Snart er vi midt i adventstida, og det tyter over av julekos i alle kanaler

JUL PÅ FORSKUDD: Mange kaster alt av pynt, mat og julekos når jula er over, ifølge dem selv sånn cirka 2. juledag.

JUL PÅ FORSKUDD: Mange kaster alt av pynt, mat og julekos når jula er over, ifølge dem selv sånn cirka 2. juledag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Julekosen og julefesten har tatt over for advent og forventning.

DEL

SkråblikkKan det være så vanskelig? Jula begynner 24. desember i Norge. Da feirer vi julaften, altså dagen før jul. Men snart er vi midt i adventstida, og det tyter over av julekos i alle kanaler. Enhver TV-kanal med mer eller mindre respekt for seg selv har et program der en kjendis som har vært innom et eller annet reality-show et kvarters tid dukker opp hjemme hos en tilsvarende kjendis for å kose seg så innmari med jula. Det spises ribbe med asiatisk vri, pyntes med «hjemmelaget» pynt i sølv eller gull og hvitt (rødt er jo alltid ut), en eller annen artist med noen få avspillinger på Spotify synger julesanger i kroken og det skåles i juleøl laget på badet hos en kokkelærling som har håndhilst på Eivind Hellstrøm. Og som om ikke dette var nok hygge, det skal også deles ut «personlige» gaver fra gjestene til reality-kjendisen, enda de bare kjenner hverandre fra Instagram.

Og alle bedyrer at de simpelthen elsker å feire tradisjonell jul hjemme slik de alltid har gjort. Tradisjonene i dette tilfellet må bety at de kaster alt av pynt, mat og julekos når jula er over, sånn cirka 2. juledag. For da skal det jo lades opp til nyttårsfesten. Og der kan de selvfølgelig ikke ha noe som minner om god gammeldags jul i det hele tatt. Det er ikke lett å få øye på julepynt som har fått noen år på baken.

Hva skjedde med å hente ned esken med julepynt fra loftet? Finne fram kulene og glitteret som har vært på treet i tiår? Julekurvene de håpefulle flettet i barnehagen, de glorete lysene som nok en gang trenger en ekstra pære og stearinlysene vi ikke rakk å brenne verken i fjor eller i forfjor?

Journalist Paul André Jensen i Tønsbergs Blad

Journalist Paul André Jensen i Tønsbergs Blad Foto:

At noen holder på med sitt på skjermen, hadde jo ikke vært noe problem hvis det bare hadde holdt seg der. Men det sniker jo seg inn over alt. Folk pynter jo treet til første søndag i advent, og innrømmer glatt at de blir så lei av julepynt og juletre at alt ryker ut tidlig i romjula. Adventskalender blir julekalender, og fastetiden før jul blir fråtsetid. Mange skal på julebord, og det er det ikke bare ett av. Så det er jo kanskje ikke rart at vi tyr til grønnkål og vann 2. januar etter å ha spist 10.000 kalorier om dagen og hatt mer eller mindre kosepromille siden midten av november.

Men hvorfor stoppe her? La oss slå et slag for å gjøre andre høytider og merkedager flytende. 17. mai bør legges til den nærmeste godværsdagen. Det finnes jo ikke noe mer irriterende enn å gå i tog mens det høljer ned og at kveldens grillfest foretas iført varmedress, for så å våkne dagen etter til en nydelig sommermorgen som bare Norge kan framvise mai. Dessuten kan vi jo starte med feiringen og festingen sånn cirka 1. mai, og så holde det gående helt til vi har fått av gårde barnetoget i flott vær en eller annen gang før sankthans. For ikke å snakke om påska. Det burde jo være en menneskerett å få fem fine fjelldager i nydelig sol hvert år.

Så jeg sier det igjen. Kan det være så vanskelig? Jula begynner 24. desember og varer i alle fall til 13. dag jul. Og før det skal det være advent hvor vi forbereder oss til feiringen. Jeg skal først bare ta en medisterkake til mens jeg smaker på juleølet og spiser sjokoladen fra kalenderen mens jeg kommer meg etter julebordet i går.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags