Middelaldrende menn - kan ikke DERE ta dere litt føkkings sammen?

Av
DEL

Leserbrev7. mars skrev Amalie, elev ved Re videregående, et innlegg som omhandlet henne og hennes medelevers opplevde urettferdighet mot å ikke kunne delta på tverrpolitisk arrangement for å fremme miljøsaken. Kommentarfeltet ble et drama ikke en gang manusforfatterne til Hotel Cæsar kunne kommet opp med. Som vanlig.

Amalie og medelevene hennes ønsket å streike for klimaet, men Vestfold fylkeskommune fant seg ikke enige i at dette var en sak som var «politisk nok» til å føres som politisk fravær. Jeg kunne sikkert diskutert denne problemstillingen i dette innlegget, men jeg synes Amalie gjorde en mer en god nok jobb med å legge frem saken, så det skal jeg ikke gjøre. Det jeg derimot vil rette søkelyset mot er denne herlige fruktsalaten av middelaldrende menn som kastet seg over kommentarfeltet som enkelte politikere hiver seg over partifeller på julebord.

Det er noe rart med klimasaken. Noe som tvinger frem de merkeligste holdninger hos «middelaldrende menn». Ofte innehavere av datamaskintastaturer med både STORE BOKSTAVER og utropstegn i flokk!!! En ting skal dere vite, «middelaldrende menn»; Utropstegn er ikke flokkdyr – de trives best alene (!).

Meninger skal dere få lov til å ha, «middelaldrende menn». Ytringsfriheten er en grunnleggende rettighet som sikrer at demokratiet vårt blir nyansert, og at undertrykking av svake grupper blir vanskeligere, men, hallo… gutta, ser dere ikke selv hva dere driver med?

En av kommentarene er som følger:

«En av Stokkes innbyggere som nå er 97 badet alltid på et bestemt sted i Bogen og jeg spurte hvor høyt vannlinjen var den gang, og jeg sjekket i fjor og den er like konstant. Klima kjører sitt eget løp helt uavhengig av oss mennesker, slapp av livredde folkens.»

Her påstår altså at en fyr fra Stokke at han, basert på at vannstanden i Bogen en dag i fjor var omtrent den samme som en tilfeldig dag for 90 år siden, vet bedre enn tusenvis av forskere over hele verden. Jeg vet ikke med deg, men jeg ser en viss ulikhet i forskningsmetodene som er brukt. At referanseverdien er hentet fra hukommelsen til en 97-åring gjør vel ikke «forskningen» akkurat mer solid. Hvordan dette er relevant til en skoleelevs frustrasjon over å ikke bli tatt på alvor av Fylkeskommunen vet jeg heller ikke.

Videre henviser de middelaldrende mennene i kommentarfeltet til artikler på blant annet Wikipedia og Resett som om de skal være absolutte sannheter. (Ja, jeg kødder ikke!)

En gang midt på 90-tallet skjedde det en viktig endring i samfunnet som det virker som om dere ikke har fått med dere. Internett ble allemannseie, og folk flest fikk tilgang til en utømmelig kilde til informasjon. Informasjon som kan være både god og dårlig. Informasjon som dere ikke måtte forholde dere til da dere voksne opp på 60- og 70-tallet.

Barn og unge som vokser opp i dag har helt andre forutsetninger for å forholde seg til informasjon på internett. Skolen har inkludert vurdering av kilder i fagene, mange foreldre har opparbeidet seg en viss kunnskap om internettets gaver og begrensninger, og barn er informert på et helt annet nivå enn barn var for 50 år siden. De vet at røyking er farlig, de vet at bilbelter er trygd, og de vet at de ikke blir blinde av å onanere.

«Middelaldrende menn» skriver om kildekritikk, samtidig som de henviser til kilder som ikke holder halvveis til mål i dagens vitenskapelige verden. Egentlig, og her skal jeg ikke være påståelig, men jeg har en mistanke; Egentlig tror jeg ikke det er kildekritikk de snakker om, men kildevurdering. Kildekritikk er en komplisert og omfattende oppgave. Det er ikke noe man driver med uten relativt god utdanning og en god dose erfaring. Derfor kan dere heller ikke pålegge ungdom denne oppgaven. Jeg mistenker dessuten at «middelaldrende menn» oftest bedriver en heller laber dose kildevurderinger, og ikke kildekritikk. Men, nå sporer jeg av…

«Middelaldrende menn», der dere mangler argumenter reduserer dere kommentarene til å nedverdige ungdommen som ønsker å engasjere seg i politikken. «Kom deg tilbake til skolebenken. Verden har aldri i historien vært bedre og fredeligere enn den er nå.» skriver Nils Thomas, og påstår med dette at hans meninger er mer verdt enn Amalie sine. Vel, sånn funker vel ikke meninger? Hva kommentaren har med innlegget å gjøre vet jeg heller ikke, annet enn at klimaforandringene kommer til å føre til mer konflikt og uro i verden, men da faller jo hele kommentaren i fisk, så det er nok ikke dette han ville argumentere for heller.

«Hvilke fag har du tatt på skolen? Har du tatt noe kjemi, fysikk og/eller biologi? Hvis du ikke har tatt noen av disse fagene, vil jeg foreslå at du tar ansvar og tilegner deg minst ett av disse. Da vil du få mulighet til å sette deg inn i naturvitenskap og naturvitenskapelig metodikk. (..)» skriver Steinar før han fortsetter med en rekke finurlige argumenter. Han avslutter kommentaren med en lenke til en YouTube-video med Henrik Svensmark, en dansk professor med noen helt ville klimateorier (som for øvrig har fått en helt enorm mengde kritikk).

Fortsatt driver de «middelaldrende mennene» å diskutere klimaforandringene – på tross av at innlegget handlet om elevenes ønske om å få støtte fra fylkeskommunen til politisk engasjement.

Men, én ting bekymret meg ved de «middelaldrende mennene» i akkurat dette kommentarfeltet: Det var ingen av de som ga muslimene skylden for noen ting, og til og med elbiler fikk kjøre i fred. Har dere mistet piffen, gutta? Har luften gått ut av ballongen? Blir nesten litt skuffet over dere jeg, her mistet dere muligheten til mye god humor.

Jeg kunne skrevet en lang novelle om middelaldrende menn i kommentarfeltene på tb.no, men jeg gir meg med dette:

Gutta: Ta dere ei bolle, senk blodtrykket og hør på ungdommen. De er fremtiden, og de er faktisk ganske oppegående.

(Før alle middelaldrende menn kommer etter meg med høygafler og fakler: Definisjonen «middelaldrende menn» er ikke ment å dekke alle middelaldrende menn i vid forstand. Jeg snakker om «middelaldrende menn» med tunellsyn, ekskluderende holdninger og vitenskapsfobi.)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags