Hæ?! Elsker DU jul som maser så fælt om klima?

Stine-Marie Schmedling er spaltist i Tønsbergs Blad

Stine-Marie Schmedling er spaltist i Tønsbergs Blad Foto:

Av

Det er få ting jeg liker så godt som julemusikk.

DEL

MeningerOg i grunnen hele resten av adventen og jula også. Og hver jul kommer det: Hæ?! Elsker DU jul som maser så fælt om klima. Det er lett å skjønne at folk lurer. Jula forbindes med et skyhøyt forbruk, og i forlengelsen av det, et kappløp med tida for å innfri til en masse forventninger man i det minste tror at alle de andre har. Så her kommer noen enkle tips og triks til hvordan man kan ha fin høytid, som er moro for ungene men med litt begrensa forbruk. Og du må lese dem nå, så får du tid til å planlegge før kjøp og kaste-karusellen er i gang.

Jeg tror mange småbarnsforeldre har hørt om sånne skrekkeksempler på foreldre som nonchalant sukker og sier at «barna måtte jo få snowboard-jakke i pakkekalenderen fordi hun skulle få snowboard til jul» eller lignende. Også har man stått der da, med et viskelær i hånda. Når jeg vokste opp var adventskalenderen gjerne et lite mysterium. En puslespillbrikke om dagen, og på julaften var siste brikke på plass. Jeg har gjort det samme med begge mine barn og de elsker det! Jeg tegnet med gullpenn på et rødt ark rundt hver brikke og pakket dem inn i rekkefølge. 1. desember er et hjørne, og hver dag kom en brikke som passet på den fra dagen før. Ved frokostbordet kunne vi sitte og lure på hva det var vi så. Et annet år kjøpte jeg den minste legopakka. Jeg klippet ut første ark i bruksanvisningen, plukket ut de brikkene som hørte til den siden og puttet alt sammen i luke nummer en. Dagen etter kom neste ark med tilhørende brikker som kunne bygges på biten fra dagen før. Sånn kan man gjøre det med hva som helst som kan deles opp. Kjøp en pakke med briotog brukt på finn, og bygg litt togbane hver dag. På den måten koster hele kalenderen mellom 50 og 100 kroner, det blir til sammen noe som barna fortsatt har og bruker. Vi unngår en masse ræl som bare blir med for å fylle opp kalenderen, men som man egentlig ikke trenger. Jeg vet også at mange foreldre har fine kalendere med opplevelser, lapper med ting familien kan gjøre sammen. Se en julefilm, bake lussekatter eller lage snølykt.

Snakk med familien om julegavekjøret. Vi har blitt enige om at når vi kommer over noe helt spesielt som vi tenker at «akkurat denne vil akkurat den personen sette pris på». Da er det lov. Men å tråle butikkene på jakt etter å skape et behov som ikke finnes, det dropper vi. Ungene får så klart litt, men det har vi også moderert. Jeg er helt overbevist om at ungene har mye mer magiske juleminner med litt færre gaver. Vi har i de siste årene gitt mer opplevelser for eksempel konsert- og kinobilletter. Det er også fint å gi en donasjon til røde kors, kirkens bymisjon – eller noe annet du har hjerte for – som julegave til den som har alt.

Jeg virkelig elsker ribbe og pinnekjøtt. Og denne er veldig enkel for meg. Redusert total mengde kjøtt er bra for klima, også trives jeg med å spise mat som ikke er mishandla fra det fødes til det slaktes. Det koster dobbelt eller tre ganger så mye, men så bruker man like mye i kroner og øre hvis man spiser en tredel eller halvparten av det man pleide. Jeg mener det er helt greit å spise litt kjøtt, men jeg setter også litt mer pris på det når det ikke renner over av det. For øvrig kan jeg gjerne ta meg en nøttesteik en av dagene i romjula uten at det utgjør noen trussel mot julenissen, Mikke Mus og de andre typisk norske tradisjonene.

Når man reduserer forbruket tar man også tilbake tida til det med adventen som er koselig. For den garva klimaaktivisten var dette gammelt nytt. Men for deg som kanskje tenker for første gang i år, at jula ikke skal ta helt av så håper jeg dette var en overkommelig start. For deg som vil ta det et skritt lenger, sjekk etter tips til grønn jul på nett, tenk kreativt og del tips og triks på nett med venner og bekjente. God grønn advent.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags