte barnefamilier, gjerne tilbakeflyttere fra Osloområdet.

LES OGSÅ: Hjemseng brygge

Dette er helt i tråd med moderne tettstedsutvikling: Bygg attraktive leiligheter i etablerte eneboligområder, slik at innbyggere som ønsker seg leilighet kan fortsette å bo innenfor sitt eget lokalmiljø, og etterlate sin enebolig til innflyttede barnefamilier.

LES OGSÅ: Nei – tja – ja til Brua -Hjemseng

Stagnert

Dette tror slett ikke venstresiden fungerer i Færder, fordi de ser at befolkningsveksten i kommunen har stagnert de senere år. Dette blir imidlertid en altfor enkel begrunnelse. Statistisk Sentralbyrås befolkningsstatistikk for grunnkretser (SSB, tabell 04317) viser at grunnkretsene innenfor Tønsberg tettsted, eller om en vil byområdet på Nøtterøy, har hatt vekst hele tiden, siste år med 85 personer.

LES OGSÅ: Nok bygging i strandsonen

Grunnen til at Færder som helhet har hatt svak vekst er at grunnkretsene på Tjøme, som ligger godt utenfor byområdet, har hatt nedgang i befolkningen hvert år de siste fem årene. Bare i fjor mistet Tjøme, selv med boplikt, 55 personer eller mer enn 1 prosent av sin befolkning. Det Tjøme trenger er nye arbeidsplasser, boplikt holder ikke.

LES OGSÅ: Hjemseng: Et innlysende kompromiss

Men innenfor Tønsbergs byområde fungerer flyttemekanismen utmerket. Den fungerer i alle lokalmiljøer der en bygger attraktive leiligheter. Den fungerer på Husøy, den fungerer på Tolvsrød, den fungerer i Vestskogen og den vil også fungere i områdene rundt Hjemseng Brygge.

LES OGSÅ: Martine vokste opp i nærheten av Hjemseng: – Området har aldri vært tilgjengelig for noen. Nå kan vi gjøre noe med det

Etterspurt

For etterspørselen er så absolutt til stede. Tønsberg hadde i fjor en vekst på 660 personer, i hovedsak innenfor sin del av byområdet, og har i dag Vestfolds yngste befolkning. At veksten ikke er større enn 85 personer innenfor Nøtterøys tredjedel av byområdet, skyldes rolig i stor grad at vi ikke har klart å bygge nok attraktive leiligheter i våre lokalområder.

LES OGSÅ: Felleslista og MDG bryter demokratiske spilleregler

Særlig gjelder dette på Teie, der grunneierne krangler på tiende året om utbyggingen på Teie Torv. Videre på Grindløkka, der utbygger, uforståelig nok, fortsatt insisterer på å bygge fremmedartede Kaldnes-liknende blokker som svært få i lokalmiljøet rundt, meg selv inkludert, kan tenke oss å bo i. Hadde de hørt på lokalbefolkningen og satset på mindre bygg, tilpasset boligområdet rundt, hadde trolig det prosjektet vært i gang for lenge siden. Men det er jo aldri for sent å snu!

LES OGSÅ: Høyremann på tynn is

Så skal vi øke befolkningsveksten i Færder, og tiltrekke oss flere barnefamilier, slik både Høyre og Ap ønsker, så bør vi fortsatt satse på de områder der det er etterspørsel, og bygge attraktive leiligheter i etablerte eneboligstrøk innenfor byområdet. Færder trenger å få bygget ut Hjemseng Brygge med rundt 20 leiligheter pr. år de neste femten årene. Særlig gjelder det lokalbefolkningen i områdene rundt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken