Rundkirken - det kan bli et prosjekt på linje med byggingen av vikingskipene på havna

BYGGEPROSJEKT? Mange er opptatt av å gjøre rundkirken i Tønsberg mer synlig, en forening er etablert; «Rundkirkens venner», skriver Eivind Luthen.

BYGGEPROSJEKT? Mange er opptatt av å gjøre rundkirken i Tønsberg mer synlig, en forening er etablert; «Rundkirkens venner», skriver Eivind Luthen. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Rundkirkeruinen i Tønsberg er for norsk middelalder hva Osebergskipet er for vikingtiden, det er snakk om unike kulturelle ikoner. De er begge monumentale smykker, men også atypiske. Osebergskipet var et elegant stasfartøy som det trolig har vært bygd få av, mens rundkirken er en fremmed fugl som hører hjemme i den østlige verden, den peker mot «alle kirkers mor» – den hellige gravs kirke i Jerusalem – som også var rund.

Det er knapt spor etter middelalderens Tønsberg, alle kirkene og begge klostrene er borte. Det samme kan sies om festningen på Slottsfjellet og de to kongehallene. Det som er igjen av ruinene har knapt noen plass i byens liv og bevissthet. De gror igjen og forfaller uopphørlig. Våre forfedre hadde mye dårligere økonomi enn det som er tilfelle i dag. De gjenreiste både festninger og kirker som for eksempel Nidarosdomen, St Jetmundkirken i Åheim, Berg kirke og Løvøya kapell her i Vestfold.

Akershus festning var også mye en ruin, men er gjenskapt i sin fordums prakt – mer eller mindre historisk. De samme kan sies om Slottsfjelltårnet. Gildehallen i Borre, Langhuset på Stiklestad og Borg i Lofoten er frie konstruksjoner, men de føyer seg inn i denne rekken av identitetsskapende prosjekter. I dag har disse stedene en viktig plass i samfunnet kulturliv, de blir brukt av lokalbefolkningen og besøkes av turister.

De er alle med å skape liv og røre, turister og besøkende strømmer til. Mange arbeidsplasser skapes. Å gjenreise rundkirken, integrere den i Storgaten Glas og Stentøimagasin vil være et godt tiltak for revitalisere byens sentrum. Her er muligheten til skape et unikt representasjonssted med mange funksjoner. Rundkirken kan fungere som musikkrom, men også være en ramme for høytideligheter. Det vil være naturlig å ha et nært samarbeid med biblioteket. Mulighetene er legio.

Det kan bli et prosjekt på linje med byggingen av vikingskipene på havna. Det har beviselig gitt liv og mye glede de siste 10 årene. Til orientering, det finnes ingen faglig eller juridisk grunn som tilsier at disse ruinene er urørlige. Murrestene er langt på vei konstruksjoner. Faro-konvensjonen fra 2005 åpner for at samfunnet kan engasjere seg i kulturforvaltningen på demokratisk måte. Mange er opptatt av å gjøre rundkirken i Tønsberg mer synlig, en forening er etablert; «Rundkirkens venner» med tilhørende hjemmeside. Flere bøker om kirken er også på trappene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken