Blir du ikke #åretsmor i år heller?

DET BLE JUL LIKEVEL: Hjemme hos Filip Haldorsen Lindqvist (6) og mamma Anette K. Haldorsen blir det jul, selv om kakene er kjøpt og treet er av plast.

DET BLE JUL LIKEVEL: Hjemme hos Filip Haldorsen Lindqvist (6) og mamma Anette K. Haldorsen blir det jul, selv om kakene er kjøpt og treet er av plast. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Dette er en hyllest til mammaer - enten de nailer eller failer når jula står for dør.

DEL

SkråblikkJeg kjenner mange som fortjener tittelen Årets mor. De som vasker, rydder, baker, stryker og synger. De som leker, leier, løfter og lever både for og gjennom barna sine.

Jeg er definitivt ikke årets mamma. Men jeg er heldigvis mamma - i år. Og neste år.

For mange betyr advent "alt vi skulle ha gjort". Vi damer er eksperter på to ting: Å holde huset i orden, og familien i vater. Samtidig gir vi hverandre dårlig samvittighet for alt vi skulle ha gjort, men ikke rakk. Det en hårfin balansegang mellom å naile og å faile konseptet jul. For hvem kan vel egentlig, med hånda på hjertet, gå julen i møte med å si at "helt ok" er godt nok?

Ikke jeg.

Anette K. Haldorsen hyller alle mammaer - enten de nailer eller failer når jula står for dør.

Jeg er den mammaen som jobber for mye, sover for lite, spiser for dårlig og slenger finvask i tørketrommelen bare fordi jeg ikke gidder å hente frem tørkestativet.

Fotballstrømpe på peisen

Jeg er mammaen som måtte sende mail til læreren kvelden før skoleavslutningen fordi det var umulig å rekke kokingen av åtte egg til felles påleggsbord. (til mitt forsvar, jeg stilte med rykende fersk salami rett fra kjøledisken på meny, pent dandert på en tallerken jeg tyvlånte fra jobben.)

Jeg er også den mammaen som i mangel på skikkelig julesokk hang en fotballstrømpe ved peisen.  

Jeg er definitivt den mammaen som lovte meg selv at jeg aldri skulle ha juletre i plast, men som siden begynnelsen av desember har hatt en dryssfri variant fra eviggrønt-avdelingen til Plantasjen stående i stua. (fordelen er også at et syntetisk tre klarer et eventuelt havari langt bedre enn edelgran, spesielt hvis katten på nærmere syv kilo følger med i fallet).

Unngå dårlig samvittighet

Jeg er også den mammaen som vet at det går akkurat en boks med pepsi max i en kaffekopp-kamuflasje, og jeg vet nøyaktig hvor høyt jeg må hoste for å skjule lyden av en pose Smash som åpnes før middag.

Jeg er den mammaen. Årets mor – og mor til neste år.

Det er bare å åpne avisa. "Slik unngår du dårlig samvittighet", for huset som skulle vært pyntet, treningen du ikke får tid til, og maten du ikke burde spist. For meg er det veldig enkelt, hvis jeg ikke har rukket å bake noen kaker, da har jeg vel heller ikke så mange å dytte i meg? 

Alt er glemt!

Lukk øynene. Bli med meg på en reise tilbake i tid, til din barndoms jul. Du er seks, kanskje syv år. Det er masse snø (barndommens vintre hadde vel alltid snø?), og du har valgt julekjolen selv. Plutselig ser du en rød skygge i vinduet. Du vet, innerst inne, at det er onkel eller bestefar som har kledd seg ut. Men det er glemt, for se på den sekken med gaver!

Stopp minnet – og svar fort;  var duken på bordet krøllete i hjørnet? Hadde mamma rukket å lakke neglene? Stod alle skoene i gangen pent på rekke?  

Godt nok for de svina, sier "Tinteguri" Anita Krohn Traaseth. Godt nok for de barna, sier jeg. Jeg har julekakene i boks, og den er kjøpt hos bakeren.

La oss kollektivt trekke pusten

Jeg spurte seksåringen om hva han gledet seg mest til i juleferien. Svaret kom kontant: "Jeg skal gå fra deg på skøytebanen".

Så kjære alle mammaer, både de som nailer og failer. La oss kollektivt trekke pusten. Årets mor baker ikke syv slag. Men hun har romjula full av fritid og energi til en ekstra runde på glattisen.

Dårlig samvittighet er skikkelig 2017. Og selv om julekjolen er litt trangere i år enn i fjor, så er det en ting som er sikkert;

Den sitter uansett finest på lave skuldre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags