Noen menn har utnyttet sine mødre, samtidig som de har stor respekt for alt de har gjort for dem

SPALTIST: Per Jahnsen.

SPALTIST: Per Jahnsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

En kirke skal lete mer etter «synderen» enn etter synden. Kirken skal være som en mor.

DEL

MeningerI en av morgendagens tekster fra Lukas 7, 11–17 møter vi en spesiell historie der Jesus vekker opp sønnen til en enke fra de døde. Som enke på Jesu tid var man svært sårbar og økonomisk avhengig av familie eller andre rundt seg. Du kunne bli isolert og miste livsgrunnlaget. Men denne enken må ha klart å mobilisere omgivelsene, ikke minst siden hun fikk med seg et stort følge. Da Jesus kom vekket han sønnen opp fra de døde og ga ham til moren. Det var jo en kjapp måte å bli kjendis på i samtiden. Dette var også ett av de første skrittene mot egen korsfestelse, død og – ikke minst – oppstandelse.

Da jeg jobbet i rusmiljøet var det gjerne et tema som gikk igjen, dog med noen unntak. Særlig menn hadde veldig sterk kjærlighet til sin mor som stilte opp uansett. Noen hadde en blanding av å utnytte sine mødre, samtidig som de hadde veldig respekt for alt de hadde gjort for dem. Mødre er inngangen til selve livet, men ofte også nøkkelen til gjennomføringen av en del av det, særlig når oppoverbakkene kommer.

Lite moderlig holdning

De fleste har vel fått med seg at KrF sin familiepolitiske talsmann viet KrF sin kommunikasjonssjef med en likekjønnet. Det har blitt et ramaskrik med utmeldelser og viser at sterke krefter innenfor ikke bare politikken, men også kirkelige miljøer holder veldig igjen. Lite moderlig holdning overfor mennesker som bare er seg selv, spør du meg.

Opp igjennom har jeg tidvis savnet en kirke som har en tilstrekkelig moderlig holdning når ting går galt. Jeg er redd for på tross av f.eks. tilsynelatende forsonende vedtak på kirkemøter, er kirken som en mor til tider litt vanskelig å finne. En god mor skal se sine barn, hun skal elske dem uansett hva de gjør, hun skal forsvare dem mot andre som vil ødelegge barnet på en eller annen måte. Hun kan irettesette dem, men da under fire øyne.

Kirken skal tørre der andre ikke våger, en kirke skal elske på tross av og ikke på grunn av. En kirke skal lete mer etter «synderen» enn etter synden. En kirke skal inkludere og ikke ekskludere de som ikke «tror og lever rett.» Vi trenger en kirke som er mer opptatt av å kvalifisere, ikke diskvalifisere.

Artikkelen fortsetter etter faktaboksen

En mor vil vi alltid vende tilbake til, en mor følger oss alltid. Hun har mange søvnløse netter. Hun blir skuffet, i perioder orker hun ikke mer, men det er forbigående. Noen ganger er vi alle det barnet som kun en mor kan elske.

Færre strenge menn

Mange spør, en del med rette; Hvor ofte står kirken opp for sine medlemmer, mennesker som mislykkes i forhold til egne mål for livet. Noen ganger ender en utstrakt hånd i en ørefik. Selv om kirkens strenge menn har blitt færre og mindre høylytte med årene, er de likevel kraftfulle nok til å skyve mennesker bort. Den moderlige siden kommer i skyggen.

Hvis vi går tilbake til teksten så kan vi trekke ut at mødre er ofte veien til et nytt liv, ikke bare når det går så galt som for sønnen her, men også når mennesker gir store utfordringer til sine omgivelser. Jo sterkere moderlig kraft vår kirke har desto mer nytt liv skaper den. Samtidig er det slik at en kirke uten potensial for forbedringer ikke er en sann kirke.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags