– Se henne dypt inn i øynene og fortell henne at DU elsker DEG

BRY DEG: De fleste av oss er betydelig flinkere til å ivareta egne behov enn andres, mener biskop Per Arne Dahl.

BRY DEG: De fleste av oss er betydelig flinkere til å ivareta egne behov enn andres, mener biskop Per Arne Dahl. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det er deilig å komme til et legoland hvor vi kan leke, være og ha en uforpliktende dag med noen vi er glad i. Til vanlig lever vi i våre Egoland hvor det meste kretser om meg og mitt.

DEL

SpaltistDet er deilig å komme til et legoland hvor vi kan leke, være og ha en uforpliktende dag med noen vi er glad i. Til vanlig lever vi i våre Egoland hvor det meste kretser om meg og mitt.

De fleste av oss er betydelig flinkere til å ivareta egne behov enn andres.

«Alle tenker på seg, det er bare jeg som tenker på meg», sukket en luring. Nesten som å høre min kamerats sorgmuntre replikk i en damenes tale forleden: «Se henne dypt inn i øynene og fortell henne at du elsker deg!» Sånt blir det verken hygge eller barn av.

LES OGSÅ: Hva er vitsen med å gå Besseggen hvis jeg ikke kan dele det på Facebook? 

Ikke desto mindre er det manges erfaring etter selskapelighet med mange timer til bords: «Hvorfor spør ikke folk hvem jeg er? Hvorfor viser vi så lite interesse for andre enn oss selv?» «Hvorfor er ikke sidemannen mer nysgjerrig på hvem jeg er?» Skravla går, skrytet øker med promillen og det mange er opptatt av er å sole seg i sin egen glans.

Den russiske filosofen Nicolas Berdyaev sier: «Brød for meg selv er et materielt spørsmål. Brød for min neste er et åndelig spørsmål». Dette var den fristelsen Jesus også ble utsatt for ved begynnelsen av sin virksomhet. Før han startet reisen mot Jerusalem, ble han ført ut i ørkenen for å fristes. Og alt handlet om å påvirke Menneskesønnen til å bli som alle oss andre menneskebarn: opptatt av meg og mitt – «Er du Guds sønn, så si at disse steinene skal bli til brød!»

LES OGSÅ: – Kaffe og kringle er i ferd med å dankes ut av mesterkokk-oppskrifter og den jålete vinkulturen. Det er all grunn til å rope et varsku!

Underforstått: du skal få dekket alle menneskelige behov. Deretter tok djevelen han med til tempelmuren og sa: «Er du Guds sønn, så kast deg ned herfra!» Underforstått: du skal få makt til å nyte all verdens meritter. Og til slutt tok djevelen han opp på et meget høyt fjell og lovet all verdens rikdom. Underforstått: Du skal bli verdens hersker. Jesus ble rett og slett lovet makt, meritter og seier i alle jordiske mesterskap. Men Jesus besto prøven.

Han avslørte at disse fristelsene handlet om selve hovedpoenget i livet: Satser jeg på meg og mitt eller deg og ditt? Jesus sa: «Bort fra meg Satan! For det står skrevet: Herren din Gud skal du tilbe, og bare ham skal du tjene» Da forlot djevelen ham, og engler kom og tjente ham. Med Gud som sentrum i tilværelsen ble fokus de andres beste.

Dermed kunne Jesus ta fatt på veien til Jerusalem, veien til korset. Gjennom alle verdens Egoland kunne han begynne sin vandring mot mer eller mindre selvsentrerte mennesker for å befri dem fra seg selv og vise andre oppriktig respekt og godhet. Da han kom fram til Jerusalem skjedde følgende: Det var en mann som hadde ligget syk ved Betesdadammen i 38 år.

Han håpet han kunne være den første som kom i berøring med vannet når engelen fra tid til annen rørte opp i vannet og lot mennesker bli friske. Men år etter år ble han skuffet. Han var for sen, og nådde ikke fram før Jesus en dag så ham. I Johannesevangeliet beskrives dette møtet med noen aktive verb: «Jesus så ham ligge der og visste at han hadde vært syk lenge, og han sa til ham: Vil du bli frisk?» For første gang i livet møtte mannen en som hadde maksimal fokus på ham, viste konsentrert oppmerksomhet og ga ham det han trengte.

Ifølge Bibelen er det bare en slik Menneskesønn som kunne nærme seg Jerusalem for å oppfylle de gamle skriftenes profetier. Den eneste uskyldige i menneskeheten tok all vår skyld på seg. Den eneste syndfrie tok alle våre synder på seg. Han kom som oppfyllelsen av profeten Jesajas ord: ”Han ble såret for våre overtredelser, og knust for våre misgjerninger. Straffen ble lagt på ham, for at vi skulle ha fred, ved hans sår har vi fått legedom ...n ble utryddet av de levendes land, måtte dø for sitt folks overtredelse». Bare han kan si: «Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for sine venner».

Vi vil ha Legoland. Vi vil leke. Da den danske snekkeren Ole Kirk Christiansen i 1930 startet leken med byggeklosser og ga det navnet LEGO var det uti fra det danske «lek godt». Vi vil også surfe på livets legobølge og ludobølge. Det er tid for å ta vare på leken og gleden. Men da er det samtidig tid for å minne hverandre om at det finnes et kors i våre Egoland. Det finnes et sted der kjærligheten er sterkere enn selvkjærligheten og det finnes et sted der kjærligheten er sterkere enn døden. Istedenfor å la steiner bli til brød, lot han brød og vin bli reisekost for oss.

Istedenfor å kaste seg utfor tempeltinden og imponere, brukte han sin kraft til å reise mennesker opp og gi oss en fremtid. Istedenfor å nyte all verdens herlighet brukte han all sin kraft til å gi oss del i jordens herlighet. Alt han gjorde, var til andres beste. Søndag er det gudstjenester i kirker over hele verden. Vi inviteres til å tre ut av oss selv, ta imot nattverden og få øye på de andre. Og presten sier ikke: Kom alle dere som er verdige, men «kom, for alt er gjort ferdig!»

Takket være et kors i vårt Egoland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags