Som bilentusiast og tidligere eier av noen titalls biler, pluss aktiv deltakelse i bilmiljøer, så blir jeg forundret over Ove Johnsens leserbrev i TB den 8. september. Jeg må si at jeg sjelden har opplevd maken til dårlig forretningsskikk fra en selger. Å snakke så nedlatende om alle andre produkter enn sine egne, framfor å fremsnakke sine egne, er virkelig en infantil og uprofesjonell måte å drive forretning på.

Min erfaring er at store, omfattende rustbehandlinger er vel og bra på nyere biler, biler som er rustfrie og relativt rene under. Alle biler ruster etter noen år, og da er min erfaring at det ikke er så lurt å kapsle inn rusten. Det er rett og slett umulig å få bilen helt ren og tørr når den er noen år gammel. Det ligger skitt gjemt mange steder, og dette tror jeg ikke kan fjernes uten komplett demontering og sandblåsing av hele bilens understell.

Fjerner knirkingen

Etter selv å ha prøvd forskjellige typer rustbehandling av mine biler, forsøkte jeg derfor for mange år siden å benytte penetrerende olje hos Funderud Antirust i stedet. Med hell. Dette stoppet rustutviklingen, uten å kapsle rusten inn i et lufttett lag som gjorde vondt verre. Jeg ble også imponert over oljens evne til å krype, til steder man ikke kommer til så lett. Jeg skrur litt bil selv, og tør også påstå at Fluid Film smører viktige, bevegelige punkter under bilen også, og dermed bl.a. fjerner knirking på en del eldre biler.

Beviset for effekten kom tydelig for en dag da jeg skulle selge en 13 år gammel Land Rover Discovery for fire år siden. Denne var jevnlig antirustbehandlet, først med Funderud-olje og deretter med Fluid Film. Disse bilene har rykte på seg for å spises opp av rust i bakrammen, men min hadde fortsatt kun overflaterust i bakrammen. Rustingen hadde rett og slett stoppet helt opp, takket være olje og Fluid Film.

De aller fleste jeg kjenner i bilmiljøene har mer enn én bil, mange av dem veteranbiler, og majoriteten sverger til Fluid Film. Når folk bruker dette på det kjæreste de eier, er også det et godt bevis på at dette virker – for å stoppe rustangrepene. Det er da også bra nok å stoppe rusten, for overflaterust i seg selv er ikke farlig. Dessuten er det svært miljøvennlig i forhold til andre produkter. Og ikke minst allsidig, som både smøremiddel og elektrospray.

 

Påstanden må du ha laget helt selv

Jeg kan rett og slett ikke forstå at Ove Johnsen kan slå seg på brystet med uttalelser som: «Jeg kan si at jeg er en av de med mest, bredest og lengst erfaring med rust og antirustbehandlinger i Norge. Dette gjelder da rust på biler, industri og fly etc.» Dette kan åpenbart ikke stemme, da du tydeligvis ikke har oversikt over hva konkurrerende produkter er og hvordan de virker.

I alle mine år som kunde hos Funderud Antirust, Lier Antirust og Oslo Antirust, så har heller aldri noen hos noen av dem påstått at Fluid Film fjerner rust. Og den noe frekke formuleringen din om at: «En påstand om at Lanolin stopper rusten medfører feil ...» Den påstanden tror jeg du har laget helt selv, for jeg har aldri hørt noen si, skrive eller påstå dette. Før nå. Fluid Film/lanolinolje fjerner selvfølgelig ikke rust, men det stopper utviklingsprosessen. Og det er akkurat det som loves fra produsenten, som har solgt dette produktet i over 70 år ...

Bruk gjerne litt tid på å skrive et innlegg der du beklager de foreløpig udokumenterte påstandene du kommer med, eller dokumenter dem. Hvis ikke vil nok du og selskapet du jobber for slite med å bli tatt seriøst. For «leserbrevet» ditt var rett og slett et skittent grep mot en av dine viktigste konkurrenter – et produkt som fungerer utmerket.

Til slutt vil jeg si at det er med rustbehandling som med førstehjelp og det meste i livet for øvrig: Det er alltid bedre å gjøre noe, enn ikke å gjøre noe.