Den nye biskopen har sett på Skam. Det er smart.

NY MANN: Jan Otto Myrseth blir ny biskop i en kirke som stadig har færre medlemmer. Men han har et godt utgangspunkt for å snu trenden. Han jobber for en av verdens beste merkevarer, og tror kirken kan gi ungdom noe de ikke får andre steder: Bekreftelse på at de er verdifulle i seg selv.

NY MANN: Jan Otto Myrseth blir ny biskop i en kirke som stadig har færre medlemmer. Men han har et godt utgangspunkt for å snu trenden. Han jobber for en av verdens beste merkevarer, og tror kirken kan gi ungdom noe de ikke får andre steder: Bekreftelse på at de er verdifulle i seg selv. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jan Otto Myrseth (61) ble tilsatt som ny biskop på Kirkerådets møte i Tønsberg onsdag. Torsdag var han på plass i domkirken for å bli presentert og ønsket velkommen. Han tar over for Per Arne Dahl, som går av pensjon om kort tid. Dahl har vært en synlig og tydelig biskop, som i sitt virke har klart å snakke både med og til mennesker han har møtt og jobbet for. Som spaltist i TB har han truffet mange, og spesielt har lesertallen gått i været når han har skrevet om hverdagstemaer som ekteskapsproblemerog andre ting som opptar oss i 2018.

I september overtar Jan Otto Myrseth som biskop. Som prest i Den norske kirke i flere tiår har han sett at det over tid har vært vanskeligere for kirken å nå fram med budskapet sitt. Samtidig som flere melder seg ut av kirken, døpes det færre barn og færre mennesker møtes i kirken på søndager.

Verdens beste merkevare

Men Myrseth er heldig. Han forvalter en av verdens beste merkevarer. Ifølge finansavisen Forbes topper Apple denne rankingen, med Google, Microsoft og Facebook på de neste plassene. Alle fire er giganter innen kommunikasjon og relasjoner. Myrset og kirken har merkevaren Jesus og hans løfte om evig liv.

Det er rett og slett et godt utgangspunkt for å nå enda flere, noe som er nødvendig hvis kirken skal oppleves som vital og relevant for flere. Den nye biskopen er selv opptatt av at samfunnet ikke det samme nå som for 50 år siden. Han snakker om å se teologien i en konseptuell sammenheng. Det vil si at han vil tolke evangeliet slik at det blir klart og forståelig for nye generasjoner.

– Vi kan ikke bare gjenta gårsdagens svar, vi må hele tiden spørre hva troen innebærer og forplikter oss til i dag, sier Jan Otto Myrseth. Han er glad for at kirken nå kan anerkjenne homofiles kjærlighet fullt ut og at veien er åpnet til ekteskapsinngåelse i kirken. Han vil at kirken skal være et sted der alle kan få tilgang til en betingelsesløs kjærlighet og tilgivelse uten krav om motytelser. For mange unge i dag er betingelsesløs kjærlighet et fjernt begrep. Hver dag måles deres vellykkethet av andre, både i skolegården og gjennom sosiale medier. «Generasjon prestasjon» har sendt tallene for psykiske lidelser i været, og mange opplever en motløshet og en utmattelse det kan være vanskelig å forstå for foreldregenerasjonen. Kravet til vellykkethet har blitt en tvangstrøye for mange, sier Myrseth, og ser det som kirkens oppgave å gi ungdom bekreftelse på at de er verdifulle i seg selv.

Moderne og inkluderende prest

Den nye biskopen har sett på Skam. Det er smart. Skam tar opp mange temaer som er viktig for unge og unge voksne. Skam har gitt Jan Otto Myrseth innsikt og kunnskap som kan gjøre kirken mer relevant for flere.

Det var ikke så lenge Jan Otto Myrseth fikk snakke under torsdagens pressekonferanse. Men det han sa lover godt. Jeg opplevde en moderne og inkluderende prest som kan motivere og lede kirkene i Tunsberg på en fin måte.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags