Gi, og du skal få. Det er en enkel sannhet, men ikke alltid like enkel å leve i.

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

SpaltistJeg har lest en bok som gjorde sterkt inntrykk på meg.

Boken heter «Arr» og er skrevet av en islandsk forfatter.

Fortellingen handler om en mann som heter Jonas. Han er påført mange sår og nederlag i livet og bærer på mange arr, derav tittelen.

Så vanskelig har livet blitt at Jonas bestemmer seg for å avslutte det. For å skåne sine nærmeste bestemmer han seg for å reise langt bort til et fremmed land. Der vil han avslutte livet.

Tar vare på oss selv

Jonas kommer til et krigsherjet land, der menneskene har mistet alt. Uten å ødelegge opplevelsen for de som vil lese boken, handler fortellingen om hvordan Jonas gjennom å være til hjelp med små hverdagslige ting gradvis finner livsgnisten tilbake. Gjennom å bety noe for andre gjenfinner han betydningen i sitt eget liv.

Gjennom å gi, opplever han å få enda mer tilbake.

Vi lever i en tid der vi stadig minnes om betydningen av å sette oss mål, realisere drømmer og ta vare på oss selv. Det er klart vi skal gjøre det. Utfordringen er bare den at når vi er mest opptatt av å få, kan vi ofte oppleve at vi verken blir helt fornøyd eller får nok. Når en drøm er realisert eller et mål er nådd, jages vi videre mot noe annet.

Noen sår leges sakte

Arne Garborg skal ha sagt: «Kvifor er folk så uglade? Dei gjeng og ventar si glede frå andre. Dei skulle sjølv glede andre, så vert de glade.»

Det samme har også mange andre sagt, og vi gjenfinner det i ordtak og visdomsord. Det er en enkel sannhet, enkel å si seg enig i, men ikke alltid like enkel å leve i. Vi bærer alle på våre sår. Noen leges og blir til arr, andre sår leges veldig sakte.

Det kan være tungt å bære på et liv som ikke ble slik man hadde håpet eller drømt om. Legedommen i å gi eller bety noe for andre skal ikke undervurderes.

Det tar ikke bort alle arr, men kan gi krefter og mot til å leve videre med dem. Gi, så skal du få!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags