Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Tønsbergs Blad utfordrer for tiden forbilledlig oss noe tilårskomne gjennom sine nyhetsoppslag. Vi leser om selvkjørende biler og busser. Og enda verre – om at de færreste av oss på et tidspunkt vil eie vår egen bil. For noen av oss en trussel mot selve frihetsidealet. Og, det siste, midt i julestria, etablering av nye bruktbutikker. Om unge mennesker som ser et forretningspotensial i gjenbruk, og slett ikke som min generasjon, har tenkt å overlate dette til veldedige organisasjoner.
Lokalavisas oppslag passer i tid som hånd i hanske med engasjerte diskusjoner på Facebook. Det store spørsmålet er om vi virkelig kan gi bort brukte julegaver? Alle støtter arbeidet til organisasjonene som deler ut brukte gaver til trengende. Men kan vi virkelig gjøre dette mot våre egne? Se, det er noe helt annet.
Full rulle for Østlandet brukt og antikk fra første dag
Julegaver betyr nye ting
Det interessante i debatten på sosiale medier er at de færreste fokuserer på innholdet i det vi pakker inn til jul. Søkelyset rettes mot det økonomiske bytteforholdet. Vi kan ikke gi bort noe som koster mye mindre enn det vi får selv. Med hvilken rett skal jeg spare penger, mens andre må punge ut til meg? Da handler jo alt om å glede dem som står oss nær. Og tydelig underforstått- det betyr nye ting!
Men det finnes også positive røster for gjenbruk også under juletreet. Men forutsetning er krystallklar: Da må de endrede økonomiske forutsetningene klargjøres for alle parter. Vi kan ikke ha noe misforhold mellom verdiene som skifter eier.
Jeg er en av dem som har fått være med på den økonomiske oppturen! Helt siden far lånte ut hammeren for å banke hull i korken på eventyrbrusen til Barnetimen på lørdagen. Følt gleden ved at den neste generasjonen har fått det materielt bedre enn det vi hadde selv. Men jeg er også en av dem som føler ubehag når TB bringer et stort oppslag om at nordmenn aldri før har brukt så mye penger på julegaver til sine firbente. Spesielt fordi lokalavisen vår samtidig etterlyser frivillige til å passe på julegryta til Frelsesarmeen.
LES OGSÅ: – Nå får dyra like mange gaver som barna
Ikke all lykke har en prislapp
Derfor kom TB- oppslaget om kvinnen som ser forretningsmuligheter i brukt barnetøy, som en lettelse. Et positivt varsel fra en ung generasjon som vil bringe nye verdier inn i våre liv. Et tegn på at all lykke ikke kan knyttes til prislappen. Et signal om at ikke alt handler om merkenavnet på posen varen bringes hjem i.

Mailinn fant ikke det hun trengte – da åpnet hun egen nettbutikk
En 13-åring plasserte denne uka et stort ansvar for kjøpepresset blant ungdom på foreldregenerasjonen. (I Aftenposten). Jeg retter gjerne fokuset mot min egen generasjon. Skal vi bruke familiesamlingene i jula til å snakke litt med våre kjære om vårt forbruksmønster? For er vi sikre på at dagens barn er så mye lykkeligere når gavene pakkes opp på julaften, enn vi var for skøytene og boka?
Gavene er for mange!
Den gangen handlet gavene om å spre glede og spe på med ting barna trengte. I dag leser jeg at tiden ikke strekker til for familien å samle seg om det jula handler om. Gavene er for mange. Er det et fremskritt?
Hva skjer med handelsstanden om vi ser nærmere på ting, gode som nye, som av en eller annen grunn er blitt liggende hjemme? Eller klær og gjenstander som lyser mot oss i en bruktbutikk? Denne uka kom meldingen fra Norges Bank om at en renteøkning kan komme tidligere enn forventet. Fokus ble øyeblikkelig satt på den private lånegjelden. Ikke alle er klare for dette. Det private forbruket må i tilfellet legges under lupen.

Marianne og Henriette laget butikk av kart fra 1700-tallet – på en uke tok salget helt av
Mindre press på miljøet
I denne sammenhengen kan gode bruktforretninger bli kjærkomne alternativer i den lokale handelen. Gjenbruk betyr reduserte kostnader for forbrukerne og mindre press på miljøet. Og- større muligheter for fortsatt å handle nytt, om enn ikke i samme omfang som i dag.
Derfor bør vi eldre lytte til signalene fra de unge. Om vi vil eller ikke – endringene kommer. Den teknologiske utviklingen vil sette oss på store prøver. Min påstand er at å handle noen av julegavene i bruktbutikk, blir av det enkleste. For tenk på dagen vi tar en førerløs buss til byen! Rett og slett fordi vi har solgt vår egen bil. Bare å stålsette seg!
