Rundkirkens ruiner kan bli en liten grønn park midt i byen

RUNDKIRKEN: Erling Steinvegg, Baglernes kandidat som norsk konge, ble bisatt i kirken i 1207. Biskop Henrik av Hole fra Island, nær venn av kong Håkon Håkonsson, ble bisatt her i 1261.

RUNDKIRKEN: Erling Steinvegg, Baglernes kandidat som norsk konge, ble bisatt i kirken i 1207. Biskop Henrik av Hole fra Island, nær venn av kong Håkon Håkonsson, ble bisatt her i 1261. Foto:

Av

Nå når Glassmagasinet er historie, dukker det opp en stor mulighet for at Tønsberg kan løfte historien opp, og gi byen og regionen, ja hele landet, en gedigen attraksjon

DEL

MeningerGlassmagasinet i Storgaten har stengt og bygningen skal selges., Det ligger vis a vis biblioteket. I tre generasjoner har Glassmagasinet vært til glede for byens befolkning. En del av Rundkirkens grunnmur er også en del av Glassmagasinet. Her ligger det noen utfordringer.

Rundkirken er en del av Olavsklosteret som strekker seg inn i vårt flotte bibliotek. I bibliotekets underetasje ser vi ruinene efter klosteret. Rundkirken er en kopi av den hellige gravs kirke i Jerusalem. Den ble bygget på slutten av 1100 tallet og er nevnt fra 1206. I 1536 brant det hele ned i en større brann og nå står det bare ruiner igjen. Rundkirken er Nordens største rundkirke.

Middelalderhistorien i Tønsberg ligger nede. Stiftelsen Gamle Tønsberg avduket i 2015 en modell av Rundkirken. På det viser løftet vi opp historien.

Nå når Glassmagasinet er historie, dukker det opp en stor mulighet for at Tønsberg kan løfte historien opp, og gi byen og regionen, ja hele landet, en gedigen attraksjon. Rundkirken bør kunne gjøre ruinene og området rundt til en fantastisk historisk park, gjerne med glasstak. Her må kommunen spille på lag med Riksantikvaren.

Penger er også en viktig del av problemene. Å bygge en slik ruinpark vil nok komme til å koste betydelige beløp, men dersom man i utgangspunktet går inn for å gjøre noe, så er dette ikke et problem, men kun en sak som skal løses. 

Det som vel er det mest realistiske, er at Rundkirkens ruiner kan bli en liten grønn park midt i byen. Da må glassmagasinets bygning vike slik at kirkeruinene kan presenteres i sin helhet. Et glasstak som Hamar har gjort over sin domkirkeruin er også en løsning, om total gjenreisning ikke er mulig.

Tønsberg er Norges eldste by, og byen fyller 1150 år i 2021. Det er realistisk å få bystyret til å gi til tilslutning til at byen ønsker å gjøre noe med Rundkirken. Det er så mange ildsjeler i byen som har fått til utrolige ting. Kopi av Osebergskipet og flere vikingskip er bygget i byen og bidratt sterkt til at Tønsberg blir kjent. Kysten er snart klar til på ny å tøffe rundt øyene i sommersesongen. Kystkultursenteret er en perle på andre siden av kanalen. Sjømannsforeningen har et eget maritimt museum i gamle tollboden.  Alle disse og flere er blitt tatt vare på og gjenoppbygget av frivilligheten.

Det burde være mulig å løfte frem Rundkirken når vi står sammen for Tønsberg.

Dette fortjener byen vår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags