Jula er barnas høytid.  Hvorfor er vi så enige om det, egentlig?

Spaltist Lise Marie Sommerstad

Spaltist Lise Marie Sommerstad Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I år hadde vi barnefri julaften. Det var en helt nydelig voksenjul.

DEL

MeningerTreet har muligens begynt å bli irriterende dryssende, gavene er pakket opp, mange av dem byttet. Julematen er fortært, og buksa er blitt trangere. Det er faktisk et helt år til neste gang vi skal diskutere ribbe vs pinnekjøtt. Men en ting er vi tydeligvis enige om hele hurven. Jula er barnas høytid. 

Hvorfor i alle dager er vi så enige om det, egentlig? Er barn i Norge så innmari oversett av foreldrene at høytiden må handle om barna? Det skurrer for meg. Det er vel strengt tatt ikke sånn at norske barn aldri får noe, og trenger enorme gavehauger heller. 

Det skal muligens nevnes at jeg ikke har barn, og ikke har noen ønske om å ha det heller, før noen hiver ut bitterfittekortet. Jeg bare synes det er helt snålt at det tydeligvis er barna som er det viktige i jula, ikke familie. Så viktig er barna at mange synes det er helt naturlig å kutte ut gaver til foreldrene, og heller prioritere gaver til en baby. Babyer fører sikkert godt planlagte gavelister, tenker jeg. Newsflash, niesa di på 19 har garantert flere ting på ønskelista som hun faktisk trenger, enn hun på 5. 

I år hadde vi hel barnefri julaften, og selv om jeg liker småtrollene i familien, var det helt nydelig med voksenjul. Ingen var asete og masete, med voksne som unnskyldte dårlig oppførsel med "Ja, men det er jo jul". Alle fikk nyte julematen, OG desserten. vi fikk nyte å bare være sammen og ha en konge kveld, uten at noen maste uavbrutt om å begynne på gavene. Det var helt nydelig. Og det er her jeg får problemer med innstillingen om at jula er barnas høytid. Nei, det er den ikke, og bør ikke være.

Jula bør være høytiden for gode stunder. Jul er også høytid for ensomhet, og tunge stunder. Det er vel strengt tatt ikke barn som sitter ensomme på julaften? Vi er kjempeopptatt av at barna skal få julaften med begge foreldre, om det så betyr at barna skal ha julaften to ganger, men det er for mye styr å hente bestemor? Eller det blir for mange mennesker hvis vi inviterer svigermor og svigerfar også? Det var jo ikke den siden vi skulle feire med i år.  Vi maser og tjaser fra november om at det er for mye kjøpepress i jula. Likevel må barna, kjæresten og bikkja få pakkekalender, og det er helt naturlig at poden får den nyeste iphone til jul. Sist jeg sjekka, husket ikke kidsa hva de fikk av folk til jul når februar setter inn. Bestemor husker fortsatt likørflaska og konfekten jeg laget til henne for 5 år siden. Er virkelig jul så mye viktigere for barn enn for alle andre? 

Kan vi ikke skrote uttrykket om at jula er for barna, og heller blir enige om at jula er for oss.

Har du fått med deg disse sakene?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags